Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Eveniment la MACN: Expoziţia “Forró Antal - Pictorul naturii şi al omului” - Vernisaj 23 iulie 2019, ora 17.00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită marți, 23 iulie 2019, de la ora 17, la vernisajul expoziţiei „Forró Antal – pictorul naturii și al omului”, eveniment care va avea loc în sălile de expoziţii temporare (demisol) ale muzeului.

Pictorul și graficianul Forró Antal (Mărtănuș, 1924 – Cluj-Napoca, 1982) a fost un membru important și apreciat al comunității artistice din Cluj, care, în același timp, a îndrumat mai multe generații, fiind profesor la Institutul Pedagogic (între anii 1960–1970), iar apoi la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” (în perioada 1971–1982). A debutat în 1953 la o expoziție colectivă în Cluj, după care a participat sistematic la expoziții regionale și județene, sau la bienale de grafică și pictură. A avut numeroase expoziții personale la Cluj (prima chiar în anul în care și-a terminat studiile de pictură, în 1956) și, în cursul anilor '60, în diferite orașe din Secuime. După stingerea din viață, lucrările sale au fost prezentate în cadrul câtorva expoziții din Cluj-Napoca (ultima fiind organizată în 2014 la sediul Asociației „Kolozsvár”), însă activitatea sa artistică – în pofida valorii sale – a rămas mai puțin cunoscută publicului larg.

Această expoziție dorește să readucă în atenția publică opera de viață a artistului, care s-a remarcat prin reprezentarea peisajelor și a oamenilor. Acesta a realizat pasteluri expresive, cu o cromatică puternică și caracteristică, care sunt înrudite cu operele lui Nagy István. Forró a realizat multe desene în cărbune, care reprezintă, pe de-o parte, scenele copilăriei (peisaje din Secuime) sau meleagurile din jurul Clujului, iar, pe de altă parte, portrete ale oamenilor de rând (țărani, mineri, membrii familiei sale). Pe lângă pastel, tehnica sa predilectă a fost uleiul, prin intermediul căruia a realizat peisaje dramatice cu o cromatică bogată. Prezenta expoziție cuprinde cele mai frumoase pasteluri (peisaje și portrete și câteva compoziții rare de peisaje urbane), un șir de autoportrete expresive, desene în cărbune, portrete efectuate cu diferite tehnici și o selecție mai restrânsă din tablourile în ulei, efectuate de-a lungul carierei.

La vernisajul expoziției vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; conf. dr. Tibori Szabó Zoltán, editor; Forró Ágnes, fiica artistului, şi dr. Bordás Beáta, istoric de artă, curatorul expoziţiei.

Vă așteptăm cu drag!