Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Tudor Gheorghe - spectacol lectie la Campia Turzii

Eveniment
Tools
Typography

Intitulat "Lecţia", spectacolul oferit de Tudor Gheorghe ieri, 21 mai 2014 la Câmpia Turzii a fost , până la urmă, chiar o adevărată lecţie de românitate.

Nu este prima dată când Tudor Gheorghe s-a aflat la Câmpia Turzii, însă, cu toate acestea, sala"Mircea Mihăşan"a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" a fost plină spectatorii, fiecare dintre ai, plătind bilet, ceea ce spune multe despre calitatea spectacolului oferit de maestrul Tudor Gheorghe.
Începând spectacolul cu referiri concrete la tot ceea ce ar putea însemna comoara numită limba română, Tudor Gheorghe spunea: "Mă deranjează când văd că tot felul de sclifosiţi şi sclifosite folosesc cuvinte care au în limba română corespondent, dar ei o fac numai aşa, să ne arate nouă cât de deştepţi sunt ei şi nu se mai încurcă în cuvinte. Mie mi se pare mai frumos să spui «micul dejun» decât «breakfast». Asta pe mine mă enervează îngrozitor, pentru că dacă ar şti limba engleză corect nu m-ar deranja... Dar i-aţi auzit pe ăştia ai noştri cum cântă în limba engleză? eu nu înţeleg nici pe dracu, habar nu am, şi mă pricep cât de cât la limba asta", spunea Tudor Gheorghe ridiculizând, de fapt, tot ceea ce înseamnă "sclifoseală" în detrimentul unei atitudini cât de cât corecte.
Dar limba română nu a fost singurul aspecta care s-a dorit a fi surprins de maestrul Tudor Gheorghe.
Despre ceea ce a însemnat cultura română, modul în care diverşi cărturari au încercat şi au reuşit să surprindă esenţa fiinţei naţionale a vorbit şi a cântat iar Tudor Gheorghe.
Cu excepţia momentului în care s-a evident incomodat de cineva care urcase cele câteva trepte a secenei pentru a face o fotografie şi spunând "vă rog să nu mai urcaţi pe scenă, acesta este locul meu", Tudor Gheorghe a oferit un spectacol de ţinut minte.
Amintind de "Divanul sau gâlceava înţeleptului cu lumea" a lui Dimitrie Cantemir, Tudor Gheorghe s-a referit la ceea ce însemna creaţia în ce acum câteva sute de ani, acici fiind menţionaţi şi Miron Costin dar şi Dosoftrei.
Grigore Ureche sau chiar Anton Pann nu au fost excluşi din spectacolul lui Tudor Gheorghe, cel din urmă fiind cel care a oferit linia melodică a imnului actual al României dar care a compus şi primele manele care erau, atunci, cu totul altceva decât sunt acceptate ca fiind acum.
Poate cuvintele ar fi insuficiente pentru a descrie un spectacol relativ complet precum c3el poferit de Tudor Gheorghe la Câmpia Turzii. De aceea nu putem să spunem decât că ar fi trebuit să vă aflaţi printre acei plătitori de bbilete care au ştiut pentru ce umplu sala "Mircea Mihăşan" a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS