Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

La Luna, consilierii locali au excavat bugetul de taxe si impozite

Administraţie
Tools
Typography

Consilierii locali de la Luna au dat dovadă de mare fler când a fost vorba de aprobarea taxelor şi impozitelor pe anul 2014.

Concret, când a fost vorba de discutarea proiectului de hotărâre privind taxele şi impozitele pe anul viitor, membrilor forului deliberatuv local al comunei Luna li s-a adus la cunoştinţă că unele dintre taxe au valori variabile, altele nu. Adică acolo unde valoarea este variabilă rămâne la latitudinea consilierilor să stabilească, până la urmă, care este valoarea pe care se va merge în anul care urmează.
Un exemplu concret în acest sens este taxa pentru eliberarea adeverinţelor pentru excavări şi foraje. Valoarea acestei taxe poate fi între 0 şi 8 lei per metru patrat în zona unde se execută lucrările de excavare sau foraj.
Până la şedinţă, valoarea era de 1 leu/mp. Viceprimarul Aurel Giurgiu a venit cu ideea ca această taxă să se majoreze cu 50 de procente, astfel că Giurgiu propunea valoarea de 1,5 lei/mp.
Din partea consilierilor PNL, Lucian Ciobanu se interesa care sunt valorile practicate pentru acest tip de taxă în alte comune apropiate comunei Luna şi a aflat, pe loc, că în multe situaţii taxa este la valoarea maximă, dar nu se încasează nimic în acest sens. În consecinţă, Lucian Ciobanu a propus o valoare a taxei de 3 lei/mp. Consilierul PNL şi-a şi motivat propunerea: "bugetul estimat al comunei nu mai este de 78 de miliarde de lei vechi ci doar de 57 de miliarde de lei vechi, aşa că de bani ar fi nevoie la bugetul comunei".
Aceeaşi idee a fost împărtăşită şi de primarul Laurenţiu Tӧr, care atrăgea consilierilor locali atenţia că în comună există mai multe proiecte - unele în derulare, altele care ar urma să înceapă - proiecte care costă bani. Printre acestea, primarul comunei Luna a enumerat terminarea canalizării, asfaltarea, reabilitarea primăriei sau proiecte pentru tineret şi sport. "Alte resurse în zonă nu mai avem", spunea Laurenţiu Tӧr cu referire la modalităţile de a aduce bani la bugetul comunei. În plus, primarul comunei Luna spunea că la Mihai Viteazu taxa ar fi în valoare de 5-6 lei/pm, dar că acolo există un strat de cam 5 metri de piatră. În contextul în care la Luna stratul de piatră este de aproximativ 2,5 metri, o valoare de 3 lei/mp ar fi, în opinia lui Laurenţiu Tӧr atât corectă cât şi motivată.
Cum Mihail Cuc s-a interesat câţi muncitori sunt din comuna Luna care lucrează la cei ce se ocupă cu excavări şi a aflat că "toţi", consilierul PSD şi-a exprimat temerea că dacă valoarea stabilită este prea mare, cei care fac excavaţii ar putea face nazuri şi ar pleca lăsând oamenii fără locuri de muncă. De aceea Mihail Cuc emana ideea că nu e bine să-i speriem aşa că taxa propusă de viceprimarul PD-L - adică 1,5 lei/mp - este bună.
Pentru că ultimul cuvânt îl avea tot votul, consilierii au votat... Propunerea vicelui Giurgiu a rămas în picioare, aşa că la Luna taxa este de 1,5 lei/mp.
Apoi consilierii au votat proiectul de hotărâre în întregime, fără să mai discute şi alte taxe care puteau fi modificate fie în favoarea, fie în detrimentul bugetului local. Oricum, despre restul taxelor nu s-a mai discutat.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS