Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

09
Thu, May
82 New Articles

Colectare de DEEE-uri la Turda

Actualitate
Tools
Typography

Municipiul Turda a dat startul campaniei de colectare de deşeuri de echipamente electrice şi electrocasnice şi nu oricum, ci printr-o conferinţă de presă.

Astfel, în conferinţa de presă la care a mai participat Florin Meşter în calitate de reprezentant al Prival Ecologic Turda şi Simona Fuga în calitate de reprezentant al RoRec, viceprimarul Lucian Nemeş amintea că în luna august a acestui an forul deliberativ local a aprobat un proiect de hotărâre privind înfiinţarea, la Turda, a unui serviciu local de colectare a DEEE-urilor, serviciu care să fie gratuit atât pentru persoanele fizice cât şi pentru persoanele juridice din Turda.
Anunţul făcut în conferinţa de presă privind inaugurarea serviciului la Turda a fost însoţit şi de câteva explicaţii din partea celor prezenţi.
Astfel, prima colectare de DEEE-uri va avea loc la Turda sâmbătă, 26 octombrie 2013 în baza unui parteneriat semnat de către Primăria Turda şi RoRec împreună cu Prival Ecologic.
Cetăţenii sau agenţii economici nu pot să îşi ducă singuri deşeurile de ecipamente în puncte de colectare ci sunt rugaţi să apeleze unul din cele două numere de telefon puse la dispoziţie iar deşeurile le vor fi ridicate pe 26 octombrie de la adresa oferită în solicitarea pe care o fac telefonic.
Primul număr de telefon pus la dispoziţie este 0800-44800 şi este un telverde gratuit indiferent de reţeaua de telefonie fixă sau mobilă din care este apelat, la acest număr de telefon putându-se apela zilnic între orele 9.00 şi 17.00 în orice zi a săptămânii. Al doilea număr de telefon este 0756-026917 şi aparţine unui call-center local.
Potrivit Simonei Fuga, după ce solicitantul apelează unul din aceste două numere de telefon va fi ulterior contactat - fie chiar pe 26 octombrie fie înainte - pentru a i se ridica echipamentele electrice sau electrocasnice la care doreşte să renunţe.
În ceea ce priveşte modalitatea de motivare a cetăţenilor sau a agenţilor comerciali să colecteze DEEE-urile, Simona Fuga spunea că există posibilitatea oferirii de tichete cadou în valoare de 40 de lei (pentru frigidere, combine frigorifice sau lăzi frigorifice) sau de 20 de lei (pentru maşini de spălat sau aparate de aer condiţionat). Totuşi, organizatorii campaniei nu dorsc ca cetăţenii să colecteze deşeuri de echipamente electrice şi electrocasnice doar pentru că primesc ceva în schimb ci, mai degrabă, se doreşte crearea unei obişnuinţe privind colectarea de astfel de deşeuri, cu atât mai mult cu cât România, ca ţară, are de atins un target de 4 kg de DEEE-uri colectate anual pe cap de locuitor.
Campania se desfăşoară la Turda în ultima zi de sâmbătă a fiecăre luni calendaristice, prima zi de colectare fiind, aşa cum spuneam, 26 octombrie. Mai mult, potrivit reprezentantului RoRec municipiul Turda este printre cele 35 de municipii în care acest proiect a fost implementat, proiect care a fost lansat în urmă cu un an la Timişoara ca proiect pilot şi care s-a dovedit a fi de succes şi în alte oraşe în care a fost implementat.
Parteneriatul între RoRec, administraţia locală şi operatorul de salubritate de la Turda nu se reduce doar la colectarea DEEE-urilor, Simona Fuga amintind, de exemplu, de proiectul "Patrula de reciclare" derulat împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Deocamdată, însă, eforturile, la Turda, se concentrează pentru data de 26 octombrie când partenerii în proiect speră să fie colectate cât mai multe DEEE-uri la Turda.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS