Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

TURDA: Ziua Veteranilor a trecut prin sala mare a primariei | VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Administraţia locală turdeană s-a gândit să dea o mână de ajutor veteranilor de război din Turda, oferind găzduire pentru evenimentul prin care, la 29 aprilie, s-a sărbătorit Ziua Veteranilor de Război din România.

La evenimentul care a avut loc de la orele 12.00 în sala mare a primăriei Turda au participat preşedintele filialei Turda a ANVR - general maior în tertragere Sever Andrei Mureşian - adjunctul comandantului Garnizoanei Turda - maior Liviu Grecu - primarul Tudor Ştefănie, profesorul Valentin Vişinescu, viceprimarul Lucian Varo, consilieri locali, veterani, urmaşi ai veteranilor, şi câţiva elevi.
După ce maior Liviu grecu a citi mesajul comandantului Garnizoanei Turda - locotenent colonel Costinel Boboc - mesaj plin de cuvinte de laudă şi apreciere la adresa veteranilor de război din Turda, primarul Tudor Ştefănie s-a referit la situaţia dificilă în care veteranii de război se află, primarul municipiului Turda - pe lângă că a atras atenţia că numărul veteranilor scade dramatic - a amintit şi de recompensele precare sau aproape inexistente pe care le primesc veteranii de război în schimbul efortului depus şi devotamentului de care au dat dovadă pe front luptând pentru libertatea şi independenţa naţiunii române.
Mult mai concret, profesorul Valentin Vişinescu s-a referit la activităţile ANVR Turda, la faptul că în ultima perioadă s-au mai ridicat edificii care vin ca mulţumire adusă eroilor ce au luptat pentru ţară, dar a şi vorbit despre condiţiile grele pe care cei numiţi azi veterani le-au avut de îndurat de-a lungul perioadei de război pe care au traversat-o în focul acţiunii.
"După cum este cunoscut, la 29 aprilie este Ziua Veteranilor de Război din România, stabilită prin Hotărârea de Guvern numărul 1222 din 10.10.2007 şi Legea 303 din 13.11.2007", spunea, în cuvântul său, preşedintele filialei turdene a ANVR, adăugând: "A fost aleasă această zi în semn de aleasă cinstire întrucât la 29 aprilie 1902 regele Crol a instituit prin Înalt Decret calitatea de veteran de război pentru toţi cei care luptaseră în războiul din 1877-1878 pentru cucerirea independenţei de stat a României şi supravieţuiseră anilor care au trecut de la acel eveniment istoric".
De asemenea, Sever Andrei Mureşian a făcut şi un apel către toţi cei prezenţi: "În numele celor 700 de membri ai filialei noastre, vă rog în mod respectuos ca la locurile dumneavoastră de muncă, în funcţie de răspunderea pe care o exercitaţi, să nu ne uitaţi. În măsura în care consideraţi că puteţi face ceva şi pentru noi, să nu pregetaţi în a ne acorda sprijin, atenţie şi consideraţie. suntem la apusul vieţii, mai avem puţin de trăit", generalul turdean continuând prin a face apel şi la instituţiile de învăţământ, mulţumind totodată şcolilor care au trimis elevi la eveniment.
Totuşi, în discursul său, Sever abndrei Mureşian nu a putut să nu se refere la situaţia actuală din România: "Eu sunt unul din veteranii de război care a fost în mod real în prima linie şi sub acest drapel am luptat. Şi astăzi de multe ori mă gândesc: oare pentru aceasta am luptat? Pentru situaţia de astăzi, în care primul ministru îl face hoţ pe preşedintele statului, ales cu mare majoritate, şi se insultă şi se jignesc? Şi noi, veterani care am luptat pentru independenţa ţării şi poentru întregirea neamului, stăm şi ne minunăm. Oare este bine?".
Spre finalul discursului său, generalul turdean a dorit să citească o poezie despre ce înseamnă patria - moment surprins într-o înregistrare video care poate fi vizionată aici - după care un grup de elevi de clasa a cincia ai Şcolii Gimnaziale "Teodor Murăşanu" din Turda a oferit un moment artistic cu poezii şi cântece care surprindeau şi relevau viaţa ostaşului român şi dragostea de ţară.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS