Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

A.F.V. din Luna a implinit un an de activitate | GALERIE FOTO

Eveniment
Tools
Typography

Înfiinţată în primăvara anului 2013, Asociaţia Femeilor Voluntare din Luna a împlint, în aceste zile, un an de activitate, aniversarea fiind marcată pe 23 aprilie printr-o activitate desfăşurată la căminul cultural din Luna.

Majoritatea îmbrăcate în ii pe care le-au confecţionat în cadrul asociaţiei, membrele AFV Luna s-au întâlnit la evenimentul prin care se marca un an de activitate, eveniment la care, alături de cetăţeni ai comunei, au mai fost invitaţi să fie prezenţi şi Laurenţiu Tor (primarul comunei Luna), Dorin Lojigan (viceprimarul municipiului Câmpia Turzii), Gabriela Popa (Asociaţia Umanitară Hilf Ro din Cluj Napoca), Liviu Stoica (arhitect din Bucureşti, autor al monografiei castelelor din Ardeal), Nicolae Dan (profesor, fost director la Şcoala Luna) şi Liviuţa Mariana Ocolişan (asistent medical în Luna) dar şi Ioan Rus, Florin Budăcean, Mihai Cuc, Ştefan Rupa (reprezentanţi ai Consiliului Local Luna).
Darea de seamă a revenit în sarcina Susanei Mirică, cea care are rolul de lider al asociaţiei, dar care mereu precizează că nu se consideră şef, toate membrele asociaţiei fiind egale între ele.
Prezentând activităţile derulate de la întâlnirea la care s-au marcat şase luni de activitate a AFV Luna, susana Mirică a adresat mulţumiri celor care au sprijinit activitatea asociaţiei, dar a şi precizat că prin criticile care au fost aduse de unele persoane asociaţiei nu s-a făcut decât să se impulsioneze activitatea AFV.
Înainte de prezentarea unor fotografii de la activităţile desfăşurate şi trecerea la momentele de socializare, Susana Mirică a prezentat o "dare de seamă" pe care o prezentăm integral mai jos:

Dragi prieteni şi invitaţi

Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră la acest eveniment care este pentru noi, A.F.V. Luna - 2013, foarte emoţionant şi cu multe satisfacţii.
Cu o parte dintre dumneavoastră ne-am mai întâlnit şi pe 23 octombrie 2013, când am împlinit 6 luni de la înfiinţare şi am prezentat primele noastre realizări şi împliniri. Am pornit de la deviza "Dorinţa, plăcerea şi bucuria de a face bine semenilor tăi" şi am înţeles ca drumul pe care l-am ales ne-a făcut să realizăm multe obiective prin care să demonstrăm faptul că atunci când există înţelegere, respect şi apreciere, acestea îţi aduc satisfacţii şi mulţumiri.
Încercăm în continuare să vă prezentam o parte din activităţile pe care le-am realizat din noiembrie 2013 până în prezent.
Astfel, în luna noimbrie 2013 am încheiat un parteneriat între Şcoala Gimnazială Luna şi A.F.V. Luna, aprobat în şedinţa de consiliu din 25.11.2013, cu scopul de a atrage elevii spre activităţi şi deprinderi care să le dezvolte unele abilităţi şi talente nedescoperite, activităţi care se desfăşoară în timpul liber al elevilor şi cu acordul scris al părinţilor. În cadrul acestui parteneriat am înfiinţat, pentru început, cercul de croitorie la care participă 24 de elevi, atât fete cât şi băieţi. Am avut marea surpriză să descoperim plăcerea şi dorinţa cu care elevii au intrat în tainele acestei meserii. Ca o mulţumire şi satisfacţie dorim să vă informăm că numai după 6 săptămâni de pregătire, elevii clasei a VII-a au reuşit să confecţioneze singuri şorţuri de bucătarie care au fost date cadou doamnelor profesoare, în săptămâna"Şcoala Altfel".
De asemenea, acum trei săptămâni am deschis cercul de tricotat şi croşetat cu elevele clasei a VII-a, activitate pe care o vom extinde şi la celelalte clase începând din luna mai 2014.
În săptămâna "Şcoala Altfel" o parte din membrele asociaţiei am participat şi am susţinut grupa de elevi care au pregătit preparate culinare de post şi prăjituri pentru celelalte 4 grupe care au avut ca tematică "Curăţirea trupească şi sufletească" cu ocazia sărbătorilor Pascale.
În cadrul parteneriatului memebrele asociaţiei au participat la un spectacol prezentat de elevi în luna decembrie, de Sfântul Nicolae, fiind prezent şi părintele Vasile Iura. Cu această ocazie am pregătit dulciuri de post pentru copii iar 50 dintre ei au primit pachete de Moş Nicolae.
Însa cel mai emoţionant eveniment a avut loc în 8 martie când copiii au fost magnifici intr-un spectacol pe teme religioase dedicat mamei, pregătit special pentru toate mamele şi pentru toate femeile care au dorit să participe.
Acest parteneriat se desfăşoară, practic, în fostul cabinetu de religie unde am amenajat un mic atelier de croitorie dotat cu 10 mşsini de cusut, o masă de croit, masă de călcat, obiecte necesare pentru o activitate adecvată acestei meserii. Maşinile de cusut, masa de croit, 10 scaune şi multe accesorii de mercerie au fost donate de catre A.V. Banffy-Luncani, prin bunăvoionţa şi amabilitatea domnnului G. Spizer, cu care avem o colaborare buna şi pentru care îi mulţumim.
În lunile ianuarie şi februarie 2014 am realizat, pentru elevele din corul şcolii, 15 costume populare complete, respectând specificul localităţii noastre. Cămăşile (iile), o parte din ele, le-am realizat din ştergare tesute în casă şi din dantelă lucrată de bunicile şi de mamele noastre. Ştergarele şi dantela le-am primit donaţie de la doamnele din sat, care au fost alături de noi şi au înţeles buna noastră intenţie de a reînvia tradiţia portului popular lunean. Dorim să le mulţumim - şi le suntem recunoscătoare în numele copiilor nostri - pentru gestul făcut. Ca totul să meargă strună organizarea în confectionarea costumelor a fost exemplară. Activităţile s-au desfăşurat pe grupe, în funcţie de priceperea fiecăreia dintre noi.
Astfel că s-au constituit mai multe grupe: de croit, de cusut la maşină, croşetat dantelă şi brodat pasturile şi vestuţele. Pentru realizarea completă a costumelor populare, din banii asociaţiei am cumpărat postavul negru şi unele ornamente necesare confecţionării pasturilor şi a vestuţelor. Valoarea totală a acestor costume populare se ridică în jurul sumei de 6.000 de lei.
De asemenea, tot în această perioadă, am confecţionat 30 de ii pentru o parte din membrele asociaţiei care au fost plătite de fiecare dintre noi pentru a aduna fonduri necesare bunei desfăşurări a activităţilor specifice asociaţiei.
Am continuat colaborarea cu A.V. Banffy – Luncani în sensul că am pregătit lunar mâncare pentru 20 de personae şi, în plus, am pregătit produse tradiţionale cu ocazia zilelor de sărbătoare - Craciun, Florii şi Paşti - prin contribuţia şi bunăvoinţa membrelor asociaţiei. Iar în schimb, din partea A.V. Banffy, am fost ajutate cu diferite materiale necesare, chiar şi cu dulciuri pentru copii.
În luna noimbrie 2013 nouă membre ale asociaţiei au participat la un simpozion la Câmpia Turzii, cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntariatului, în prezenţa domnului viceprimar Dorin Lojigan, iar în luna februarie 2014 am fost invitate să participăm la un spectacol organizat cu ocazia celebrării "Dezrobirii Romilor", eveniment prezentat la căminul cultural din Luna.
Din fondurile strânse de Crăciun am împărţit 90 de pachete persoanelor bolnave cu posibilităţi materiale reduse, cu mulţi copii şi unor persoane în vârstă şi singure. Tot în preajma sărbătorilor de iarnă am primit de la A.V. Banffy 100 de pachete care au fost distribuite, pe aceleaşi criterii, şi unor membre ale asociaţiei.
În acest an, de Paşti, am împărţit doar 15 pachete. La această acţiune au participat şi o parte din elevii clasei a VII-a - Raluca, Andreea, Adelina, Simona şi Raul. Şatisfacţia copiilor a fost pe măsura gestului lor. Acţiunea, de astă dată, a fost de mai mică amploare fiindcă o parte din banii pe care i-am adunat am stabilit, de comun acord cu toate fetele, să-i direcţionăm pentru constituirea legală a asociaţiei noastre.
În perioada de un an de la înfiinţare şi până în present am adunat suma de 10.000 lei, bani proveniţi din contribuţia benevolă a membrelor asociaţiei dar şi din partea unor persoane fizice foarte dragi nouă din Luna, Câmpia Turzii, Turda şi Cluj, care au înţeles şi au apreciat activitatea noastră umanitară şi voluntară. Dorim să le mulţumim şi să ne exprimăm recunoştinţa şi respectul pentr bunavoinţa de care au dat dovada cu atâta mărinimie.
Am primit un sprijin permanent din partea domnului primar Laurenţiu Tör care ne-a pus la dispoziţie căminul cultural şi biblioteca atunci când am avut nevoie de un spaţiu pentru întalnirile săptămânale şi pentru desfăşurarea activităţilor asociaţiei. Care, prin bunăvoinţa sa şi prin prisma funcţiei pe care o deţine, ne-a ajutat de nenumărate ori pentru ca noi să ne putem desfăşura pleiada de activităţi în condiţii cât mai bune.
Un aport deosebit l-a avut şi-l are doamnna Suciu Nicoleta care este, oarecum, omul nostru din spatele adresei de facebook a asociaţiei; datorită ei văd toţi lunenii plecaţi ceea ce facem noi aici, acasă, prin postările făcute în urma fiecărei activităţi. Se mai implică activ, împreuna cu subsemnata, în activităţile din cadrul parteneriatului cu elevii şcolii Luna, ajutând, de cele mai multe ori, şi la reglarea maşinilor de cusut atunci când este cazul.
În toată acestă perioadă am avut o colaborare excelentă cu domnnul Călin Bota care a intervenit ori de de câte ori, când o maşină de cusut se defecta, reuşind să o repună în funcţiune. Răspunsul dânsului la apelurile noastre a fost, de fiecare dată, unul prompt şi profesionist iar pentru asta noi îi mulţumim.
Doresc să le mulţumesc încă o dată, soţilor doamnelor din asociaţie care au fost alături de noi, acceptând cu placere ca dânsele să poată participa la acţiunile desfăşurate în perioada de la înfiinţare şi până în prezent.
Activitatea asociaţiei a fost prezenatată şi de presa locala, prin intermediul Ziarului 21, reprezentat de catre domnulnul Marian Oprea care, la sfârşitul anului 2013, ne-a prezentat o colecţie de fotografii şi articole realizate cu ocazia diferitelor evenimente organizate de către asociaţie, pentru care noi îi mulţumim. Mulţumirile noastre se mai îndreaptă şi către doamna Anca Babaioana de la PROTV Turda şi domnului Rareş Morar de la ziarul Express Campia Turzii.
Totuşi, poate cum e normal, fiindcă e foarte greu să mulţumeşti pe toată lumea, în această perioadă au existat unele nemulţumiri faţă de modul în care unele persoane au înţeles greşit menirea şi rolul asociaţiei noastre. Însă această atitudine a lor n-a făcut altceva decât să ne motiveze şi să ne stimuleze mai mult, să mergem mai departe cu fruntea sus iar traseul să fie unul ascendent.
În activitatea noastră nu ne-am propus să realizăm obiective mari, pe care să nu le putem realiza, ci, din contră, noi am aplicat politica paşilor mărunţi care, de altfel, e singura noastră politică pe care o facem şi ne străduim să ne iasă cel mai bine.
În cadrul întâlnirilor săptămânale am discutat deschis şi obiectiv ceea ce dorim să realizăm în funcţie de mai mulţi factori - timp, pricepere şi dorinţa fiecăreia dintre noi - astfel că am făcut tot posibilul să ne completăm reciproc, creând un mediu de lucru plăcut pentru toată lumea. Însă cea mai mare realizare a fost faptul că, dacă actul de contituire din 23.04.2013 a fost semnat de 23 de femei, acum numărul voluntarelor a crescut la 40, cu vârste cuprinse între 28 şi 82 de ani, cu preocupări diverse (fiecare având, în felul ei, mâini aurite), unele căsătorite, altele singure, cu gânduri şi vise proprii, majoritatea fiind din Luna, dar printre noi sunt şi doamne din Câmpia Turzii şi chiar şi din Turda, dar pe toate ne uneşte un ţel.
După un an plin de cele mai multe ori de succese, discuţii constructive, analize, aprecieri, contradicţii, împreună am ajuns la concluzia că a sosit momentul să intrăm în legalitate deplină şi să ne transformăm într-o asociaţie cu personalitate juridica, acest proces a şi început acum câteva săptămâni.
Sperăm ca prin această decizie să putem realiza obiective de mai mare importanţă, şi să fim sprijinite de către toate instituţiile abilitate în acest sens.
Poate că nu am reuşit să redăm în totalitate ceea ce am realizat de la înfiinţare pâna în prezent sau poate am uitat să mulţumim unor persoane care ne-au sprijinit, însa iertat să ne fie acest gest.
Totuşi un lucru e de la sine înţeles: sunteţi în gândul şi sufletul nostru şi asta contează mult.

{gallery}2014/140423lunaMirica{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS