Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Vasile Grumaz: "Va trebui sa le aduc aminte asistentelor ca multe au fost infirmiere inainte de a fi asistente" | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Unii ar putea spune că într-o unitate în care lucrează mai multe persoane, unde sunt angajaţi cu atribuţii şi pregătiri diferite şi unde personalul este, oarecum, structurat pe structuri ierarhice, fiecare cu îndatoririle de rigoare, este imposibil ca, la un moment dat, să nu existe măcar conflicte verbale.

La noi a ajuns informaţia că inclusiv la spitalul turdean ar exista astfel de conflicte vrebale, cazul la care ne referim aici fiind între asistente medicale şi infirmiere şi îngrijitoare.

Ca să aflăm dacă acest tip de situaţii au rezolvare, care ar putea fi aceasta sau cum se detensionează astfel de situaţii, am stat de vorbă cu directorul spitalului turdean, Vasile Grumaz.

"Dacă sunt probleme, acestea trebuie rezolvate la nivelul asistentei şefe de secţie sau apersonaei coordonatoare", spunea managerul spitalului turdean adăugând că la apariţia unei probleme trebuie să se ia legătura cu asistenta şefă şi, dacă nu se poate rezolva, să se vină la directorul medical sau chiar la managerul unităţii.

"Spitalul are o structură ierarhică foarte bine definită" spunea Vasile Grumaz explicând că nucleul spitalului e format din unităţi de activitate cu o anumită independenţă şi că pe linie medicală o secţie e condusă de medicul şef în timp ce pe linie administrativă e condusă de asistenta şefă.

Ierarhic, asistentele sunt subordonate medicilor în timp ce infirmierele sunt subordonate asistentelor. Iar dacă medicii şefi de secţie se preocupă în principal de actul medical, de partea medicală, asistenta şefă - care este cam pe acelaşi palier cu medicul şef dar este subordonată acestuia, ar avea în atribuţii şi partea administrativă. Totuşi, partea medicală domină partea administrativă într-o unitate spitalicească.

Într-o astfel de ierarhie, dacă apar probleme de comunicare între infirmiere şi asistente, de exemplu, problemele trebuie rezolvate "pe loc", adică "nu pentru fiecare problemă faci un referat" şi "dacă ai o problemă, te duci şi vorbeşti cu asistenta şefă, care va trebui să rezolve această problemă ca într-o echipă", spunea directorul spitalului turdean adăugând şi că problema poate fi rezolvată chiar şi de medicul şef, care să aibă, astfel, rol de mediator.

Explicând că "nu toate problemele se scriu" dar şi precizându-i noi că anumite informaţii au ajuns mai degrabă spre presă în loc să se încerce rezolvarea pe schema sugerată de managerul unităţii spitaliceşti, Vasile Grumaz spunea atât că: "dacă era atât de insuportabilă problema, persoana putea veni la mine, eu întotdeauna am primit pe oricine" cât şi că "faptul că nu se rezolvă problemele, indică anumite probleme".

Pe de altă parte directorul Vasile Grumaz spunea că medicina este o meserie care implică riscuri, e stresantă, oamenii sunt bolnavi, cu suferinţe, cu pretenţii, omul în suferinţă nu întotdeauna este un om plăcut, astfel că "dacă ţi-ai ales această meserie, aceste probleme pe care ţi le dau pacienţii trebuie să le suporţi".

Apoi întrebarea managerului spitalului turdean era dacă infirmiera nedreptăţită a prezentat situaţia asistentei şefe.
În plus, în opinia lui Vasile Grumaz, în cadrul spitalului nimeni nu e inferior nimănui şi că ierarhia nu înseamnă inferioritate. "Fiecare face un lucru diferit, pe care celălalt nu-l poate face" spunea managerul spitalului turdean precizând că medicul face tratementul, asistentele asigură tratamentul, infirmierea ingrijeşte bolnavul iar îngrijitoarea face curat pe suprafeţe şi că plata diferă în funcţie de calificare.

Cu astfel de precizări, Vasile Grumaz a încercat să ofere o imagine cât se poate de concludentă aspura modului de lucru în unitatea spitalicească turdeană.

AICI puteţi viziona ce altceva am mai discutat cu managerul Spitalului Municipal Turda.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS