Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

“Domnule Boc, Domnule Tișe, Pata Rât a ajuns groapa de gunoi a Europei?” - Reacția USR Cluj la știrile privind importul de deșeuri din Italia pentru a fi arse la Pata Rât

USR
Typography

Ne alarmează azi știrea că rețeta italiană de „management" al deșeurilor este practicată și la Cluj.

De curând am aflat că în Bihor inspectorii Gărzii de Mediu au depistat depozite de gunoaie clandestine și o firmă importatoare de deșeuri a folosit acte false pentru a aduce gunoaie în România pentru a fi incinerate sau reciclate. Astăzi aflăm din presa clujeană că și la Cluj ne confruntăm cu această rețetă atât de nocivă pentru sănătatea oamenilor cât și a mediului înconjurător.

Domnule primar Emil Boc, Domnule președinte al Consiliului Județean, Clujul nu este groapa de gunoi a Europei! Autoritățile publice locale trebuie să lucreze în interesul public, nu în beneficiul unor firme sau grup de interese. Misiunea d-voastră este să protejați sănătatea locuitorilor și a mediului înconjurător.

USR Cluj Napoca cere Administrației locale Cluj-Napoca să ofere, de urgență, clarificări cu privire la informațiile din articolul de presă al publicației Adevărul.

De asemenea, solicităm Primăriei Cluj publicarea informațiilor privind investiția în stația de piroliză de la Pata Rât: autorizația de construire, cine sunt investitorii, cine administrează stația de piroliză, cum se distribuie veniturile obținute din piroliza deșeurilor, ce venituri au fost distribuite deja în 2017-2018-2019, care este proveniența și cantitatea de deșeurilor arse în stația de piroliză de la Pata Rât, care este proveniența și cantitatea de deșeuri de pe raza municipiului Cluj-Napoca, care sunt amplasamentele autorizate pentru depozitarea deșeurilor pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Vom solicita, de asemenea, Gărzii de Mediu Cluj desfășurarea, de urgență, a unei anchete la stația de piroliză RADP precum și la depozitele de deșeuri de la Pata Rât și din proximitate pentru a verifica sesizarea privind arderea deșeurilor importate din Italia la Cluj-Napoca.

Vom solicita și Agenției pentru Protecția Mediului Cluj să ne furnizeze informații privind proveniența deșeurilor depozitate în Județul Cluj, cantitatea de deșeuri depozitate în Cluj Napoca și locația acestor deșeuri, cantitatea deșeurilor reciclate și a celor arse în stația de piroliză, amplasamentul depozitelor de deșeuri de pe raza județului Cluj, proveniența deșeurilor.

În urma acestor demersuri vom strânge toate datele rezultate și, în măsura în care ele vor confirma ilegalități, le vom înainta Parchetului competent. Vom lupta cu toate puterile ca Clujul să nu devină groapa de gunoi a Europei.

"Problema deșeurilor este una stringentă atât la nivel național cât și la nivelul județului Cluj. Problemele cauzate de managementul defectuos al deșeurilor au dat naștere unor adevărate dezastre ecologice la Pata Rât, afectând direct calitatea aerului și a apei. Informațiile privind impactul acestor probleme asupra mediului și sănătății oamenilor sunt greu accesibile. În practică doar prin cereri peste cereri, după ce sunt trimise de la o instituție la alta, primești răspunsuri parțiale și de multe ori neconcludente.

În acest context, noi ne propunem să adresăm transparent și eficient problema deșeurilor, colectând și furnizând toate datele pentru corecta informare a cetățenilor,  schimbând paradigma gestionării deșeurilor prin abordarea acestora drept resursă și tranziția spre „Zero Waste" și acordând o atenție deosebită etapei de implementare și monitorizare a soluțiilor adoptate de autorități" Elena Muscă, USR Cluj