Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Mihai Eminescu, reamintit la împlinirea a 127 de ani de la moartea sa

Cultură
Tools
Typography

Primăria, Consiliul Local şi Casa Municipală de Cultură Turda par să nu fi uitat de Mihai Eminescu. Ideea e că şi de reamintit şi-au reamintit cam târziu.

Azi, 15 iunie, bustul poetului naţional al României amplasat în părculeţul din faţa clădirii fostei poşte din Turda a fost înconjurat de oameni vii, care se mişcau şi a trebuit să îi tolereze pe cei care au mai găsit un prilej de aintra în poze (unii fiind la ultimele ocazii de acest gen).

Referindu-se la poetul naţional ca fiind o valoare de necontestat, primarul nereales al municipiului Turda, Tudor Ştefănie, spunea: "Avem datoria de a-l apăra, de a-i apăra scrierile, pentru a rămâne în conştiinţa naţională de-a pururi, aceasta luând în considerare faptul că Eminescu era bolnav după patrie, după ţară şi romanism, ştiind că deţine o datorie faţă de România", totodată citând celebrul citat din scrierile lui George Călinescu la moartea poetului Mihai Eminescu.

Dacă Tudor Ştefănie mai citea despre Mihai Eminescu "prin toate acestea şi prin ceea ce el reprezintă în sufletul nostru, al neamului românesc, Mihai Eminescu reprezintă un exemplu demn de urmat pentru generaţiile prezente şi pentru generaţiile viitoare", Dana Deac - angajat al Bibliotecii "Teodor Murăşanu" din Turda - a făcut, lângă bustul realizat de artistul plastic Suba Laszlo, o radiografie a vieţii lui Mihai Eminescu.

Vizibil emotivă, Dana Deac şi-a propus să ofere câteva date mai puţin cunoscute despre Mihai Eminescu printre care posibilitatea ca marele poet să fi trecut prin Turda în posibilul său drum de la Cluj-Napoca la Blaj.

De asemenea, vorbitoarea nu a dorit să dea curs teoriilor conspiraţioniste potrivit cărora poetul ar fi fost ucis. "Când ne supărăm unii pe alţii, ar fi bine să avem în faţa noastră imaginea lui Eminescu, care a ştiut să reziste în faţa tuturor intemperiilor şi a celor care-l contestau în timpul vieţii sale" mai spunea Dana Deac care, în sprijinul spuselor sale, a citit poezia "Glossă".

Finalul momentului care debutase cu depunerea unei coroane de flori - din partea administraţiei turdene - la bustul poetului a fost marcat de acordurile melodiei "Eminescu" în interpretarea regretaţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

Momentul muzical a fost ascultat în linişte de Tudor Ştefănie, împreună cu câţiva apropiaţi din Primărie plus câţiva karatişti adunaţi de Paul Căţănaş, plus câţiva penelişti, plus soţia administratorului public şi semnatarului de documente Radu Crişan, plus purtătorul de cuvânt care a impresionat pe toată lumea prin calitatea comunicatelor de presă pe care le scrie, plus câţiva reprezentanţi ai Casei de Cultură.

Totuşi, ceva lume a fost, dar cam puţină şi unii păreau aduşi cu arcanul, ca din obligaţie "ca să nu ne facem de ruşine".

Lipsa cetăţenilor la un eveniment în centrul căruia era marele poet naţional Mihai Eminescu (data de naştere a acestuia fiind declarată Ziua Culturii Naţionale) a fost fie pentru că lumea nu mai e interesată de aşa ceva, fie pentru că nu a ştiut de eveniment.

A doua variantă poate fi plauzibilă în contextul în care organizatorii (adică administraţia locală) a transmis public informaţia despre organizarea evenimentului abia astăzi de dimineaţă.

Iar faptul că Andreea Cozma - purtătorul de cuvânt - a trimis acest comunicat despre eveniment azi dimineaţă e fie că a uitat, fie pentru că abia azi s-a trezit administraţia locală să organizeze ceva, să marcăm cumva, să nu ne râdă lumea cât de dezinteresaţi suntem!

Poate că cineva va lămuri aceste lucruri. Sau poate nu, aşa cum ne-au obişnuit, să fie opaci, să facă totul cum vor ei, că cetăţeanul dă-l încolo, că alegerile au trecut!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS