Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

14
Fri, Jun
100 New Articles

Oana Murariu, deputat USR: ”Femeile antreprenor sau cu profesii liberale vor putea primi și ele concediu de risc maternal”

USR
Typography

Femeile antreprenoare sau cu meserii liberale care au încheiat un contract facultativ cu CNAS vor putea beneficia și ele de concediul de risc maternal, dacă acest risc apare în timpul sarcinii. Aceasta după ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege inițiat de deputatele USR Oana Murariu, Oana Țoiu și senatoarea USR Silvia Dinică.

În prezent, salariații beneficiază de unele drepturi pentru a fi încurajați să aibă un copil. În schimb, femeile care au avut curaj și și-au deschis o afacere sau exercită o profesie liberală nu beneficiază de aceleași drepturi. Proiectul USR (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=20702) stabilește că și persoanele care plătesc facultativ contribuția CASS să aibă dreptul la concediu de risc maternal.

„În primul semestru al anului 2023, avem record negativ de nașteri, cele mai puține din ultimii 145 de ani. Tot în primele șase luni ale acestui an, s-au închis aproximativ 20.000 de firme. Proiectul votat astăzi reprezintă o îmbinare a dezideratului de a crește natalitatea cu cel de încurajare a antreprenoriatului”, declară deputata Oana Murariu, președinte al filialei județene USR Cluj.

Peste 40% din totalul PFA-urilor, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale au femei ca titular/membru. În total, mai mult de 180.000, conform datelor existente la nivelul lunii mai 2022.

”Prin faptul că și femeile antreprenor sau cu profesii liberale vor putea primi și ele concediu de risc maternal. Realizăm astfel un act de echitate socială și corectăm o situație anormală care exista anterior.” adaugă Oana Murariu.

Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate marți în plenul Camerei Deputaților. Acesta va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.