Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Tradiţiile de "Lăsata secului" au fost scoase la lumină la Câmpia Turzii

Cultură
Tools
Typography

Beneficiind de sprijinul Primăriei Câmpia Turzii şi a Consiliului Local Câmpia Turzii, societatea culturală "Câmpia Turzii 775" a mai marcat un eveniment prin care şi-a dorit să aducă opinia publică mai aproape de tradiţii - probabil - uitate ale românilor.

Joi, 3 martie, cu începere de la orele 17.00, sala de şedinţe a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii a găzduit o activitate numită "Tradiţii şi obieciuri de Lăsata Secului".

Principalii invitaţi ai activităţii au fost scriitorul Cornel Udrea, Gheorghe Căpuşan (cel care se ocupă de societatea şi de muzeul "Poarta de su' Feleac") precum şi Vasile Mathe.

Unul din momentele principale ale activităţii de la Câmpia Turzii l-a constituit vizionarea filmului etnografic "Carnavalul rural" realizat de Vasile Mathe, un film care a propus publicului prezent o incursiune în unul din obiceiurile care încă se mai păstrează într-unul din satele judeţului alba, Cetea, unde realizatorul filmului a găsit o ceată de feciori implicaţi în ritual, feciori cunoscuţi sub numele de făşangi.

Chiar mai mult, Vasile Mathe a propus spre vizionare şi o variantă a aceluiaşi obicei performat în urma unui fel de regie, performare care pierdea din autenticitate, lucru care era cât se poate de vizibil, în acest caz fiind vorba de aşa-zişii făşangii daci.

În cadrul aceleiaşi activităţi, Cornel Udrea a dorit să atragă atenţia asupra importanţei tradiţiilor româneşti, asupra satului românesc tradiţional şi asupra ţăranului român autentic care, din păcate, este pe cale de dispariţie.

Pe de altă parte, Gheorghe Căpuşan a făcut o scurtă istorie a modului în care a luat fiinţă muzeul etnografic "Poarta de su' Feleac" al cărui proprietar este, mesajul principal al proprietarului muzeului fiind, de asemenea, acela al transmiterii, mai departe, a tradiţiilor poporului român sau, cum spunea chiar Gheorghe Căpuşan, a ceea ce are acest popor.

Demne de menţionat au fost şi poeziile pe care Elena Terezia Călean le-a citit pentru publicul aflat la activitate, autoarea fiind prezentă cu trei romane de versuri pe care le-a semnat: "Universul sentimentelor mele", "Sentimente răvăşite" şi "Amintiri, evocări, nostalgii"

De asemenea, activitatea a mai cuprins şi două expoziţii: o expoziţie de fotografie în care puteau fi admirate 12 fotografii realizate de acelaşi Vasile Mathe la activitatea "Drumul cânepii" - activitate desfăşurată de societatea "Poarta de su' Feleac" - şi o expoziţie de obiecte de îmbrăcăminte tradiţionale realizate din cânepă, obiecte aparţinând aceluiaşi muzeu "Poarta de su' Feleac".

Nu în ultimul rând, scriitorul Cornel Udrea a promis celor prezenţi că are în intenţie lansarea, la Câmpia Turzii, a celei mai recente cărţi pe care a scris-o - aici scriitorul clujean amintind şi de momentul mai greu prin care a trecut, cel care s-a finalizat, deocamdată, cu înfrângerea unei maladii: leucemia.

Pe de altă parte, Mircea Ciociu - în calitate de preşedinte al scoietăţii culturale "Câmpia Turzii 775" - a anunţat că următoarea activitate a societăţii are loc pe 16 aprilie, când se aniversează un sfert de veac de activitate pentru corul "Astra" din Câmpia Turzii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS