Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

Turda şi lumea universitară au pierdut un dascăl, un om: profesorul Călin Felezeu a plecat spre stele

foto facebook.com - Hadrian Virgil Arion

Agora
Tools
Typography

O veste tristă a umbrit Turda dar şi lumea universitară: plecarea la cele veşnice a profesorului universitar doctor Călin Felezeu.

Vestea s-a răspândit inclusiv în mediul online ca un fior rece şi ca un regret imens iar reacţiile nu au contenit să apară.

Profesorul Ciprian Rigman a scris pe facebook:

“Astăzi, a plecat spre cerurile mai bune, pentru a istorisi, ca nimeni altul, despre timpurile trecute și prezente, profesorul universitar Călin Felezeu. O enciclopedie istorică, un pedagog excepțional, un om al cărții, un povestitor ca în "1001 de nopți", o generozitate greu de aflat, un suflet mare, cât toată inima lui care a spus stop astăzi, un prieten cu eleganța parfumului lumilor apuse, când domnii erau domni, iar cuvântul era cuvânt... Cred că toți aveți sau ați avut un unchi bonom, empatic, optimist, volubil, generos, cald, șugubăț, uneori, dar cu eleganță, erudit și adaptabil, care este sau era o bucurie a întâlnirii pentru voi. Așa era Călin...
Dumnezeu să te odihnească, Efendi, așa cum îi plăcea să fie alintat de prieteni și amici!”
#unmaregolînsuflet

De asemenea, profesorul turdean Răzvan Mihai Neagu a distribuit postarea profesorului Mircea Abrudan, cercetător la Institutul de Istorie “Gheorghe Bariţiu” din Cluj-Napoca, postare în care Mircea Abrudan scria:

“In memoriam Călin Felezeu (15 martie 1960-2 decembrie 2023).
A trecut la cele veșnice profesorul și istoricul clujean Călin Felezeu, căruia i-am întocmit medalionul bio-bibliografic din noua enciclopedie a istoricilor români, pe care-l reproduc aici fotografic pentru a-i ilustra biografia. Nu mi-a fost profesor, dar l-am cunoscut și ne-am regăsit la câteva evenimente cultural-istorice, ultima oară la o lansare de carte a colegului și prietenului Razvan Mihai Neagu, în 24 ianuarie 2022, la Muzeul de Istorie din Turda, unde am vorbit despre preoții Marii Uniri. La final m-a felicitat călduros strângându-mi mâna și sugerându-mi că generația mea are datoria să scrie o nouă sinteză a istoriei Bisericii românilor din Transilvania, pentru care ar trebui accesate și folosite și arhivele turcești. Binevoitor, zâmbitor, amabil așa l-am cunoscut. Știu că a suferit enorm după moartea soției, Viorica, de care s-a văzut că l-a legat o dragoste puternică, sinceră, adevărată. Sper că se vor regăsi pentru că așa cum ne învață Sfântul Pavel, "dragostea nu cade niciodată".
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace în Împărăția Sa!”

De asemenea, consilierul judeţean Hadrian Virgil Arion a scris câteva cuvinte într-o postare distribuită de consilierul judeţean Lucian Cordiş:

“A plecat la Domnul profesorul Călin Felezeu, Efendi, cum îi plăcea să fie alintat de prieteni...
A fost un excepțional specialist al istoriei Imperiului Otoman, un pedagog în jurul căruia s-au format mulți dintre profesorii care astăzi predau istoria în școlile din Cluj și nu numai, a fost consilier județean țărănist și apoi liberal, a fost președintele celor mai multe dintre etapele naționale ale Olimpiadei de Istorie. În jurul numelui său s-au adunat multe întâmplări frumoase, știute și neștiute, ale Olimpiadei....
Dincolo de aceste simple înșiruiri, Călin a fost un om cu suflet bun ca un copil, prietenos, blând, vesel și generos.
Dumnezeu să aibă în paza Sa sufletul tău prieten drag!”

Nu în ultimul rând un mesaj de regret a postat şi fondatorul Berăriei Culturale, Ion Novăcescu:

“A murit un om așa de fain.
Profesorul universitar, Călin Felezeu.
Cel mai mare turcolog al nostru.
Și cel mai bun povestitor de bancuri.
Când auzea un banc tare, mă suna să mi-l spună.
Râdeam de fiecare dată.
Îi era drag să mă audă râzând.
Îmi mai spunea unul.
Îi spuneam și eu unul fain, ca să râdă și el.
Ultimele bancuri ni le-am spus la sfârșit de octombrie.
Voiam să fac o Berărie Culturală cu el. Ar fi fost a treia.
După vreo două zile mi-a spus să amânăm
Am amânat!
Într-o altă viață.
Când eu voi avea mintea de pe urmă.
Să nu mai amân pe mâine.
Și să nu mă mai las încolăcit de nimicuri.
"Efendi"! Dragul meu!
Asta era vorba lui și al său supranume.
Călin a iubit cum nu am întâlnit alt bărbat să iubească.
Familia. Viața. Istoria. Veselia. Petrecerea.
Și, mai ales, pe Doamna lui.
A iubit-o așa de mult pe soția lui.
Și i-a fost dor de ea.
Așa de dor.
Că nu a mai vrut să trăiască singur.
Ei! De acum nu o să mai auzim tunete din cer, ci râsete.
Că o să le tot spună bancuri, Călin.”

Liberal convins, pe lângă activitatea de la catedră, Călin Felezeu s-a implicat şi în politică, fiind şi consilier judeţean. Astfel, Consiliul Judeţean Cluj a transmis, la rândul său, un mesaj de condoleanţe:

“Consiliul Județean Cluj își exprimă profundul regret prilejuit de trecerea la cele veșnice a  consilierului județean profesor universitar doctor Călin Felezeu, fost decan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babes-Bolyai.
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”

Personal, profesorul Călin Felezeu mi-a făcut onoarea de a fi prezent şi a vorbi, pe 5 iulie 2018, la proiecţia filmului documentar “Panteonul Transilvaniei şi Unirea” - proiecţie care a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Turda, intervenţie care poate fi urmărită în video-ul de mai jos, de la minutul 28.18:

De asemenea, un an mai târziu - în 2019 - profesorul Călin Felezeu a răspuns din nou afirmativ invitaţiei noastre. De această dată era vorba de un interviu despre însemnătatea Zilei Armatei României şi contextul istoric al acesteia, interviu realizat în cadrul emisiunii “Pulsul Oraşului” pentru Radio Turda, interviu pe care îl puteţi asculta mai jos:

Drum lin printre stele, Efendi!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS