Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

USR: Cine minte, deputatul Horea Nasra sau miniștrii Teodorovici și Rovana Plumb? Podul de pe Arieș, de la Turda. Să lăsăm adevărul să distrugă o poveste frumoasă

USR
Typography

Declarația făcută de deputatul PSD Horea Nasra, conform căreia ar exista bani alocați pentru reparațiile capitale pentru podul de pe Arieș, din municipiul Turda, de pe DN1, contrazice răspunsurile și documentele oficiale ale miniștrilor Orlando Teodorovici și Rovana Plumb.

Afirmațiile deputatului PSD au venit în contextul în care senatorul USR Mihai Goțiu a depus un amendament la Legea Bugetului de stat pentru lucrările necesare podului, în condițiile în care, circulația pe acest tronson se face în lipsa condițiilor minime de siguranță.

"Am citit în presă că d-l Horea Nasra susține că nu m-aș fi documentat și că banii necesari pentru podul de pe DN1, peste Arieș, de la Turda, ar fi fost alocați. În această dimineață, în Parlament, i-am arătat d-lui Nasra răspunsul pe care l-am primit, în luna decembrie a anului trecut (când proiectul de buget pe anul 2019 ar fi trebuit să existe deja), de la ministrul Finanțelor Publice, Orlando Teodorovici, și în care se arată că nici Ministerul Transporturilor, nici CNAIR n-au solicitat bani pentru acest pod", a declarat senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu.

"La Ministerul Finanțelor Publice nu există informații privind finanțarea lucrărilor menționate în întrebare, iar până în prezent, Ministerul Transporturilor nu a transmis solicitări în acest sens, se arată în răspunsul pe care l-am primit pe data de 6 decembrie 2019. De asemenea, în același răspuns, se mai arată că, potrivit art. 38, alin. (1) din Legea 500/2002 privind finanțele publice, cheltuielile de investiții finanțate din fonduri publice se cuprind în proiectele de buget, în baza programelor de investiții publice, care se prezintă ca anexă la bugetul fiecărui ordonator principal de credite, în speță Ministerul Transporturilor. Înainte de a depune amendamentul legat de finanțarea reparațiilor capitale la podul de la Turda, am verificat, împreună cu colegii de la USR, dacă lucrările se regăsesc în anexa Ministerului Transporturilor. Am primit și răspunsul oficial de la ministerul condus de Rovana Plumb, pe data de 12 februarie 2019 (acum două zile, după depunerea Legii Bugetului la Parlament)  și situația nu lasă loc de interpretări: podul peste Arieș nu se regăsește în anexă. Pentru conformitate, anexez răspunsul Ministerului Finanțelor Publice și Anexa cu fișele de investiții de la Ministerul Transporturilor, în care, dacă se regăsește vreo mențiune despre podul de la Turda o mănânc", a explicat senatorul USR.

"M-aș bucura dacă problema podului de pe Arieș s-ar rezolva în acest an și, în primul rând, cred că s-ar bucura toți cei care tranzitează municipiul Turda pe DN1 punându-și viața în pericol. Nu e vorba doar de disconfortul creat de circulația restricționată, ci de o situație extremă. Expertiza tehnică realizată anul trecut de către DRDP Cluj arată cât se poate de clar că starea tehnică a podului nu asigură condiții minime de siguranță a circulației, astfel că o tragedie e oricând posibilă. Sunt vaccinat în privința afirmațiilor actualilor guvernanți și nu cred o iotă din poveștile cu "avem banii, facem lucrarea", până nu văd suma menționată în documentele oficiale, până nu încep lucrările și până când nu sunt finalizate", a mai arătat Mihai Goțiu.

Senatorul USR de Cluj a depus un amendament la Legea Bugetului de stat pe anul 2019, la partea generală, prin care Ministerul Transporturilor să aloce suma de 9,15 milioane de lei pentru podul peste Arieș, de la Turda, de pe DN1. Amendamentul a fost respins atât în comisiile de specialitate, cât și la plen.

Documentele suport pot fi consultate AICI.

USR Cluj
14.02.2019