Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Jul
76 New Articles

Senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu cere Ministerului Educației explicații referitoare la strategia de extindere la nivel național a programului „Masă caldă în școli"

USR
Typography

Uniunea Salvați România a depus, prin senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu, un amendament la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019, prin care se solicita suplimentarea bugetului Ministerului Educației Naționale (MEN) cu suma de 696 milioane lei pentru extinderea la nivel național a programului „Masă caldă în școli" în anul școlar 2019-2020.

Deși amendamentul a fost avizat favorabil de Comisiile reunite pentru Învățământ, știință, tineret și sport ale celor două camere ale Parlamentului, în Comisiile reunite pentru Buget-finanțe, amendamentul a fost respins. Un alt amendament, semnat de d-l deputat Liviu Dragnea, pentru suma de 153,187 milioane de lei, nu a mai fost luat în discuție în cadrul dezbaterilor din comisie, nefiind depus regulamentar. S-a depus și adoptat, însă, în timpul ședinței, un alt amendament, asumat de d-l Liviu Dragnea și alți parlamentari PSD, care vizează extinderea aceluiași program. Acest amendament prevede următoarele: „Se majorează cu suma de 140.000 mii lei atât creditele bugetare cât și creditele de angajament la Capitolul 65.01 Titlul 71". Practic, a fost preluat amendamentul USR, respins inițial, și redepus de către PSD cu micșorarea consistentă a sumei alocate.

Dată fiind diferența mare dintre suma propusă de grupul USR și cea aprobată în final prin Legea Bugetului, precum și maniera netransparentă prin care acești bani au fost alocați, senatorul Mihai Goțiu a solicitat, printr-o interpelare adresată Ministerului Educației Naționale în ședința de luni 25 februarie 2019, explicații cu privire la calculele care au stat la baza stabilirii sumei de 140.000 mii lei propuse și aprobate de Parlament.

De asemenea, MEN va trebui să comunice data estimată a adoptării metodologiei privind alocarea acestei sume, modul în care va fi utilizată aceasta, pe categorii de cheltuieli, precum și calendarul acțiunilor de implementare a extinderii programului în anul 2019, în condițiile creșterii alocației bugetare destinate acestuia. MEN și Guvernul vor trebui să prezinte public, ca urmare a interpelării senatorului de Cluj, și strategia referitoare la extinderea programului la nivel național. USR va urmări îndeaproape derularea acestui program și transparența cu care vor fi investiți acești bani, pentru că de programul „Masă caldă în școli" ar trebui să beneficieze, până la urmă, toți elevii din școlile din România.

Precizăm că extinderea programului „Masă caldă în școli" la nivel național este un proiect extrem de important pentru prevenirea abandonului școlar timpuriu, un fenomen îngrijorător pentru sistemul educațional din România. Din păcate, alocarea de fonduri insuficiente pentru acest program poate duce la ratarea obiectivelor. Deși până și PSD a înțeles importanța programului, menținerea acestuia în forma sa de program-pilot care funcționează doar în 50 de unități de învățământ și alocarea unei sume atât de mici pentru consolidarea lui arată dezinteresul total pentru situația educației din România.

USR Cluj
26.02.2019