Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Comunicat USR: Amendamentele depuse de senatorul USR Mihai Goțiu la Legea bugetului de stat pentru anul 2019

USR
Typography

Bani pentru salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei incluse în UNESCO, pentru podul de peste Arieș, din municipiul Turda, pentru o creșă și grădiniță cu 250 de locuri în comuna Florești și pentru implementarea unui program pilot care să ajute la ușurarea ghiozdanelor elevilor sunt câteva dintre amendamentele depuse de senatorul clujean Mihai Goțiu la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019.

"Am solicitat 9,15 milioane de lei pentru podul de peste râul Arieș, din Turda, de pe DN 1, pentru că situația este una alarmantă și riscă să producă o tragedie de proporții. Fisurile sunt vizibile cu ochiul liber, se circulă alternativ, cu semaforizare, pe câte un singur sens, dar, în mod normal circulația pe pod ar trebui, pur și simplu, închisă, ceea ce ar crea însă probleme majore pentru turdeni și pentru cei care tranzitează localitatea. Nu o spun eu, o spune chiar expertiza tehnică, realizată de DRDP Cluj, în vara anului trecut, după ce podul a fost preluat de la Primăria Turda, de către CNAIR. Expertiza încadrează podul la clasa stării V, adică stare tehnică ce nu asigură condiții minime de siguranță a circulației. Conform aceleiași expertize, evaluarea costurilor unui pod nou sau pentru consolidarea infrastructurilor și înlocuirea suprastructurii celui existent a fost de 7,5 milioane de lei fără TVA. Situația podului de la Turda nu mai suportă amânare și nu cred că ne putem asuma riscul utilizării lui în condițiile actuale", a explicat senatorul USR.

Mihai Goțiu a depus un amendament prin care solicită suplimentarea bugetului Institutului Național al Patrimoniului (INP), cu suma de 5 milioane de lei, necesară pentru intervenții de urgență pentru protecția cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse în Patrimoniul UNESCO. "Am documentat, vara trecută, situația pe teren și am prezentat Ministerului Culturii probe despre modul în care cetățile au suferit distrugeri iremediabile, care afectează grav valoarea siturilor, punând în pericol chiar dispariția lor în integralitate. Așa arată cetatea Costești, sit cu valoare pentru istoria și cultura lumii: panouri de informare ruginite și neinteligibile, lipsa drumurilor de acces (accesul se face o cărare ad-hoc, a generat o eroziune accentuată vizibilă a solului, cu risc major de accidentări pentru turiști), lipsa pazei și/sau a supravegherii care a dus la vandalizări și distrugeri iremediabile ale monumentului istoric (exemple: inscripții "personalizate" pe zidurile fostei cetăți; vandalizarea/ spargerea a unor bucăți din zidurile fostei cetăți; distrugerea unor părți din zidul superior, din cărămidă nearsă; distrugerea unor pietre de la baza fostului turn de observație din interiorul cetății; utilizarea zidurilor cetății pe post de... toaletă public. Până se găsește o soluție pentru administrarea lor, e nevoie de o sumă minimă pentru intervenții de urgență, care să stopeze distrugerile și pentru realizarea proiectelor de restaurare, care să fie realizate în anii următori", a spus senatorul clujean.

Ca membru al Comisiei pentru Învățământ din Senat, Mihai Goțiu a depus mai multe amendamente în domeniul Educației. Unul dintre ele prevede alocarea sumei de 800.000 de lei, pentru implementarea unui program-pilot, pentru 5.000 de elevi, de dotare a școlilor cu dulapuri casetate. Scopul programului este de a ușura ghiozdanul elevilor care, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1955/1995, n-ar trebui să depășească greutatea de 2-2,5 kg. "Introducerea manualelor digitale nu a rezolvat această problemă, cu efecte grave, în timp, asupra sănătății elevilor. Anul trecut, o lege pentru implementarea unei asemenea măsuri la nivel național a fost respinsă de majoritatea parlamentară pe motiv că nu ar fi suficiente fonduri și că nu există certitudinea că astfel spațiile de depozitare la școală ar ușura ghiozdanul elevilor, care nu ar mai fi nevoiți să transporte, zilnic, manualele, auxiliarele și diferite echipamente, între școală și casă. Din acest motiv am propus finanțarea acestui program-pilot, pe perioada unui an școlar și a unui studiu care să arate dacă măsura merită să fie extinsă la nivel național", a explicat Mihai Goțiu.

Tot în domeniul educației, senatorul USR a mai solicitat alocarea sumei de 57 de milioane de lei, pentru angajarea de consilieri și psihologi școlari (pentru reducerea de la 800 la 400 de elevi a normei pentru un consilier școlar) și a sumei de 696 milioane de lei pentru extinderea, începând cu anul școlar 2019/2020, a programului "masă caldă în școli" la nivel național. "Sunt sume minimale necesare pentru creșterea performanței sistemului educațional din România și, mai ales, pentru prevenirea abandonului școlar. Sunt investiții în viitorul României, pe care dacă nu le facem acum, peste câțiva ani va fi prea târziu. Rapoartele privind starea educației sunt mai mult decât îngrijorătoare și argumentul că "nu ar exista bani la buget pentru educație", pe care l-am auzit toamna trecută, în plenul Senatului, nu poate fi acceptat", a adăugat Mihai Goțiu.

De asemenea, Mihai Goțiu a solicitat suma de 3,9 milioane de lei pentru construirea unei creșe și grădinițe pentru 250 de copii în comuna Florești. "PSD a promis în campania electorală din 2016, sute și mii de creșe și grădinițe. Au construit, în primii doi ani, câteva zeci. Florești este una dintre localitățile cu cea mai rapidă creștere din România. Sunt mii de tineri care s-au mutat și se mută aici și lucrează în Cluj-Napoca. Numărul creșelor de stat este mult sub nevoile localității", a argumentat senatorul clujean.

USR a depus peste 200 de amendamente la Legea Bugetului de stat. În domeniul infrastructurii, a solicitat alocarea a 15 milioane de lei pentru completarea studiului de fezabilitate al autostrăzii A8, Târgu Mureș - Iași. În domeniul educației, a mai cerut alocări bugetare pentru programul „Şcoală după şcoală", un program care a dat până acum rezultate prin finanţări venite din fonduri europene şi din donaţiile sau proiectelor unor ONG-uri. USR susține alocarea de bani în buget pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, astfel încât PSD-ALDE să nu mai elibereze infractorii mai devreme din cauza condițiilor improprii. Actualul bugetul nu conţine linii referitoare la investiţii pentru modernizarea închisorilor, în condiţiile în care PSD-ALDE s-a folosit de această temă pentru a justifica eliberarea înainte de termen a condamnaților penal. De asemenea, USR va susţine, în comisii și plen, ca bugetul pentru DNA şi DIICOT să nu scadă, pentru menţinerea şi continuarea luptei anticorupţie.

USR Cluj