Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Expoziţie la MACN: Sorina și Leontin Țibacov - pictură - instalaţie ceramică

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 20 februarie - 11 martie 2018, expoziţia artiștilor Sorina Țibacov și Leontin Țibacov.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marți, 20 februarie 2018, ora 18, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30, în prezenţa artiștilor Sorina Țibacov și Leontin Țibacov și a curatorului expoziţiei, Oliv Mircea, critic de artă.

În opera sa artista pornește de la combinarea unor motive vizuale, tușe generoase de culoare, fragmente de fizionomii și text pentru a dilua mesajul discret transmis prin titlurile fiecărei lucrări. Este vorba despre o alchimie a trăirilor și a senzațiilor vizuale ce invită privitorul la reflecție și dialog mental cu opera. Lucrări, precum seria Selfie, aduc în discuție problema narcisismului și a autoreflectării, subiecte dezbătute de generații de artiști ce au încercat să soluționeze atât relația artistului cu propria persoană cât și imaginea sa socială. Probabil o sursă de inspirație pentru Sorina Țibacov sunt autoportretele lui Andy Warhol din 1978 (102.6 x 102.6 cm, Dia Center for Arts, New York), respectiv cel din 1981 (96.5 x 96.5 cm, Ronald Feldman Fine Arts, New York) în care artistul experimenta metodele plastice și libertatea dată de tehnica fotografiei. Selfie 1 însă, merge dincolo de o simplă reinterpretare fotografică, introducând culoarea ca element esențial al exprimării artistice.

În seria de lucrări expuse la Cluj, artista provoacă publicul la introspecție în fața operelor sale, urmărindu-se un dialog deschis și activ cu pictura și spațiul expozițional. În acest context, instalația ceramică a domnului Leontin Țibacov va acompania mesajul artistei într-un mod alternativ de exprimare plastică. Mesajul său va fi transmis prin intermediul unei instalații ce îmbină acuratețea oglinzii și a fotografiei cu precizia și prețiozitatea ceramicii. Artistul apelează la privirea observatorului ce sugerează tema generală a expoziției denumită generic «EGO» ce se dorește un dialog imaginar între privitor și cel privit.

  Sorina Țibacov s-a născut la Bârlad desăvârșindu-și educația artistică la Academia de Arte de la Iași, secția de pictură. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România începând cu anul 1986. Printre cele mai notabile expoziții ale sale se numără expoziția personală de la Casa de Cultură Belgo-Română « Arthis » şi Palatul Parlamentului European de la Bruxelles, Muzeul Brukenthal de la Sibiu și frecventele prezențe pe simezele Galeriilor de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici.

Leontin Țibacov s-a născut la Simeria și a urmat cursurile Academiei de Arte  „N.Grigorescu” din Bucureşti la secţia de Arte Decorative. Cele mai notabile expoziții ale sale s-au desfășurat la Muzeul Brukenthal de la Sibiu, Palatul Parlamentului European și Casa de Cultură Belgo-Română de la Bruxelles, precum și cele din spațiile expoziționale ale Uniunii Artiștilor Plastici. Actualmente este profesor la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia.