Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Preot Grigore Marchiş, despre profesorul Petru Potîrniche: “Muzica era raţiunea vieţii lui”

Artă
Tools
Typography

Preot. Grigore Marchiş: "Pe venerabilul profesor Petru Potîrniche l-am cunoscut în urmă cu aproape 11 ani. Era dirijorul corului Catedralei Ortodoxe din Turda. Întotdeauna era prezent înaintea tuturor coriștilor la biserică și îi aștepta pe ceilalți.
Era îmbrăcat pedant și aducea cu sine atmosfera vremurilor trecute cu eleganța lor neprefăcută. Dincolo de toate acestea se întrevedea chipul dascălului de "cântări". Era la cârma Corului Catedralei din 1987 iar din 1992, a îndrumat și Corul Simbol cu care a făcut mai multe excursii în țară și străinătate.
Din 2017, slăbindu-i puterile, n-a mai putut dirija corul. Îmi mărturisea odată că "a veni la biserică pentru cor era rațiunea vieții lui", asta îi dădea un motiv să trăiască.
L-am vizitat ultima dată în martie cu un grup de coriști. A fost tare încântat, a depănat amintiri și ne-a spus că n-a renunțat la gândul de a mai veni cel puțin o dată să dirijeze corul. În gând repeta mereu cântările Sfintei Liturghii, seara, înainte de culcare.
Dumnezeu i-a îndeplinit dorința și l-a chemat să cânte la Liturghia Cerească alături de înaintașii săi. Dumnezeu să-l odihnească cu sfinții Săi!
Vă mulțumim, domnule profesor, pentru toată jertfa și osteneala pusă în slujba Bisericii și a Neamului!
"

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS