Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

La Turda se doreste punerea bazelor unui teatru independent

Diverse
Tools
Typography

Cea mai recentă lansare de carte de la Turda i-a adus faţă în faţă pe Robert Cojan (avocat, implicat în asociaţia culturală Tour D'Art şi lider al APSADO - Asociaţia pentru Protecţie Socială şi Apărarea Drepturilor Omului) şi Lucian Nemeş (avocat, viceprimar al municipiului şi autodeclarat iubitor de cultură).

Mai degrabă ca de la persoană implicată în cultură la persoană cu funcţii de decizie în administraţia locală decât ca de la avocat la avocat, Robert Cojan s-a arătat încântat cpă Lucian Nemeş participă la întâlniri cu încărcătură culturală, dar, pentru că Lucian Nemeş deţine şi o funcţie de viceprimar, Robert Cojan nu a profitat de ocazie să îi spună viceprimarului că "sper să ajuţi oamenii de cultură din Turda să pună şi în practică anumite proiecte culturale", Cojan menţionând că "sunt anumite evenimente care trebuie sprijinite şi în afara teatrului ca şi clădire şi sper că, alături de Dora (consilierul local Dorina Arion), să fiţi o voce care să sprijiniţi proiectele culturale" cu atât mai mult cu cât "Noi, cei care mai suntem prin societatea civilă, care putem, cât putem, o facem, în felul nostru".

Menţionând "Atât d-na profesoară cât şi subsemnatul suntem nişte persoane deschise în a sprijini orice fel de iniţiativă care aparţine unor turdeni get beget şi o vom face în măsura posibilităţilor pe care le avem", Lucian Nemeş s-a arătat deschis în a oferi sprijin proiectelor culturale, viceprimarul fiind secondat de - de această dată consilierul local - Dorina Arion: "Din partea noastră aveţi sprijin, trebuie să fim cât mai mulţi".

Chiar scriitorul Mircea Ioan Casimcea era de părere că "Teatrul e ca şi o revistă de cultură. Dacă revista publică autori locali, teatrul trebuie să joace şi autori locali", asta poate şi pentru că lansarea de carte gravita în jurul actului teatral iar teatrul cu toate valenţele sale, se regăsea în schimburile de replici dintre cei prezenţi.

"La fel ca şi în afaceri, şi în cultură concurenţa poate fi bună şi acuma vorbesc despre un proiect de teatru independent pe care să îl punem pe picioare, dar nu se poate face fără finanţe, până la urmă" mai spunea Robert Cojan adăugând: "Cu mult suflet şi cu puţinul pe care îl avem sperăm că putem să îl punem pe picioare, dar avem nevoie şi de sprijin, un sprijin pe care nu l-am avut până acum cu adevărat din partea municipiului pentru proiecte culturale".

Cu alte cuvinte, părerea lui Robert Cojan - dar nu numai a sa - era că finanţarea de la bugetul local a actului cultural nu trebuie să fie unidirecţională, doar înspre instituţiile din subordinea administraţiei, ci să fie îndreptată că tre toţi cei care au idei, care sunt în stare să aibă proiecte în domeniul culturii.

"Aşa că sper ca voi, acolo, să purtaţi printre colegii voştri mesajul pe care îl prindeţi aici, să faceţi lobby ca anumite proiecte culturale viabile să poată să fie sprijinite şi să poată aduce un plus Turzii atât pe plan cultural - cât şi competiţional, până la urmă - şi să ducem numele Turzii în afară nu doar cu salina, că avem cu ce. Avem oameni de valoare!", spunea robert Cojan.

Asigurând pe cei prezenţi că a reţinut mesajul care i s-a transmis, viceprimarul Lucian Nemeş s-a retras, mărturisind totodată că abia aşteaptă să revină la o întâlnire culturală similară ulterioară.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS