Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Mon, May
84 New Articles

Istoricul Marius Oprea: Cum a inceput investigarea crimelor comunismului | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Prezent la Muzeul de Istorie din Turda, care găzduieşte expoziţia "Numitorul comun - moartea", istoricul Marius Oprea - director în cadrul departamentului de investigaţii speciale al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România - a explicat de unde a pornit, de fapt, investigarea atrocităţilor comise în perioada comunistă, de către comunişti.

În alocuţiunea pe care a avut-o la vernisajul expoziţiei, Marius Oprea spunea: "m-am dus odată la un procuror şi i-am zis «uitaţi, am aici nişte pagini care dovedesc nişte crime» şi procurorul mi-a zis «bun, şi ce-i cu asta?»". Marius Oprea povesteşte că l-ar fi întrebat pe procuror dacă nu s-a condamnat comunismul, la care procurorul ar fi răspuns: "ba da..." după care ar fi continuat: "Pe ce stradă stă comunismul, care-i adresa lui? Unde locuieşte comunismul? Dacă dumneata spui că acest comunism a făptuit o crimă, trebuie să îmi arăţi victima şi, pe cât posibil, să îmi dai indicii în legătură cu făptuitorul".
"Şi aşa a început, de fapt, totul", spunea istoricul Marius Oprea, adăugând: "dacă au vrut victime, am început să le găsim". În completare, directorul de la IICCR mărturisea un oarecare regret: victimele sunt foarte multe şi cei implicaţi în identificarea lor sunt foarte puţini iar resursele financiare sunt foarte mici.
"Piedicile care ni se pun sunt foarte mari", completa Marius Oprea recunoscând sentimentul de bucurie că, în fiecare locaţie unde ajung, comunitatea locală se implică, dă o mână de ajutor.
Săpatul şi căutatul victimelor nu aduce întotdeauna rezultate, "nu întotdeauna găsim", explicaţia fiind că "nu ştii ce ascunde pământul". Concluzia tristă era, totuşi, mereu aceeaşi: "aceştia sunt morţi fără cruce, sunt oameni care au fost pur şi simplu răpiţi, smulşi din casele lor, din familia lor, din rânduiala lor... şi duşi în noapte şi împuşcaţi...".
{youtube}yNe7LVzZkKI{/youtube}
Vezi şi pe vimeo şi dailymotion

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS