Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Ce poate face CAA referitor la situatia din interiorul AVA

Actualitate
Tools
Typography

În cadrul conferinţei de presă organizate la sediul Companiei de Apă Arieş din Turda, e pe strada Axente Sever, directorul CAA - Alexandru Sabău - s-a referit în principal la ceea ce urmează în viitorul imediat la Compania de Apă Arieş, mai ales prin prisma ultimelor evenimente care au avut loc la nivelui AVA.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Apa Văii Arieşului" (AVA) s-a constituit tocmai în scopul accesării de fonduri de către Comunitatea Urbană Arieş (CUA), fonduri care să fie folosite, în cazul de faţă, la rezolvarea problemelor privind extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată la nivelul comunităţii urbane.
Compania de Apă Arieş este un operator al serviciului de apă-canal în subordinea AVA. Şi de aceea, CAA - susţine managerul Alexandru Sabău - riscă să piardă fondurile pe care doreşte să le atragă pentru derularea pasului doi al proiectului privind extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată în zona CUA.
Vorbind despre AVA 1 şi AVA 2, managerul CAA consideră că niciuna din conducerile AVA - prima reprezentată de primarul PDL al comunei Călăraşi, Ioan Racolţa, şi a doua reprezentată de viceprimarul PNL al municipiului Câmpia Turzii - nu are legitimitate, Alexandru Sabău apreciind că, cel mai probabil, problema urmează a fi tranşată în instanţă şi că până atunci situaţia în AVA este incertă. Iar incertitudinea este cea care ar putea trezi suspiciuni la Ministerul Fondurilor Europene, suspiciuni al căror rezultat ar fi pierderea şansei de a accesa fonduri în valoare de aproximativ 66 de milioane de euro pentru pasul doi al proiectului.
Mai mult, Alexandru Sabău a prezentat şi o adresă sosită - şi datată 12 aprilie 2013 - la CAA de la Ministerul Fondurilor Europene, adresată lui Alexandru Sabău (director CAA) şi lui Ioan Racolţa (preşedinte AVA), adresă în care se prezenta riscul care ar putea exista în cazul în care situaţia la nivelul AVA rămâne incertă.
Pentru că amintea de lipsa de legitimitate a conducerii AVA, Alexandru Sabău preciza în mod expres că deşi numele lui Ioan Racolţa apare pe adresa de la minister asociat cu funcţia de preşedinte AVA, această asociere nu-l legitimează pe Racolţa drept preşedinte al AVA. Întrebat, totuşi, cum se face că la Ministerul Fondurilor Europene se ştie că Ioan Racolţa este preşedinte AVA, Alexandru Sabău a răspuns: "păi în momentul în care a fost trimisă nota asta AVA 1 îşi băgase deja documentele pentru preşedinte. au avut şedinţa în data de 5 (aprilie - n.r.) şi imediat în data de 8 şi-au băgat documentele şi atunci, probabil, s-a considerat că miercurea iese sentinţa şi totul e OK, în regulă, el reprezintă... Dar încă odată, (adresa - n.r.) nu conferă legitimitate. Legitimitatea o dă instanţa".
În fragmentul din adresa sosită de la minister asupra căruia a insistat Alexandru Sabău se arată: "vă atragem atenţia asupra obligativităţii respectării conditionalităţilor instituţionale cuprinse în actele de constituire ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară care va coordonează, precum şi în Contractul de Delegare a serviciului de apă şi canalizare, condiţie necesară pentru a asigura viabilitatea proiectului Si pentru a nu periclita rambursarea eficientă a fondurilor".
În continuare putei parcurge, integral, adresa sosită de la Ministerul Fondurilor Europene, aşa cum ne-a fost aceasta pusă la dispoziţie de către PR managerul CAA, Diana Bănete:

Stimate domnule director general,

În cadrul acţiunilor întreprinse de Ministerul Fondurilor Europene pentru "creşterea ritmului de implementare a proiectelor şi implicit a gradului de absorbţie, este şi asigurarea unei intrepretări unitare a prevederilor cuprinse în prevederile Contractelor de Finanţare pentru proiectele finanaţate din Fondurile de Coeziune prin POS MEDIU,
Pentru demonstrarea atingerii obiectivelor cuprinse în Contractul de Finanţare semnat cu AM POS Mediu, aprobat prin Decizia Comisiei Europene din 02-04-2008, pentru proiectul major „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunea Turda - Câmpia Turzii,, vă atragem atenţia asupra obligativităţii respectării conditionalităţilor instituţionale cuprinse în actele de constituire ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară care va coordonează, precum şi în Contractul de Delegare a serviciului de apă şi canalizare, condiţie necesară pentru a asigura viabilitatea proiectului Si pentru a nu periclita rambursarea eficientă a fondurilor.
Pentru accesarea finanţării pentru etapa 2014-2020 Fondul de Coeziune, pe lângă îndeplinirea condiţiilor tehnice şi de oportunitate a investiţiei o condiţie primordială este respectarea conditionalităţilor instituţionale amintite mai sus.

Domnului Alexandru SABĂU,
Director General, COMPANIA DE APĂ ARIEŞ S.A.

Domnului Primar loan Racolţa, Preşedinte
Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară Apa Văl! Arieşului

Având în vedere totodată faptul că în data de 26.02.2013 aţi depus la AM POS Mediu Bucureşti draftul Cererii de finanţare pentru asistenţă tehnică pentru pregătirea Aplicaţiei de Finanţare pentru „Extinderea şi Reabilitarea infrastructurii de apa şi canalizare în regiunea Turda- Câmpia Turzii - Judeţul Cluj, 2014-2020" şi lista de investiţii din Maşter Planul Actualizat, vă rugăm să ne informaţi cu privire la măsurile luate pentru respectarea conditionalităţilor «ptituţtonale din decizia C(200S)1312 din 03.04.2008.
Vă asigurăm totodată, de sprijinul şi disponibilitatea Ministerului Fondurilor Europene pentru asigurarea cadrului necesar care să susţină promovarea eficientă a investiţiilor publice din fonduri europene.

Cu deosebită stimă,
Ministru
Eugen Teodorovici

Ce poate face, deci, Compania de Apă Arieş? Cel mult ceea ce a făcut şi managerul Alexandru Sabău: să facă un apel la înţelegere, la dialog între facţiunile existente pentru a nu se ajunge în situaţia în care Comunitatea Urbană Arieş pierde şansa de a accesa fondurile pentru pasul doi al proiectului.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS