Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Eveniment la MACN: Expoziţia anuală a breslei Barabás Miklós (grupul de la Cluj), 18.01-04.02.2017. Vernisaj: 18 ianuarie 2018, ora 18:00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, și Breasla Barabás Miklós vă invită joi, 18 ianuarie 2018, începând de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei anuale a grupului de la Cluj al Breslei Barabás Miklós, eveniment care va avea loc în sălile de expoziţii temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Asociația „Breasla Barabás Miklós” cuprinde 175 de artişti plastici maghiari din România, iar cel mai numeros grup al acestei organizații, grupul de la Cluj, organizează la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, o expoziție de valorificare a lucrărilor sale. Anul trecut, Breasla a organizat o expoziție națională în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca, la care au participat mai mult de o sută cincizeci de artiști – dar un asemenea eveniment, de mare anvergură, se organizează la fiecare patru-cinci ani.

Expozițiile anuale – cum este și aceasta – au scopul de a promova valorile artistice locale, oferind publicului posibilitatea de a admira cele mai recente lucrări ale artiștilor clujeni sau din împrejurimile Clujului. Neavând restricții de tematică sau de stil, având în vedere numai calitatea, aceste expoziții prezintă o gamă largă și variată de opere ale membrilor Breslei Barabás Miklós. Pictori, sculptori, graficieni, fotografi, artiști în ceramică, sticlă și textile, cu vârste cuprinse între douăzeci și o sută de ani, participă cu cele mai însemnate lucrări realizate în decursul anului trecut.

Diversitatea nu se referă însă numai la multitudinea de genuri. Breasla Barabás Miklós nu s-a constituit după o anumită ideologie, membrii săi având diferite principii artistice. Drept urmare, gândurile, emoțiile și noile experimente ale artiștilor din Breaslă sunt reprezentate printr-o paletă variată de lucrări realizate în diverse tehnici, de la cele cu caracter clasic până la cele postmoderne, de la figuralitate până la abstracționismul geometric și liric.

Păstrarea tradiției și în același timp, deschiderea spre forme contemporane de exprimare artistică i-au caracterizat încă de la înființare pe membrii Breslei Barabás Miklós. În cadrul prezentei expoziții întâlnim exemple ale continuării celor mai nobile tradiții transilvănene și variantele lor particulare din secolul XXI, alături de care se manifestă și libertatea totală, caracteristică artei contemporane și a avangardei de toate timpurile.  

Cei aproape 60 de membri ai grupului clujean din cadrul Breslei Barabás Miklós și invitații lor doresc să dezvăluie particularitățile acestei regiuni prin aducerea la suprafață a unor note distincte de gândire și gust și prin concretizarea acestora în culori, lumini și forme, în același timp mărturisindu-și ars poetica lor și transformând spațiile generoase al palatului baroc într-un loc special de întâlnire al stilurilor artistice.

La vernisajul expoziției vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Kolozsi Tibor, preşedintele Breslei Barabás Miklós; Németh Júlia, critic de artă şi dr. Bordás Beáta, curatorul expoziţiei.