Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Senatorul USR Mihai Goțiu acuză: Ministerul Mediului a semnat un protocol pentru distrugerea unui Parc Național și încălcarea hotărârilor judecătorești definitive!

USR
Typography

Ministerul Mediului și-a dat acordul pentru distrugerea Parcului Național Defileul Jiului. Sub pretextul atragerii de fonduri structurale, ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu a semnat cu reprezentanții Hidroelectrica un protocol în acest sens, obținut de senatorul USR Mihai Goțiu în urma unei întrebări parlamentare.

"Documentul e stupefiant. În mod expres, Ministerul Mediului promite susținere celor de la Hidroelectrica pentru proiecte care să vizeze, citez: "consolidarea biodiversității în defileul Jiului și identificarea soluțiilor pentru asigurarea unui debit ecologic". Pentru a vorbi de "asigurarea unui debit ecologic", Hidroelectrica ar trebui să aibă un proiect în Parcul Național Defileul Jiului. În decembrie 2017, Curtea de Apel București a anulat, însă, definitiv, autorizațiile de construire emise pentru proiectul hidroenergetic de pe Jiu, pentru că nu avea și nu are cum să obțină un acord de mediu pentru așa ceva într-un parc național", a comentat senatorul USR.

"Ministerul Mediului ignoră, pur și simplu, decizia Justiției și riscă să implice România într-un nou proces de infrigement pentru încălcarea directivelor europene din domeniu. Conservarea Parcului Național Defileul Jiului și proiectul hidroenergetic care ar capta aproape 90% din debitul râului pe zeci de kilometri sunt două lucruri incompatibile. D-na Gavrilescu știe că un astfel de proiect hidroenergetic va distruge zona și oportunitățile de dezvoltare pentru comunitățile locale bazate pe statutul de parc național", arată Mihai Goțiu, membru al Comisiei pentru Ape și Păduri din Senatul României.

"Protocolul dintre Ministerul Mediului și Hidroelectrica este un cec în alb pentru continuarea abuzurilor și a distrugerilor grave în Parcul Național Defileul Jiului, dar și o acoperire în sprijinul celor care ar trebui trași la răspundere pentru faptul că aproximativ 150 de milioane de euro s-au cheltuit într-un proiect ilegal. E vorba de o combinație letală de incompetență, iresponsabilitate și interese de clan care generează distrugeri de mediu iremediabile, dar și ratarea oportunităților de dezvoltare durabilă a României", a comentat senatorul USR.

Hidroelectrica intenționează să finalizeze în Parcul Național Defileul Jiului un proiect pentru care a obținut autorizații de construire de la Consiliile Județene Hunedoara și Gorj. Proiectul a fost puternic contestat de către activiști, specialiști, zeci de mii de cetățeni care au semnat petiții, dar și de către Mihai Goțiu, care a solicitat, în repetate rânduri, anchete ale Corpului de Control al Guvernului pentru verificarea modului în care autoritățile publice și-au respectat atribuțiile legate de respectarea legilor privitoare la protecția mediului. Conform informațiilor prezentate în mass-media, Hidroelectrica ar fi cheltuit aproximativ 150 de milioane de euro, bani direcționați către firme apropiate decidenților politici, înainte ca Justiția să dea dreptate celor care contestă proiectul și să anuleze, definitiv, autorizațiile de construire.

"D-na Gavrilescu cunoștea faptul că banii sunt cheltuiți pe un proiect ilegal, aspect asupra căruia am informat-o, oficial, de mai multe ori. În vara și toamna anului 2017, am întrebat-o și cine va răspunde pentru cheltuirea banilor într-un proiect ilegal. Răspunsul pe care l-am primit e halucinant: "nu este cazul" (culmea, răspunsul mi-a fost remis oficial după decizia Curții de Apel București)! Citind protocolul, înțelegem și de ce d-na ministru ne asigura că nu va răspunde cineva pentru pierderile economice și de mediu cauzate deja: pur și simplu pentru că vor să ne pună în fața faptului împlinit. Scenariul e clar: vor să meargă cu finalizarea proiectului până la capăt, fapt care ar duce la pierderea statutului de parc național a zonei, ceea ce ar echivala și cu pierderea actualului regim de protecție prevăzut de legislația națională și comunitară. După pierderea regimului de protecție, proiectul ar fi autorizat post-mortem, după un model deja patentat și pe alte râuri din România, că n-ar mai exista motive de a proteja ceva ce e deja distrus", a mai explicat senatorul USR.

Răspunsul Ministerului Mediului și protocolul semnat cu Hidroelectrica, aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/B%2012%2011%20GOTIU%202148%20A%20.pdf