Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Eveniment la MNIT: Inaugurarea expoziţiei CORONATUS IN REGEM HUNGARIAE

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită vineri, 24 noiembrie 2017, ora 18.00 la vernisajul expoziţiei CORONATUS IN REGEM HUNGARIAE. Expoziţie dedicată medaliilor de încoronare ale regilor Ungariei, eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Ungariei.

Manifestarea expoziţională internaţională aduce în atenţia publicului piese numismatice din categoria tezaur (aur, argint şi bronz), obiecte care ilustrează ritualul încoronării în Regatul Ungariei. Din cele peste 300 de medalii expuse, jumătate sunt piese din colecţiile MNIT iar cealaltă jumătate  sunt  împrumutate de la Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta.  

De-a lungul secolelor, medaliile de încoronare au jucat un rol important în reprezentarea puterii. O parte a acestor piese numismatice au fost decernate în diferite momente ale ceremoniei de încoronare sau ale sărbătorilor care le urmau, altele, au fost elaborate ulterior, pentru aniversarea aceluiaşi eveniment. Primele medalii de acest fel au fost realizate pentru încoronarea lui Ludovic al II-lea (1508), iar seria e expusă în totalitate începând cu încoronarea lui Maximilian (1563) până la medaliile emise cu ocazia încoronării lui Carol IV-lea (1916).  Printre exponate se află şi o piesă unicat, o medalie din argint aurit, realizată pentru încoronarea Eleonorei Magdalena Gonzaga di Mantova (soţia împăratului Leopold I) ca regină a Ungariei, ceremonie organizată la Bratislava (Pozsony), în anul 1655. Această piesă, singura de felul ei cunoscută până în prezent, este păstrată în Colecţia Eszterházy a MNIT.

Tot ca o premieră se remarcă şi expunerea unei copii nobile a Coroanei Ungariei, datată între secolele XI-XII. În ultimele decenii, au apărut mai multe replici după această coroană, însă piesa expusă la Cluj este una specială, fiind realizată manual, prin tehnici tradiţionale şi materiale similare originalului (argint aurit, perle şi pastă de sticlă). În cadrul expoziţiei este prezentat şi un film documentar despre istoria zbuciumată a acestei coroane.

Expoziţia este o manifestare multiculturală de excepţie pentru istoria Europei Centrale în ultimul mileniu, iar realizarea şi itinerarea ei reflectă relaţiile cordiale între instituţiile de cultură implicate, instituţii care împart obiecte culturale de valoare pentru patrimoniul european.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada:  24 noiembrie 2017 – 24 ianuarie 2018.