Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Fri, Sep
103 New Articles

Profesor Alexandru Ignat - Un gând la dezvelirea plăcii comemorative, Ion Raţiu

Prof. Alexandru Ignat

PNŢCD
Typography

După cum vă spuneam într-un material anterior, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Ion Raţiu, la Turda au fost organizate manifestări pentru a marca acest evniment. Unul dintre ele a fost şi dezvelirea plăcii comemorative Ion Raţiu, acţiune organizată de PNŢCD - filiala Turda.

În debutul evenimentului a luat cuvântul prof. Alexandru Ignat, preşedintele organizaţiei turdene, discurs pe care îl redăm în cele ce urmează.

Profesor Alexandru Ignat: În aceste zile îl cinstim pe ilustrul nostru reprezentant turdean în politica mare, ale cărui abordări deschise, neechivoce, în sprijinul democrației, l-au făcut cunoscut în întreaga țară, după ce era, deja, cunoscut în întreaga lume. Manierele sale exemplare, îngăduința față de cei care aveau alte opinii decât el, în aceeași măsură ca și eleganța sa vestimentară, papionul, au devenit un brand pentru noi toți, o marcă Ion Rațiu.

Membru eminent al cunoscutei familii Raţiu, fruntaşul ţărănist  din Turda, Ion Raţiu, a fost fiul lui Augustin Raţiu - avocat de renume, primar, prefect şi stră-strănepot al dr. Ioan Raţiu, liderul Partidului Naţional Român - şi al Eugeniei Raţiu, fiica lui Ion Codru-Drăguşanu. Așa cum știți și dvs, sunt convins, în perioada 1940-1990, Ion Raţiu a locuit în Regatul Unit al Marii Britanii, unde a înfiinţat, în 1979, împreună cu soţia sa, Elisabeth, Fundaţia Raţiu iar în 1984, Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

La noi, Ion Rațiu a devenit mai cunoscut după repatrierea sa din ianuarie 1990, când a pus umărul,alături de Corneliu Coposu, la refacerea Partidului Naţional Ţărănesc, devenind vicepreşedinte la nivel național al acestei formaţiuni politice. A candidat la funcţia de preşedinte al României la alegerile din 1990, eșecul său provocând peste ani regretul românilor care l-au numit «cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut niciodată». Ion Raţiu a fost ales deputat de Cluj din partea PNŢ-CD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992, iar în 1996 - deputat de Arad.

Ajunge să cităm din vorbele sale următorul pasaj, ca să conștientizăm cine a fost ilustrul nostru turdean: «Cred că pot să spun cu toată tăria că mă consider un om fericit pentru că am avut norocul să trăiesc destul pentru a vedea istoria reintrând în matcă şi că mi s-a acordat cea mai mare demnitate, aceea de a-mi sluji ţara. Pe lângă asta, toate celelalte neplăceri, înfrângeri, dezamăgiri le consider bâlbâieli ale unei lumi pe cale de primenire. O lume pe cale să-şi vindece rănile şi să-şi construiască sau să-şi reconstruiască o morală. Optimismul meu robust mă face să cred astfel» - mărturisea Ion Raţiu, cu câteva luni înainte de a muri.

Şi de accea, noi, PNȚCD Turda am considerat că acest ilustru concetățean al nostru, pe care,  din păcate, mulți nu l-au apreciat la adevărata sa valoare, trebuie să aibă în urbea sa natală ceva vizibil pentru cei care au crezut în el și în valorile democratice pe care el a dorit să ni le insufle. Si, din dorinta sincera de a arăta celor care trec prin Turda, că aici este locul în care a crescut «Lordul politicii românești», că noi, turdenii, ne cinstim valorile, PNȚCD, impreuna cu un grup inimos, fără sponsorizări, fără ajutor material din partea nimănui, pro bono, am inițiat acest proiect simplu, dar care sper că va avea o valoare mare în inimile concitadinilor, în conștiința  românilor.

Sper ca de acum, cu sprijinul Consiliului local și al domnului primar Cristian Matei, poate și al altor instituții, să reușim să amplasăm la Turda un grup statuar închinat democrației, care să-l aibă în centru pe cel care reprezintă democratia autentică romanească, simbolul democrației românesti de după 1989, Ioan RAȚIU. Ca politician, dacă îl ai în minte și în suflet pe Ion Rațiu, nu ai cum să greșești.

Multumesc din suflet autoarei acestei plăci comemorative, artista plastică Stanca Țop, care a răspuns pozitiv ideii lansate de noi și, repet, pro bono,  a realizat această frumoasă lucrare, în care se vede că a pus mult suflet. Doamna Stana Țop a făcut un gest mare pentru Turda, pentru care cred că trebuie apreciată cum se cuvine.

În final, mulțumesc, de asemenea, Familiei Rațiu pentru ca a avut incredere în noi, în PNȚCD Turda, și ne-a facut onoarea de a ne introduce in programul dedicat Centenarului Ion Rațiu. Mulțumim și Primăriei Turda pentru întelegere și d-voastră că sunteți aici să cinstim împreună memoria marelui OM, ION RAȚIU!

Mai multe imagini de la eveniment, AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS