Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Tarifele la apa si canal - o distractie ajustata

Administraţie
Tools
Typography

Consilierii locali de la Câmpia Turzii n-au spus "nu" ajustării tarifelor aferente furnizării serviciilor de apă şi canal prestate de către Compania de Apă Arieş în cadrul Comunităţii Urbane Arieş, mai exact în zona ariei de delegare ADI "Apa Văii Arieşului".

Prin hotărârea pe care au aprobat-o referitor la ajustarea tarifelor se asigura populaţia cum că preţurile la apa potabilă şi tarifele la canalizare-epurare ajustate "cuprind creşterile în termeni reali aferente anului 2013, precum şi inflaţia de 147,47%".
Dar cum să situaţia în cifre?
Păi aşa: "apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pentru întreaga arie de operare" are un anume preţ pe metru cub pentru populaţie, de 3,92 lei, şi un alt preţ (mai mic) pentru restul utilizatorilor, adică de 3,16 lei. Cu alte cuvinte, preţul unui metru cub de apă plătit de "restul utilizatorilor" este cu 19,39% mai mic decât preţul plătit de populaţie (în cazul în care referinţa este preţul plătit de populaţie) sau preţul plătit de populaţie este cu 24,05% mai mare decât preţul plătit de restul utilizatorilor (în cazul în care referinţa este preţul plătit de restul utilizatorilor).
Pe de altă parte, serviciile de canalizare pentru întreaga arie de operare au, la fel, preţuri diferite pe metru cub în funcţie de cine sunt consumatorii (în cazul de faţă, în funcţie de cine sunt cei care utilizează canalul). Concret, populaţia plăteşte un tarif pe metru cub la canal de 3,74 lei, în timp ce restul utilizatorilor plătesc 3,02 lei. Jucându-ne cu cifrele la fel ca în cazul anterior, preţul pe metru cub plătit la canalizare de restul utilizatorilor este cu 19,25% mai mic decât cel plătit de populaţie (în cazul în care referinţa este preţul plătit de populaţie) sau preţul pe metru cub la canalizare plătit de populaţie este cu 23,84% mai mare decât cel plătit de restul utilizatorilor (în cazul în care referinţa este preţul plătit de restul utilizatorilor). Adică la canalizare diferenţa între populaţie şi restul utilizatorilor e mai mică, oricum ai lua-o!
Pe de altă parte, dacă la populaţie preţul pentru metrul cub de apă potabilă este de 3,92 iar preţul pentru metrul cub de apă deversată este de 3,74 lei, înseamnă că preţul metrului cub la canal e 95,41% din preţul apei consumate. La restul utilizatorilor, dacă preţul pentru metrul cub de apă potabilă este de 3,16 iar preţul pentru metrul cub de apă deversată este de 3,02 lei, înseamnă că preţul metrului cub la canal e 95,57% din preţul apei consumate. Adică în cazul ăsta ar sta mai bine populaţia, la care cuantumul preţului la canal e mai mic decât la restul utilizatorilor.
Interesant, însă, este cum se face calculul. Să luăm spre exemplu populaţia consumatoare. Dacă tariful unui metru cub de apă este de 3,92 lei iar tariful unui metru cub de apă deversată este de 3,74 lei, asta ar însemna că populaţia plăteşte pentru fiecare metru cub de apă consumată 3,92 lei plus 3,74 lei adică 7,66 lei? Păi ar fi aşa dacă dintr-un metru cub de apă consumată arunci la canal un metru cub de apă. Dar parcă dintr-un metru cub de apă arunci la canal mai puţin, că doar şi consumi. Asta înseamnă că pentru fiecare metru cub de apă consumată populaţia ar trebui să plătească mai puţin de 3,74 lei (cât e metrul cub la canal) pentru că - nu-i aşa? - mai şi consumă şi nu devrsează un metru cub la canal dintr-un metru cub plătit drept consumat...
Poate ne explică oamenii cu şcoală din cadrul CAA...  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS