Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

Expozitie in Joia Mare

Diverse
Tools
Typography
Sediul filialei turdene a PNL a găzduit, deja, a treia expoziţie de artă plastică. De această dată în centrul atenţiei au fost icoanele pe sticlă şi pe lemn pictate de mai mulţi artişti plastici printre care Alexandru Picovici, Mariana Picovici sau Adrian Ţop.
Introducerea în atmosferă a fost făcută de profesorul Călin Felezeu, preşedinte al PNL Turda: „Ne aflăm într-un moment mai special al existenţei noastre, momentul în care, în Săptămâna Mare, fiecare încercăm să ne regăsim sufletele hăituite de această lume nebună-nebună şi încercăm, prin trăirile noastre, alături de cei care au pus şi pasiune şi suflet în ceea ce au făcut în această zi sfântă, care este Joia Mare, cu semnificaţii multiple pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici care sunt întru aşteptarea mareului eveniment la Învierii”.
De asemenea, Călin Felezeu a vorbit şi despre expoziţie ca fiind o dovadă a existenţei de „]ntrepătrunderi în ceea ce înseamnă arta icoanei”, o artă în care Transilvania e o adevărată binecuvântare mai ales prin cele două mari şcoli: Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus (ctitorie a voievodului Constantin Brâncoveanu) şi Mănăstirea de la Nicula.
Despre iconografia rusă – mai precis despre opera iconografului Andrei Rubliov care a trăit în secolul XV – a vorbit preşedintele PNL Turda când se referea la una dintre lucrările expuse, lucrarea semnată Adrian Ţop.
De desfătarea vizuală oferită la sediul PNL Turda vorbea şi preşedintele PSD Turda, Cristian Matei, care se referea la artiştii expozanţi ca fiind „oameni minunaţi care, părerea mea este că au permisiunea de la Dumnezeu să facă acest lucru. Sunt puţini chemaţi în acest domeniu al frumosului, al artei, al culturii, iar ei, când vin, vin şi ne desfată iar noi avem nevoie de ei”, o desfătare prin clipe de frumos şi de culoare „de care noi, cei mai mult angajaţi în viaţa de zi cu zi, avem nevoie”.
Despre oamenii talentaţi din Turda vorbea şi Radu Stoica, persoană desemnată ca fiind candidat la funcţia de primar al Turzii la alegerile locale. „Îmi dau seama că în Turda avem oameni extrem de talentaţi şi sunt foarte bucuros că oraşul este atât de bine reprezentat în arta asta a frumosului şi a icoanelor”, spunea Radu Stoica, cel care, dintr-o singură privire putea să observe că pe pereţi sunt tot felul de icoane.
La acelaşi stil naiv specific picturilor pe sticlă de care amintea profesorul Călin Felezeu se referea şi Alexandru Picovici, unul dintre expozanţi, explicând că specific picturii pe sticlă era şi nerespectarea proporţiilor corpului omenesc, la fel cum specific era să se picteze faţa şi mâinile personajelor în alb. De ce? Explică tot Alexandru Picovici: „scrie în Biblie că să nu ne închinăm unui chip cioplit. Artiştii au spus «foarte bine, pictăm cu alb şi nu mai seamănă cu noi»”, albul reprezentând, de asemenea, puritatea, castitatea şi nevinovăţia.
Iar dacă Alexandru Picovici considera că pictarea icoanelor presupune şi o curăţire, în primul rând, a artistului care pictează, părintele Sebastian Zăhan a prezentat una dintre cele mai interesante perspective: „Am fost făcuţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu aşa încât câţi suntem noi aici fiinţe umane, atâtea icoane sunt în plus faţă de cele de pe perete, aşa încât în această Joi Mari să ne gândim, când vedem un om, că vedem, de fapt, o icoană, un chip al lui Dumnezeu. Iisus a fost ca şi mine, ca domn profesor, ca aceşti copilaşi, a avut şi el chipul lui, de aceea, deci, noi suntem «imago dei», chipul lui Dumnezeu”. Sebastian Zăhan nu a uitat să le mulţumească şi tinerilor de la Turda Tin, chitariştilor Paul, Raul, Andrei, Manuel dar şi lui Dragoş, cel care a recitat în cadrul momentului muzical oferit de părintele Sebastian Zăhan împreună cu tinerii de la Turda Tin.
Cei ale căror lucrări pot fi vizionate la sediul PNL Turda sunt Alisa Leaş (cea mai mcă dintre expozanţi, în vârstă de numai 10 ani), Alexandra Luca, Gabriela Aruncutean, Luca Picovici, Bianca Luca, Adrian Ţop, Radu Tonca, Răzvan Greţa, Cristina Oţel, Mariana Picovici, Carmen Irimie, Roxana Perşa şi Alexandru Picovici.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS