Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Campia Turzii a marcat 9 mai

Eveniment
Tools
Typography

La Câmpia Turzii festivităţile prin care s-a sărbătorit 9 mai au debutat la miezul zilei cu un scurt moment religios oficiat de preotul militar Sorin Medrea.

"Stimaţi concetăţeni, ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie", spunea primarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Hanga, în alocuţiunea sa în care a explicat că e vorba de Ziua Independenţei (proclamată la 1877), de Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial la 1945, dar şi Ziua Europei.
"În urmă cu 132 de ani (de fapt e vorba de 137 de ani - n.r.), pe 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a româniei, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta", adăuga primarul Câmpiei turzii, referindu-se apoi şi la momentul 1945 - "pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin" - dar şi la Ziua Europei, aici amintindu-se de propunerea francezului Robert Schuman de a se pune bazele unei federaţii, apărând apoi Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului pentru ca în 1985 Consiliul European de la Milano să aleagă data de 9 mai ca fiind data la care să fie sărbătorită Ziua Europei, 9 mai rămânând, aşadar, o zi cu valoare de simbol a unităţii europene.
"Avem convingerea că în viitor lucrurile se vor aşeza şi ne vom bucura de roadele şi binefacerile integrării noastre în această uniune de state civilizate", spunea Radu Hanga la finalul discursului său, după care s-a trecut la următorul moment din programul festivităţilor dedicate sărbătoririi datei de 9 mai.
La depunerea de coroane de flori la Monumentul Comemorativ al Ostaşilor Români din Parcul Central "Ionel Floaşiu" diverse instituţii din municipiu au avut reprezentanţi care să îşi prezinte omagiul erolior căzuţi. Astfel, în afară de Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii la depunerea de coroane a participat, în acordurile fanfarei Promenada, inclusiv Parlamentul României prin deputat Ioan Moldovan, coroane de flori mai fiind depuse şi de reprezentanţi ai Bazei 71 Aeriană "G-ral Emanoil Ionescu", Poliţiei Municipiului Câmpia Turzii, Asociaţiei Refugiaţilor şi Deportaţilor Câmpia Turzii, Spitalului Municipal Câmpia Turzii, Companiei de Apă Arieş, SC Compania de Salubritate Câmpia Turzii, SC Domeniul Public Câmpia Turzii, Clubului Sportiv Municipal Câmpia Turzii sau ai Asociaţiei Sportivă Industria Sârmei Câmpia Turzii.
Cum şi şcolile sunt cele trebuiau să arate că nu trece data de 9 mai aşa, nebăgată în seamă pe lângă ele, de la depunerea de coroane de flori nu au lipsit reprezentanţi de la Şcoala "Mihai Viteazul" Câmpia Turzii, Şcoala "Avram Iancu" Câmpia Turzii, Liceul Teoretic "Pavel Dan" Câmpia Turzii, Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" Câmpia Turzii.
Nici partidele politice nu au dorit să treacă neobservate la festivitatea depunerii de coroane de flori, aşa că s-au prezentat Alianţa PSD-UNPR-PC Câmpia Turzii
PD-L Câmpia Turzii, PNL Câmpia Turzii, PP-DD Câmpia Turzii, UDMR Câmpia Turzii, PRM Câmpia Turzii, PMP Câmpia Turzii.
În timpul depunerii de coroane de flori, două momente au atras atenţia celor prezenţi: trecerea unei formaţii de elicoptere şi, apoi, a unei formaţii de avioane de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".
În partea a doua a zilei, seria de manifestări a continuat, de la orele 17.00, cu un spectacol de muzică de fanfară susţinut de fanfara Promenada din Câmpia Turzii şi care a avut loc pe terasa Palatului Cultural "Ionel Floaşiu", după care, de la orele 18.00 a avut loc un spectacol de muzică corală.
Dacă fanfara Promenada nu s-a bucurat de un număr foarte mare de spectatori (însă cei care au fost prezenţi au răsplătit cu aplauze prestaţia interpreţilor), Festivalul Coral de Primăvară - găzduit de sala "Mircea Mihăşan" a Palatului cultural "Ionel Floaşiu" pare să se fi bucurat de un număr ceva mai mare de spectatori, asta poate şi pentru că parte din spectatori erau membrii corurilor care aşteptau să urce pe scenă sau, după caz, au fost pe scenă.

Corul ArmoniaCorul Armonia Campia Turzii

Cântecele interpretate de corurile participante la cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Coral de Primăvară erau fie religioase, fie cântece din folclor, fie - mai ales având în vedere data la care se desfăşura festivalul - cântece patriotice.
Astfel, dacă cei de la corul "Astra" al Primăriei şi Consiliului Local Câmpia Turzii - dirijat de Rodica Trandafir - au interpretat cântece precum "Hristos a Înviat", "Ave verum corpus", "Cămara Ta", "Locus Iste", "Signore delle cime", sau "Tiebe poem" iar corul "Armonia" al Casei Municipale de Cultură Turda - dirijat de părintele Sebastian Zăhan - a avut în repertoriu cântece precum
"Iubi-Te-voi, Doamne", "Până când, Doamne", "Eu sunt Învierea", "Lumina Învierii", "Lele de la Orăştie", "Tic e tic e toc" sau "De-ar fi mândra", propunerea cu care ansamblul coral "Voci Transilvane" al Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca - dirijat de Adrian Corojan - a venit în faţa publicului de la Câmpia Turzii a fost reprezentată de cântece precum "Oda bucuriei" (imnul Europei), "Pui de lei", "Trompetele răsună", "Treceţi batalioane" şi "Cântec de primăvară".
Între timp, în foaierul Palatului Cultural "Ionel Floaşiu", lucrări ale artiştilor plastici din Câmpia Turzii reunite în expoziţia "Culorile primăverii" aveau rolul de a încânta, la rândul lor, sufletele celor prezenţi la cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului coral de Primăvară de la Câmpia Turzii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS