Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Tue, Nov
133 New Articles

In Memoriam IOAN CRIȘAN

Cultură
Tools
Typography

Angajatele Bibliotecii Municipale “Teodor Murăşanu” Turda cu inimile pline de durere își exprimă profundul regret la trecerea dincolo de timp, Marți, 8 noiembrie 2022, a unuia dintre colaboratorii instituției, Domnul Ioan Crișan, unul dintre cei mai reprezentativi artiști plastici turdeni.

Născut în 8 mai 1934, Ioan Crișan a fost membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din judeţul Cluj şi al Societăţii Culturale “FILARMONIA” Turda. A început în tinereţe ca şi ucenic în tipografie şi a urcat treptat în domeniul poligrafic (pregătirea formei de tipar). Înainte de 1990 era singurul gravor de ștampile din municipiul Turda. Ca şi zeţar (culegător manual) s-a ocupat de tipărirea unor publicaţii turdene ca Revista “Fire de tort” a Liceului “Mihai Viteazul” Turda, ziarul local Turda Nouă, a realizat afişe şi pliante ale Teatrului de Stat Turda, lucruri ce ţin de istoria culturală a oraşului Turda. Pentru că iubea pictura, a urmat între 1965-1968 cursurile secției de pictură ale Şcolii Populare de Artă din Cluj, moment din care a început să participe la nenumărate expoziţii în Cluj, Turda şi alte localităţi, lucrarile sale fiind executate în ulei, tempera, tuș, acuarelă, cărbune, vopsea acrilică, pastel etc. Iubea în mod deosebit peisajele, portretul şi desenul în general. În ultima vreme a participat la multe expoziții de grup ale artiștilor plastici turdeni, și în tandem cu Profesorul Manole Ciui. Expoziții personale: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca 1975, Teatrul de Stat Turda (1966, 1967, 1968, 1969, 1970), Salonul de iarnă Cluj (1978), Galeria Diverta Cluj (2009), Galeria de Artă Turda (2010, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019).

Condoleanțe familiei!

Deac Daniela
Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda
Tel: 0264.31.38.37, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS