Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

LANSARE: Carte despre pseudo-procesul impotriva Armatei Regale si contextul in care generalul Sever Muresian a fost implicat in "Valurile Dunarii" | VIDEO

Diverse
Tools
Typography

Profesorul turdean Valentin Vişinescu şi-a pus semnătura pe o nouă carte. Deşi de dimensiuni reduse, cartea tratează procesul care a rămas în istorie sub numele generic "Valurile Dunării" - proces împotriva cavaleriştilor români - şi a cărei lansare a avut loc la reşedinţa lui Dan Zăhan din Turda.

În seara zilei de luni, 25 mai, de la orele 18.30 au fost prezenţi să vorbească despre noua broşură semnată Valentin Vişinescu - în afară de autor - şi profesorii Ovidiu Nistea, Ioan Bembea, Virgil Deceanu, Răzvan Neagu, dar şi primarul Ioan Roman, jurnalistul Emil Hălăştuan sau fraţii Ţigărean, membri fondatori ai Rei Culturae Fautores.

Chiar dacă nu a fost prezent la întâlnire din cauza problemelor de sănătate, generalul Sever Mureşian a fost în centrul atenţiei cu atât mai mult cu cât personalitatea sa a fost din nou scoasă în evidenţă, de data aceasta în contextul procesului cunoscut, general, sub numele de "Valurile Dunării", broşura semnată de Valentin Vişinescu numindu-se chiar aşa: "Valurile Dunării - un proces al comunismului împotriva armatei regale române".

În calitate de gazdă a evenimentului, Dan Zăhan a prezentat un scurt CV al generalului Sever Mureşian, cel care, în semn de răsplată a activităţii sale ca general de brigadă şi ofiţer în cel de-al Doilea Război Mondial, a primit de la statul român distincţii precum Ordinul României în grad de cavaler, panglica de virtute militară, Ordinul Coroana României sau Emblema de Onoare a Armatei Române.

"Este o carte document, este o carte în care sunt descrise şi arătate cronologic toate faptele din acea perioadă" spunea Dan Zăhan despre cartea în care se regăsesc elemente în legătură cu pseudo-procesul intentat cavaleriştilor români, carte pe care Dan Zăhan spunea că generalul Sever Mureşian şi-o dorea să apară "pentru a se cunoaşte faptele de vitejie ale cavaleriştilor români".

Despre procesul împotriva armatei regale intentat de noua armată care s-a instaurat în 1945, autorul Valentin Vişinescu spunea că este un accident penal sub presiune sovietică.

"Noi trebuie să vedem situaţia de atunci, neapărat trebuie să ne raportăm la conflictul internaţional şi mai ales european în care eram implicaţi", adăuga Valentin Vişinescu precizând că "în perioada aceasta România a rămas slăbită din punct de vedere militar şi în relaţiile internaţionale. Creşterea a două mari puteri europene - Germania şi Rusia - sunt puterile care contribuie la acest război de acum 70 de ani care a avut un efect distrugător atât sub aspectul pierderilor umane, cât şi al pierderilor materiale".

De asemenea, autorul spunea că generalul Sever Mureşian "face parte din generaţia care era pregătită sentimental, din punct de vedere patriotic, să-şi apere ţara cu orice risc", fapt care era specific acelor vremuri inclusiv în rândurile tinerilor.

Un aspect interesant - fapt de istorie concretă - pe care l-a scos în evidenţă profesorul Valentin Vişinescu în legătură cu generalul Sever mureşian era că "a plecat pe front după ce a depus jurământul de credinţă faţă de rege ca ofiţer de cavalerie şi când a venit în 1945 cu frontul, a găsit alt regim: regimul comunist", autorul explicând că "sub presiunea armatei ruseşti - care a rămas pe teritoriul României - deja în conducerea armatei române existau diverse infiltrări" unei astfel de stări de fapt cavaleriştii neîmpotrivindu-se în mod direct, dar era o situaţie faţă de care au rămas circumspecţi.

Profesorul Valentin Vişinescu a continuat să prezinte elemente din cartea despre proces, după care fiecare din cei prezenţi au putut să îşi expună poziţiile şi să intre în dialog - sau chiar în polemică, pe alocuri - în legătură cu diverse elemente de istorie.

Secvenţe din intervenţia profesorului Valentin Vişinescu găsiţi AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS