Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

30
Tue, Apr
106 New Articles

Oana Murariu, deputat USR: „Românii vor putea contesta mai ușor în Justiție acte administrative.”

USR
Typography

Românii înfruntă multe obstacole când vor să conteste un act administrativ în Justiție. Prevederile legale asigură un avantaj pentru funcționari și birocrația instituțională și descurajează oamenii să se îndrepte spre instanțe.

Pentru a putea ataca un act administrativ în instanță, oamenii trebuie în prezent să facă mai întâi o plângere prealabilă la instituția emitentă. Mai mult, dacă nu fac această plângere în cel mult 30 de zile nu mai au nicio posibilitate de contestare, nici instituțională, nici în instanță. De asemenea, de multe ori românii trebuie să facă muncă de detectivi pentru a formula corect pe cine trebuie să cheme în instanță. Altfel, există riscul ca tot efortul lor să fie la final în van.

Prin două proiecte de lege înregistrate în Parlament săptămâna trecută, USR își propune să elimine aceste probleme. Una din noile prevederi este de eliminare a obligației plângerii prealabile. Aceasta devine opțională. „Fie că vorbim de o decizie de la ANAF, de o hotărâre a unei Universități sau a unui Consiliu Local care ne afectează direct, dacă nu trimitem plângere prealabilă în 30 de zile practic nu mai putem să o contestăm în niciun fel. Această limitare va dispărea. Dreptul de contestare nu va mai fi condiționat și românii vor putea mai ușor să se adrese instanței”, subliniază Oana Murariu, deputat USR de Cluj Napoca și inițiatoare a celor două proiecte de lege.

O altă prevedere din noile inițiative va simplifica modalitatea prin care actul administrativ poate fi contestat în instanță. Chemarea în Justiție va putea fi făcută direct către persoana juridică în cadrul căreia funcționează autoritatea care a emis actul administrativ. Dacă din greșeală va fi chemată în instanță o autoritate publică care nu are personalitate juridică, instanța se va îndrepta direct asupra celei în cadrul căreia aceasta funcționează.

„Este extrem de important să simplificăm procedurile prin care românii pot  contesta actele administrative în Justiție. Administrația publică e într-o situație privilegiată în prezent. În schimb, oamenii au de depășit numeroase bariere, puse exact ca să îi încurce. Acest lucuru nu este normal într-o societate democratică și vom consolida dreptul lor de a contesta în instanță un act administrativ” precizează deputata USR Oana Murariu.

Linkuri utile:
BP632/2023 - Propunere legislativă pentru completarea art.2 şi pentru modificarea şi completarea art.14 din Legea nr.554/2004 contenciosului administrativ (link)
BP633/2023 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.554/2004 contenciosului administrativ (link)