Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

O noua investitie inaugurata la centrul „Sfanta Irina” din Turda: camera de stimulare senzoriala

Social
Tools
Typography

Luni, 7 octombrie, la centrul de recuperare psiho-neuro-motorie "Sfânta Irina" din Turda a avut loc un eveniment aşteptat de cel puţin un an de zile: inaugurarea camerei de relaxare şi stimulare senzorială pentru copiii cu dizabilităţi.

La eveniment au fost de faţă, pe lângă angajaţii centrului, şi persoanele fără de care această nouă investiţie nu s-ar fi realizat: Ria şi Ben Thiessen (reprezentanţi ai Fundaţiei HAR din Olanda), dar şi Peter, Thomas şi Herman (reprezentanţi ai fundaţiei Hulp aan Oost Europa - Ajutor pentru Europa de Est - tot din Olanda), alături de care au mai fost prezenţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene.
Poate momentul cel mai important a fost slujba religioasă şi sfinţirea încăperii de către ÎPS Mitropolit şi Arhiepiscop Andrei, cel care a fost mereu alături de centrul de la Turda oferind atât sprijin moral cât şi financiar.
Realizarea unei camere de relaxare şi stimulare senzorială există de cel puţin un an în intenţia celor care se ocupă de centrul de recuparare "Sfânta Irina" însă această încăpere nu ar fi existat fără implicarea inimoşilor olandezi de la fundaţia HAR. Pe lângă contribuţia la realizarea unui sediu pentru Asociaţia Pensionarilor din Turda, realizarea, la Oneşti, a unui centru pentru copiii străzii şi mamele cu probleme, refacerea, la Fundul Moldovei, a unei case de copii distruse în urma unui incendiu, implicarea în realizarea, la Turda, chiar a centrului "Sfânta Irina", olandezii s-au implicat şi în amenajarea camerei de relaxare şi stimulare senzorială.
"Părintele Florian (florian Simonca - directorul centrului "Sfânta Irina" - n.r.) ne-a spus de materiale din Olanda pentru copiii cu handicap, care nu se puteau cumpăra din România. Am văzut în catalog la o firmă din Olanda, dar a fost prea scump pentru noi. Noi construisem satul social în Oneşti, care nu era terminat în acel moment, şi nu am ştiut dacă avem bani destui pentru proiectul de aici", spunea Ria Thiessen, explicând, astfel, cum a ajuns să apeleze la prietenii de la fundaţia Hulp aan Oost Europa, împreună cu care au hotărât să cumpere materialele necesare pentru copiii cu handicap care beneficiază de serviciile centrului de la Turda.
Dacă Daniel Tămaş - director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj - a dorit să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea proiectului de la Turda observând, totodată, colaborarea dintre instituţia pe care o reprezintă şi Biserica Ortodoxă şi exprimându-şi speranţa că respectiva colaborare va continua, ÎPS Andrei s-a referit mai mult la valoarea implicării sociale a indivizilor. Vorbind despre capitolul 25 al Evangheliei după Matei unde Mântuitorul spune "flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau, bolnav am fost şi M-aţi cercetat, în temniţă am fost şi aţi venit la Mine", ÎPS Andrei spunea: "vedem, aşadar, că implicarea socială are valenţe veşnice şi în special are valoare mare grija faţă de copii şi mai ales copii cu probleme iar în acest aşezământ, această lucrare se face".
Revenind la rolul camerei de relaxare şi stimulare senzorială şi cărei categorii îi este aceasta adresată, detalii în acest sens a oferit părintele Florian Simonca. Astfel, camera este un "mediu în care activităţile stimulative şi experenţele sunt utilizate pentru a creşte conştienţa şi comportamentele adaptive pentru persoanele cu adaptări severe senzoriale sau cu probleme neurologice ori tulburări emoţionale", "stimulează abilităţile: dezoltarea senzotială (auz, văz, gust, miros, atingere), coordonarea ocul-motorie, dezvoltarea limbajului, controlul asupra mediului şi relaxarea şi îl ajută pe copil să îşi concentreze atenţia pe diferite experienţe senzoriale".
Ideea unei camere care să ofere un "ambient atrăgător pentru copii, un amestec de culori, de sunete, arome, texturi şi efecte luminoase cu dublu rol: stimulare şi relaxare" a existat încă din anii '70 şi i-a aparţinut unui psholog olandez care a şi realizat prima cameră de acest gen. Camera de la centrul din Turda, însă, se adresează "copiilor cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice, cu tulburări emoţionale, autism, ADHD, sindrom Down, cu dificultăţi perceptuale sau disfuncţie de integrare senzorială, care folosesc fotoliul rulant şi au activitate motorie grosieră deficitară". Această cameră, mai spunea părintele Florian, "dezvoltă noi căi de comunicare axate pe senzorial, oferă copilului posibilitatea de a-şi exprima liber preferinţele, sporeşte receptivitatea privind relaţionarea cu terapeutul şi calmează diverse tensiuni şi anxietăţi, reduce crizele de automutilare şi heteroanxietate; ea deschide o nouă lume pentru copiii cu dizabilităţi".
Înainte ca oaspeţii să primească, fiecare, în dar câte o icoană care o reprezenta pe Sfânta Muceniţă Irina - protectoarea spirituală a centrului de la Turda - iar cei mici să primească din mâna ÎPS Andrei câte o cărticică, şi părintele Florian a dorit, la rândul său, să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea camerei de relaxare şi stimulare senzorială, invitându-i pe politicieni ca atunci când adoptă legi să se gândească şi la copiii cu dizabilităţi pentru că aceştia par cei mai neglijaţi de legislaţie.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS