Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

V. Visinescu si R. Miclaus semneaza o carte despre Buru

Diverse
Tools
Typography

O nouă carte care poartă pe ea semnătura profesorului Valentin Vişinescu este "Buru - un colţ de ţară românească", o carte scrisă, de data aceasta, împreună cu preotul Radu Miclăuş.

"De vreo doi ani am pus pe tapet această apariţie împreună cu părintele Dorin Sas (fost preot la Parohia Ortodoxă Oprişan II din Turda - n.r.)", spunea Valentin Vişinescu explicând că ideea de a scrie o carte despre Buru nu e una foarte recentă, motivele pentru care să fie scrisă o carte despre această localitate fiind explicate tot de profesorul turdean: "merită pentru aşezarea ei la întretăierea a două mari drumuri comerciale, pentru populaţia veche amintită de pe timpul romanilor pentru păstrarea credinţei strămoşeşti, a ortodoxismului: populaţia n-a trecut la altă religie şi nici alte popoare nu au reuşit să aclimatizeze în satul acesta".
Un lucru interesant semnalat de către Valentin Vişinescu în discuţia pe care am purtat-o a fost modul în care sunt realizate picturile din biserica din Buru, o biserică pe care interlocutorul o considera - spre deosebire de biserica de la Ocolişel - un adevărat "monument istoric nedeclarat". "Pictura din altar este o pictură deosebită: pe lângă sfinţi are şi câteva fresce în care apar moţii, populaţia din zona respectivă", spunea Valentin Vişinescu.
Profesorul turdean mai amintea că în carte sunt prezentate şi datini populare care se păstrează şi astăzi, identificate drept "vechi forme de manifestare a culturii populare în zonă" care au trezit interesul cercetătorilor. "Este un obicei pe care foarte mulţi tineri au reuşit să îl filmeze, la datini diferite, acest joc de-a «Paparuda» - se mai numeşte «Păpăluga» - şi au venit mulţi cercetători, au făcut şi un film. Deci sunt oameni care încearcă să valorifice acest obicei care, după istoria unor cercetători, este specific în zona Apusenilor dar şi la românii din ţările vecine, din Slovenia sau din Ungaria. Este un obicei pentru muncile agricole, primăvara, la Sfântu Ghjeorghe - la Sângeorz".
De asemenea, Valentin Vişinescu mai aminteşte şi de un document în limba maghiară care apare, în facsimil, şi în carte, un document care face legătura cu o situaţie interesantă: un tânăr din Buru a murit în primul război mondial în Ungaria şi a fost înmormântat la Budapesta. soţia tânărului a început demersuri pentru a ajunge la Budapesta unde să solicite deshumarea tânărului soţ pentru a-l recunoaşte, vizită care îi este aprobată tinerei de către guvernul de la Budapesta.
Despre cel împreună cu care semnează cartea, profesorul Valentin Vişinescu are doar cuvinte de laudă: "Radu Miclăuş este un tânăr preot pe care l-am remarcat pentru hărnicia lui, că numai de doi ani este acolo (la Buru - n.r.) şi a reuşit să repare biserica, să repare casa parohială din sat şi să locuiască în ea. Şi este un tip care împacă şi meseria de preot, dar şi de om al satului, e singurul intelectual din comună, pentru că acolo nu mai au şcoală, nu mai au unităţi industriale, toate au fost distruse după Revoluţie".  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS