Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Expoziția Spiritele unui secol. Colecția Ádám Kovács se va deschide pe 20 februarie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și la Galeria Quadro

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj și Galeria Quadro organizează, în data de 20 februarie 2019, vernisajul expoziției Spiritele unui secol. Colecția Ádám Kovács.

Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piața Unirii, nr. 30, începând cu ora 18:00 și va fi deschis de către: Lucian Nastasă-Kovács, director, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, György Szücs, director general adjunct, Galeria Națională a Ungariei, Budapesta și Sebestyén Székely, director, Galeria Quadro - curatorul expoziției. În încheierea serii, iubitorii de artă sunt invitați să viziteze cea de-a doua parte a expoziției, la Galeria Quadro, pe strada Samuil Micu, nr. 7.

Expoziția Spiritele unui secol reunește o selecție de peste 100 lucrări din colecția Ádám Kovács, din Budapesta, piese expuse în două locații: Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Galeria Quadro.

Una dintre caracteristicile colecției o reprezintă atât faptul că nu se limitează la prezentarea „școlilor naționale”, cât și modul în care îmbină piesele moderne cu cele contemporane. Colecționarul nu respectă o anumită listă obligatorie de nume, se mișcă liber între genuri și stiluri, alăturând pe pereți lucrări care inițial nu au avut nimic de-a face unele cu altele. Cu această privire proaspătă, lipsită de prejudecăți, el observă afinități între lucrări, amplificându-le forța și îmbogățindu-le lectura.

Colecția crește pe mai multe fronturi: personalitățile artistice radicale, artiștii dramatici, suprarealiștii, neoavangarda, arta contemporană. Mai nou, acestora li se alătură o perspectivă regională și europeană mai largă, intrând în colecție importante lucrări ale unor artiști români, germani, francezi etc.

Expoziția va fi deschisă până în data de 17 martie 2019. Lucrările expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca pot fi vizionate de miercuri până duminică, între orele 10 – 17, iar lucrările expuse la Galeria Quadro pot fi văzute de luni până sâmbătă, în intervalul orar 10 – 18.

Organizarea expoziției în două locații permite prezentarea unei mari părți a colecției în două concepții diferite.

La Muzeul de Artă Cluj-Napoca se urmărește prezentarea cronologică, oferindu-se o lectură lineară, de la operele senine și pline de bucuria vieții ale Belle Époque-ului, până la mozaicul meticulos realizat și totuși ironic, întitulat „Stahanoviștii” al spaniolului Enric Fort Ballester și al românului Șerban Savu, realizat în 2017, în epoca capitalismului târziu.

Materialul expus la Galeria Quadro prezintă colecția pe baza unor tematici și pe căutarea unor afinități între lucrările din perioada interbelică și până în prezent. Dramatismul secolului 20 este surprins de aceste lucrări: deși doar rar există corespondențe stilistice între ele, se înrudesc prin modul de raportare la marile evenimente ale lumii și la sensibilitatea față de vulnerabilitatea individului. Tablourilor interbelice, semne de exclamație despre existența umană, le sunt alăturate lucrări ale neoavangardei, precum misterioasa piesă a lui Miklós Erdély, cu bitum scurs, care face parte din ciclul Armageddon, mărturiile fotografice ale body art-ul lui Tibor Hajas  sau instalația lui Alexandru Antik, intitulată „Fluxus subiectiv”.

Eveniment organizat în parteneriat de Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Galeria Quadro.