Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Dorin Lojigan, cu ocazia Zilei Imnului Național al României

Administraţie
Tools
Typography

Stimați invitați, onorată audiență,

Alături de drapelul tricolor, stema cu acvilă și sigiliul național - imnul „Deșteaptă-te, române!” este unul dintre simbolurile naționale, recunoscut prin prevederile constituționale.

Valoarea simbolică a imnului se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un permanent îndemn adresat maselor de a menţine starea de veghe necesară păstrării demnității naționale, spiritului de sacrificiu și solidarității.

De-a lungul existenței statului unitar românesc, 6 cântece au avut rolul de imn de stat al țării noastre. Începând cu „Marșul triumfal”, din perioada domnitorului, Alexandru Ioan Cuza, care astăzi deservește drept marș de întâmpinare, continuând cu imnul regal, imnurile din perioada comunistă și cu „Deșteaptă-te, române!” - aceste cântece patriotice au insuflat curaj și demnitate românilor.

Creaţie a scriitorului şi muzicianului Anton Pann, pe versurile poetului revoluţionar Andrei Mureşanu, "Deşteaptă-te, române!" a devenit, începând din 1990, Imnul Naţional al României. Acesta a fost interpretat, pentru prima dată, în contextul efervescenţei revoluţionare ce a cuprins popoarele europene în 1848. Încă de atunci, el a reprezentat o chemare spre emancipare naţională şi social - politică a tuturor românilor. Interzicerea acestui cântec în perioada regimului comunist reprezintă o dovadă asupra efectului de însuflețire și îndemn la revoltă împotriva tiraniei și opresiunii.

Astăzi, şi noi, cetăţenii României, cinstim simbolul naţional - IMNUL - aşa cum fac toate ţările Uniunii Europene, la zi de sărbătoare. Cântând Imnul, ne afirmăm identitatea naţională şi ne exprimăm patriotismul. Îndemnul “Deşteaptă-te, române” ne duce cu gândul la toate generaţiile care au construit statul român, la dificultăţile prin care am trecut, la suferinţele îndurate.

Obiectivele mărețe se îndeplinesc cu ambiții și sacrificii, așa cum am demonstrat-o și noi, românii, dar și cetățenii Republicii Moldova care, recent, și-au învins trecutul, alegând o identitate europeană.

  Pentru comunitatea de la Câmpia Turzii, ziua de 29 iulie va avea, începând de astăzi, dublă semnificație. De acum, cei de-o singură  lege, de pe cele două maluri de Prut, se înfrățesc într-un acord de cooperare care marchează o nouă etapă în apropierea Republicii Moldova de valorile și politicile europene.

Le mulțumesc prietenilor noștri de la Cimișlia pentru onoarea de a fi alături de noi în aceste zile și îi asigur că, pentru comunitatea de la Câmpia Turzii, înfrățirea cu Cimișlia reprezintă o oportunitate de a lega noi relații comerciale și sociale, dar și de a parafa schimburi de experiență pe mai multe capitole și planuri!

La mulți ani Imnului Național!

La mulți ani, România!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS