Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Eveniment la MACN: CRISTIAN LĂPUȘAN - DISCORD. Vernisaj: 12 iunie 2019, ora 17.00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, are plăcerea de a vă invita miercuri, 12 iunie 2019, ora 17.00, la vernisajul expoziției DISCORD a artistului Cristian Lăpușan, asist. univ. drd. în cadrul Departamentului Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Inaugurarea oficială a evenimentului va avea loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30), în prezenţa artistului expozant, Cristian Lăpuşan, a autorului demersului curatorial, prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, şi a comisarului de expoziţie, Alexandra Sârbu.

Expoziția face parte din cercetarea doctorală a artistului, atent coordonată de prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, curator al expoziției, și cuprinde o serie de lucrări care exploatează conceptul fundamental al tezei, conflictul, înțeles atât în accepțiunea sa de contradicție antagonistă, cât și în cea de stare beligerantă sau de divergență a interiorității umane sau a raportului între identitate și alteritate.

Realizate într-un registru figurativ, lucrările sunt concepute într-o manieră scenografică, narativă, imaginând istorii personale și ficțiuni simbolice. Vocabularul vizual baleiază între narațiuni ușor de descifrat, scenografii realiste ale unui mediu ostil, malformat de atrocitățile războiului și subtilitatea expresivă a stărilor sufletești și a traumei post-conflict, prezente în portrete supradimensionate și în planurile pictoriale. Utilizând formula „imaginii în imagine” reprezentată pictural, în maniera colajului, fie prin inserția afișului publicitar, fie prin figura observatorului uman, uneori docil și impasibil la scenele conflictului suprem (războiul), se oferă privitorului o dublă (sau chiar triplă) perspectivă de problematizare a tematicii. Planuri separate pun față în față structuri sociale, culturi sau religii diferite, ilustrate simbolic fie prin elemente definitorii ale peisajului (geografii sau medii diferite) sau ale identității personajelor (vestimentație, accesorii), fie prin expresivitatea personajelor surprinse în imagini. Teama, incertitudinea, nesiguranța sau neînțelegerea sunt reacții în fața conflictelor socio-politice ale contemporaneității pe care artistul le surprinde în lucrări. Disputa Orient vs. Occident, consumerismul și tradiționalismul, fenomenul imigrației și drama refugiaților sunt aspecte ale realităților cotidiene care afectează profund evoluția individualității. Tocmai de aceea, lucrările lui Cristian Lăpușan ajung să ilustreze drame și expresivități individuale aflate într-o luptă permanentă pentru supraviețuire. Personajele lui Cristian Lăpușan ajung, apoi, să se exprime, să acționeze, să se revolte, în universuri familiare, cotidiene, într-un registru al alterității.

Cristian Lăpușan este doctorand în arte vizuale și absolvent al Departamentului Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (nivel licență și masterat), și deține în portofoliu o frumoasă activitate expozițională în muzee precum Muzeul de Artă Constanța sau Muzeul de Artă Cluj-Napoca și galerii din Antwerp (Belgia), Eindhoven (Olanda), Cambridge (UK), Las Palmas (Spania), Bressanone (Italia), Rawicz, Wroclaw (Polonia), New York (SUA), Pecs (Ungaria) etc.    

Expoziţia rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 17 iunie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.