Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Mihai Goţiu: VIITORUL ROMÂNIEI, LA MÂNA LUPTELOR INTERNE DIN PSD. Războiul lui Dragnea cu primarii lovește în cetățeni

USR
Typography

Supărarea Asociațiilor Municipiilor din România legată de proiectul Legii Bugetului pe anul 2019 este pe deplin justificată. Din păcate, decizia care ar trebui luată e influențată de luptele interne din PSD. Așa s-a ajuns ca viitorul României să depindă de orgoliile și interesele personale ale Gabrielei Firea ori ale lui Liviu Dragnea.

În campania electorală din 2016, PSD (cu Liviu Dragnea în frunte) a promis că partea din impozitul pe venit care va reveni autorităților locale (primării, consilii județene) va fi de 100%. Asta pentru a compensa diminuarea bugetelor locale după scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. În noiembrie 2017, înaintea și în timpul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, premierul (pe atunci) Mihai Tudose a reiterat promisiunea, dar după ce s-a văzut scăpat de moțiune a încălcat-o. Creșterea promisă primăriilor a fost derizorie, de la 41,75% la 43%.

În timpul dezbaterilor pe Legea Bugetului pe anul 2018, senatorul PSD și actualul ministru Eugen Orlando Teodorovici a susținut și el, alături de Opoziție, creșterea la 100% a banilor încasați din impozitul pe venit către autoritățile locale, din care 66,8% pentru primării, 18% pentru consiliile județene și 15,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/ administrației județene a finanțelor publice, la trezoreria municipiului reședință de județ. Amendamentul a fost respins, însă, de majoritatea PSD și ALDE.

Localitățile, și în special localitățile mari, sunt motorul actual de dezvoltare al României. Orașe precum Cluj-Napoca, București, Timișoara, Brașov, Iași, Oradea, Craiova, Sibiu, Arad și altele sunt singurele capabile să atragă tinerii care, altfel, pleacă în alte țări, cu toate pierderile care vin la pachet de aici. Dar pentru a rămâne în aceste localități și pentru ca acestea să-și mențină atractivitatea, pe lângă locuri de muncă bine plătite în domeniul privat, autoritățile locale trebuie să asigure toate celelalte condiții de care depinde calitatea vieții: infrastructură de transport în comun, servicii medicale, educaționale, culturale de calitate, spații verzi etc.

Un oraș precum Cluj-Napoca aproape și-a dublat în ultimii zece ani populația, de la 3-400.000 de locuitori, la 6-700.000. În următorii ani, estimări ale specialiștilor de la Banca Mondială vorbesc de o cifră de un milion de locuitori. O asemenea creștere accelerată are nevoie de investiții publice locale de anvergură. Cum să le susții, însă, în condițiile în care banii din impozitele pe venitul obținut în aceste localități sunt sugativați la bugetul central, de unde sunt redistribuiți prin pixurile lui Dragnea și Vâlcov?

Viitorul României depinde de viitorul dezvoltării municipiilor și al celorlalte localități din România. E dreptul și responsabilitatea autorităților locale să ofere infrastructura și serviciile care să asigure calitatea vieții în localitățile pe care le conduc. E dreptul cetățenilor din aceste localități să beneficieze de pe urma taxelor și impozitelor pe care le plătesc.

Disperarea lui Dragnea de a ține dependente autoritățile locale de pixul și dispozițiile lui e malefică și blochează dezvoltarea și viitorul României. Răzbunându-se pe primarii din propriul partid, dar și pe cei proveniți din alte partide, Liviu Dragnea lovește în cetățeni. Dar acesta nu mai e un lucru de care să-i mai pese lui Liviu Dragnea.

Mihai Goțiu
Senator USR Cluj
30.01.2019