Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Colocviul Naţional de Arheologie la Muzeul de istorie Turda

În perioada 2-3 noiembrie 2018 la Turda se va desfăşura ce-a de a VI-a ediţie a Colocviul Naţional de Arheologie, organizat de Muzeul de Istorie Turda și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, prin proiectul UEFISCDI «Dacii în Imperiul Roman. Construcții provinciale», cu titlul «Populațiile indigene și impactul cuceririi romane în provinciile danubiene. Colonizare, romanizare, creolizare».

Prin propunerea acestei teme se are în vedere discutarea unor chestiuni privind studiul populațiilor indigene și impactul cuceririi romane, nu doar din unghiul «influenței» romane, dar și în termenii unor răspunsuri locale, construcții provinciale și identitare și a diversității regionale. O reevaluare critică a surselor existente azi permite construirea unui tablou istoric mai modern al rolului indigenilor în noua construcție provincială din Dacia, o nouă perspectivă asupra schimbărilor profunde născute după redactio in formam provinciae (106 p. Chr.), mai ales în termeni de vizibilitate, aculturație, mobilitate (geografică și socială) și construcții identitare.

Lucrările colocviului se vor desfăşura la sediul Muzeului de Istorie Turda, str. B. P. Haşdeu, nr. 2 începând cu ora 10.00. Şi în acest an vor participa cercetători de la instituţii de profil din ţară.