Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Paul Antoniu - recital de poezie la Turda

Diverse
Tools
Typography

Seara de sâmbătă, 29 septembrie 2012 a fost dedicată poeziei româneşti, cel puţin la Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda.

ATIR - Atelierul de Teatru Ion Raţiu - a organizat un recital de poezie românească susţinut de actorul Paul Antoniu. Debutând la Deva în 1959 în trupa inaugurală a Teatrului de Stat, paul antoniu a rămas la Deva până în anul 1962, când a ajuns la Teatrul de Stat Turda, unde a rămas până în anul 1970, când a plecat la Teatrul Dramatic Baia Mare, de unde s-a şi pensionat în 2005.
Pentru recitalul de la Turda, actorul Paul Antoniu a pregătit poezi aparţinând unor poeţi precum Tudor Arghezi, Zaharia Bârsan, Lucian Blaga, Geo Bogza, Geo Dumitrescu, Nicolae Labiş, Radu Selejan şi Grigore Vieru.
deosebit la recitalul lui Paul antoniu a fost că actorul, deşi a prezentat un program tipărit, le-a spus spectatorilor că ei sunt cei care pot alege ordinea poeziilor şi chiar pot să le dedice cui doresc. Ba mai mult, dacă erau doritori, puteau să recite şi ei versuri, lucrur care s-a şi întâmplat, printre cei care au recitat aflându-se şi pictorul cornel Vana, care a şi profitat de moment şi la- invitat pe actorul Paul Antoniu la o expoziţie pe care pictorul turdean o are deschisă chiar la Prefectura Baia Mare.
Având câte o poveste pentru multe din poeziile pe care le-a recitat, Paul antoniu a mărturisit că cele 24 de ore petrecute la reşedinţa Raţiu din turda înaintea recitalului l-au făcut să se simtă altfel, să simtă că sufletul i-ar fi înflorit şi s-a îmbrăcat în tricolor. Poate şi de aceea paul antoniu, la debutul recitalului său de poezie românească, le-a adresat o invitaţie spectatorilor prezenţi: "să îmbrăcăm cămaşa de in a limbii române".
Cum spuneam, publiul spectator era cel care spunea ce poezie doreşte să audă, aşa că, până într-un final, ordinea în care au fost recitate poeziile să fie cu totul alta decât cea în care erau prezentate în program.
Astfel, potrivit voinţei publicului, ordinea poeziilor a fost următoarea: Legământ (Grigore Vieru), De ce nu vrei (anonim), De după Lamartin (Geo Dumitrescu), Catrene (Lucian Blaga şi Nicolae Labiş), Mai suna-vei, dulce corn? (Geo Bogza), Plugari (Lucian Blaga), În poarta Raiului (Geo Bogza), Bade Ioane (Tudor Arghezi), Psalm (Geo Bogza), Sufletul Satului (Lucian Blaga), O să viu (Zaharia Bârsan), Basm (Geo Bogza), Trişca (Tudor Arghezi), Porţile (Geo Bogza), Elegie (Radu Selejean) şi Belşug (Lucian Blaga).

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS