Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

14
Fri, Jun
100 New Articles

Oana Murariu, USR: „Este necesar să punem noi bariere care să reducă numărul celor care fug din țară pentru a scăpa de executarea pedepselor”

USR
Typography

Persoanele condamnate în prima instanță la cel puțin 3 ani de închisoare, vor avea automat interdicția de a părăsi România de la momentul rămânerii în pronunțare a instanței de apel până la pronunțarea deciziei. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus în Parlament săptămâna trecută  de deputata USR, Oana Murariu.

În contextul în care multe persoane, inclusiv persoane publice, printre care oameni politici, au căutat în ultimii ani să evite executarea pedepselor cu închisoarea fugind din țară, proiectul de lege își propune să limiteze apariția pe viitor a astfel de situații.

„Este necesar să punem noi bariere care să reducă numărul celor care fug din țară pentru a scăpa de executarea pedepselor. Instanțele vor avea la îndemână în aceste situații un nou instrument extrem de eficient care să le permită să asigure înfăpuirea actului de Justiție. Este mult mai simplu să limităm posibilitatea fugii din țară, decât să depunem ulterior demersuri pentru a îi găsi și a-i aduce în țară, printr-un proces birocratic de multe ori foarte complex și de durată.” subliniază deputata Oana Murariu, președinte al organizației județene Cluj a USR.

Alături de interdicția de ieșire din țară, instanța de apel va trebui conform noului proiect de lege să aplice și măsurile de monitorizare electronică prevăzute în cadrul normativ. În acest fel, va exista un control mai clar asupra localizării persoanei judecate și vor dispărea situații precum cea a fostului primar din Baia Mare, care a fugit recent din țară, chiar înaintea condamnării definitive.

„Este clar că ceva trebuie să se schimbe și că actualele prevederi legislative trebuie îmbunătățite. Am avut caz după caz, în special de oameni potenți financiar, care au ales să lase totul în urmă numai pentru a nu plăti pentru faptele lor. Nu putem asista impasibili și să ne uităm cum unii sunt prinși, alții nu, unii sunt extrădați în România, alții găsesc tertipuri și portițe legale în țările gazdă pentru a nu fi extrădați. Înfăptuirea Justiției trebuie să se facă într-un stat de drept nu doar câteodată, ci mereu.” adaugă deputata USR Oana Murariu.