Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Grafica lui Theodor Romilă a umplut galeria turdeană “Valer Suciu”

Artă
Tools
Typography

Galeria de artă “Valer Suciu” din Turda a fost mai plină ca niciodată la vernisajul vreunei expoziţii personale a vreunui expozant turdean. De data aceasta, însă a fost vorba de Theodor Romilă.

Student în anul II la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Theodor Romilă era mai degrabă cunoscut, printre apropiaţi şi printre iubitorii de frumos din Turda, prin lucrările lui de grafică, lucrări care i-au impresionat pe toţi cei care le-au văzut. Aşa se face că o “personală” Theodor Romilă se cerea, cumva, organizată la Turda.

Avem un eveniment deosebit, un început de an frumos, pentru că în galerie, în această seară, există un tânăr plin de vise, cu foarte mult talent şi care şi-a marcat destinul prin creaţie. Mărturii ale muncii sale din ultima perioadă sunt lucrările de grafică aflate pe simeze”, spunea Cristina Oprea - referent la Casa de Cultură Turda - în debutul vernisajului expoziţiei lui Theodor Romilă.

La evenimentul de la Turda a fost prezent, pentru a vorbi despre tânărul Theodor Romilă şi despre lucrările sale, şi Claudiu Cândea, conf. univ. dr. în cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

Recunosc la dânsul o reală înţelegere a gramaticii limbajului vizual, o stăpânire prodigioasă a tehnicii desenului în creion - care este, în primul rând, spectaculară şi este primul lucru care se observă şi care şochează, aproape, în lucrările lui - şi o disponibilitate tot mai rară de investigare a subiectelor desenate, o răbdare şi o meticulozitate a procesului de observaţie, pe care o regăsesc doar la câţiva studenţi de-ai mei. Tânărul Theo este deja înscris pe o linie matură a mijloacelor de exprimare artistice, în special în creion, şi a fost necesară doar o aşezare pe un drum vizavi de ce vrea să spună, conceptul lucrărilor lui” preciza conf. univ. dr. Claudiu Cândea, adăugând: “Desenele lui Theo probează faptul că activitatea plastică este una de autodezvoltare iar dobândirea de noi calităţi precum şi satisfacţia transpunerii propriilor idei în realitate e de natură a spori respectul de sine”.

Invitat să adreseze câteva cuvinte celor prezenţi, tânărul Theodor Romilă a povestit, emoţionat, cum a făcut primii paşi în lumea desenului: “Am început şi eu cu studiul individual al portretului, pornind de la ceva simplu, pornind de la studiul fiecăror părţi componente în parte iar după un timp rezultatele au început să se vadă”.

Vorbind despre unele din lucrările sale şi felul în care, prin acestea, a încercat să îşi dezvolte propriile concepte şi propria viziune, Theodor Romilă nu a uitat să menţioneze şi alte metode prin care a lucrat - aici referirile fiind la desenul realizat prin tehnica litografiei - sau chiar alte proiecte în care a fost implicat, cum ar fi “cărticica” realizată la grafica de carte la facultate: “Am selectat principalele etape ale desenului din spatele meu. Aşa cum tot timpul obişnuiesc, în timp ce lucrez îmi fac nişte poze ca să le am ca amintire, în principiu, şi ca să văd progresul în viitor. Cealaltă este o carte de ilustraţie a unei poezii de-a lui Radu Gyr şi am încercat să prin fiecare strofă în imagini”.

Prezenţa lucrărilor tânărului Theodor Romilă pe simezele galeriei “Valer Suciu” a fost o adevărată desfătare pentru privitori, toţi cei prezenţi fiind sincer impresionaţi de talentul şi dăruirea turdeanului student la UAD Cluj-Napoca.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS