Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Asociatia Femeilor Voluntare din Luna a organizat un spectacol de sarbatoare | VIDEO

Diverse
Tools
Typography

Pentru a marca sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril Asociaţia Femilor Voluntare Luna a organizat un spectacol în care a angrenat mai mulţi artişti locali care să ofere clipe de bucurie spectatorilor prezenţi.

Aşa după cum a explicat ulterior coordonatorul AFV Luna - Susana Mirică - spectacolul a avut o semnificaţie multiplă.

Totuşi, la începutul evenimentului Susana Mirică a explicat - din nou - în mare în ce constă activitatea asociaţiei, o asociaţie care a luat fiinţă în urmă cu puţini ani de zile o asociaţie care, săptămânal organizează o şezătoare modernă "în care ne adunam, ne sfătuim, schimbăm reţete, ne ajutăm cu diferite probleme, învăţăm cântece populare, pricesne şi colinde" în cadrul căreia se desfăşoară "o activitate de suflet" şi "suntem fericite că ne întâlnim şi plecăm mulţumite cu gânduri bune sau sfaturi pe care ni le dăm una celeilalte", susana Mirică lansând invitaţia pentru femeile singure, bolnave, cu probleme "să vină fără nivio reţinere la noi se vor simţi bine, ne întâlnim ca surori".

Explicând că activitatea asociaţiei este una publică, postată pe reţeaua de socializate facebook, coordonatorul AFV Luna preciza că inclusiv cei plecaţi în străinătate pot ţine astfel legătura cu rudele lor din sat.

Dacă la momentul de faţă asociaţia are comenzi de costume populare pentru mica echipă de dansatori coordonată de Primăria Luna, coordonatorul AFV a precizat că "pentru copii vom continua cursurile de croitorie, poate, după vacanţa de iarnă pentru clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a".

Primul invitat să ia cuvântul a fost Nicolae Dan, fost director al şcolii din Luna, care a preferat să citească o poezie dedicată unuia dintre cei prezenţi în sală.

"Eu am avut preferinţă pentru oamenii care au dovedit că sunt aleşi nu pentru altceva, ci pentru ceea ce poartă în suflet" spunea Nicolae Dan începându-şi poezia:

"Înfrăţit de mic cu vântul şi cu glia
Grijind pe câmp de vite i-a fost copilăria
Şi ca alţi copii de-aici făcea fluiere şi bici"...

Poezia îi era dedicată consăteanului Gavrilă Barta - un pasionat de sculptură - căruia, la finalul poeziei, Nicolae Dan îi transmitea: "Să-ţi dea Dumnezeu sănătate să mergi mai departe pe drumul cel bun!".

Precizând că asociaţia este una apolitică care susţine oamenii ce înţeleg demersurile asociaţiei - indiferent de funcţia politică vremelnică a respectivelor persoane - Susana Mirică s-a referit la "domnul inginer Tör" pe care l-a şi invitat să adreseze câteva cuvinte celor prezenţi.

Mulţumind asociaţiei pentru invitaţia adresată, mulţumind cetăţenilor pentru prezenţă şi felicitându-l pe Gavrilă Barta cu ocazia zilei numelui şi mulţumind şi susanei Mirică pentru că "a reuşit, pas cu pas, să adune în jurul dânsei aceste tinere doamne", primarul Laurenţiu Tör spunea: "Momentul de azi e unul la care trebuie să ne gândim cu pioşenie că am pierdut de lângă noi 44 de oameni", motiv pentru care primarul a şi propus un moment de reculegere după care a adăugat: "cu acest spectacol aducem un omagiu celor care nu mai sunt printre noi".

Spectacolul efectiv a început cu un moment muzical oferit chiar de corul femeilor voluntare, moment care a debutat cu imnul asociaţiei - cântec pe melodia piesei muzicale "Fetele de la Căpâlna" şi pe versuri scrise de Nicolae Dan - şi a continuat cu două pricesne în interpretarea Linei Mărginean, pricesne care au fost motivate chiar de Susana Mirică încă de dinaintea momentului muzical al corului asociaţiei: "Cea mai mare durere în viaţă e atunci când un părinte, printr-un accident nefericit, ajunge să îşi înmormânteze copiii".

Spectacolul a continuat cu un grup de copii format în urmă cu câteva luni, copii cu vârste între 6 şi 12 ani care s-au constituit într-un grup de dansuri populare coordonat de instructorul Vasile Songoti şi care se află sub coordonarea Primăriei Luna.

Deşi grupul este format din 14 copii, pe scenă, în spectacol, au fost prezente doar 5 perechi, adică doar 10 copii.

Un tablou coregrafic din Câmpia Transilvaniei a prezentat apoi ansamblul Cununiţa din Luna - ansamblu coordonat de instructor coregraf Ioan Mihăşan - momentul folcloric fiind completat şi de un moment de interpretare vocală asiguart de Milena Bandits.

Despre cea care a urmat în spectacol Susana Mirică spunea că are legături cu comuna Luna - "străbunica ei este din Luna" - că este "o fată cu o voce deosebită, cântă folclor invitată la multe spectacole din ţară şi străinătate". Aşa a fost prezentată Oana Venţel care a încântat publicul cu o doină şi cu câteva cântece populare.

Alexandra Lacatoş a fost cea care a urmat în spectacol, ea fiind fiica lui Alexandru Lacatoş, un voluntar implicat în diverse activităţi şi care - spunea coordonatorul AFV - "cu mare grijă şi mare bucurie îşi creşte şi îşi îngrijeşte singur fetiţa şi o îndrumă spre activităţi deosebite", Alexandra participând la multe concursuri naţionale şi internaţionale şi nu mai departe de luna trecută s-a întors din Turcia cu un premiu special.

Spectacolul a fost încheiat de grupul Melody din Câmpia Turzii, grup coordonat de Nicuşor Lăcătuş, la rândul său un voluntar care a răspuns mereu "Prezent" când a fost solicitat la activităţi de AFV Luna, ajutând în special cu sonorizarea. "Să vedeţi cât de talentaţi, de frumoşi şi de minunaţi sunt copiii noştri" invita Susana Mirică publicul prezent să se bucure de spectacolul copiilor de la Melody, spectacol primit cu aplauze de publicul prezent.

Spre finalul spectacolului, în exclusivitate, Susana Mirică ne-a oferit informaţii în plus în legătură cu spectacolul pe care AFV l-a organizat la Luna:

"Am avut bucuria şi plăcerea să avem un spectacol cu ocazia trecerii noastre într-un nou sediu al asociaţiei în aşa fel încât activitatea noastră să aibă continuitate şi condiţii mai bune. Am reuşit să întâlnim un sponsor, un om cu suflet bun, care ne-a ajutat să ne mutăm în acest spaţiu, asigurându-ne toate condiţiile pe cheltuiala dânsului. În memoria mamei sale asociaţia noastră va purta numele de Gerda.

Am reuşit să creem condiţii în aşa fel încât continuitatea asociaţiei să se desfăşoare în condiţii mai bune, să putem să invităm mai multe femei în fiecare săptămână să participe la activităţi de suflet şi activităţi practice ale asociaţiei noastre.

Vom reuşi să realizăm costume populare mult mai multe decât până acum pentru că avem deja comenzi iar pentru copiii care s-au organizat într-un cerc de dansuri populare sub coorodonarea primăriei şi urmează să le confecţionăm aceste costume populare.

Spectacolul de azi e şi cu ocazia sărbătorii sfinţilor Mihail şi Gavril întrucât la noi în sat sunt foarte multe persoane de vârsta a treia care poartă acest nume şi care ne-au onorat cu prezenţa".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS