Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

Comisia, dragostea mea... :)

Administraţie
Tools
Typography

Unele şedinţe ale Consiliului Local Turda nu încetează să fie adevărate câmpuri de bătălie, cu opinii, cu divergenţe şi cu polemici şi, de multe ori, cu adevărate momente de amuzament.

Spre exemplu, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Turda de pe 15 mai 2014 partidele politice - prin reprezentanţii lor în forul deliberativ local, evident - au pus toţi mână de la mână pe buletinele de vot secret şi au ras 11 membrii a două consilii de administraţie: unul de la SC Turda Salina Durgău SA şi unul de la SC Domeniul Public Turda SA. Asta treacă-meargă, că am scris deja. Dar nevoia părea să impună spre dezbatere şi vot (tot secret, normal) alte două proiecte de hotărâre care se refereau la "aprobarea condiţiilor generale şi specifice a criteriilor de selecţie precum şi a comisiei de selecţie în vederea aplicării OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice", atât pentru SC Turda Salina Durgău SA, cât şi pentru SC Domeniul Public Turda SA.
Şi, probabil (dar nu băgăm mâna în foc), pentru că doctrina preşedintelui de şedinţă este de stânga, nu se putea începe decât cu stângul. Aşa se face că Dorina Arion, referindu-se la OUG (adică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului) a pronunţat "ordinul de urgenţă a Guvernului". Şi asta nu e tot! În loc de "guvernanţa", Dorina Arion a pronunţat "guvernanta". Şi asta ştiţi de ce? Pentru că de multe ori proiectele de hotărâre sunt în criză de diacritice, că aşa ştiu să le redacteze cei care le redactează. Deci, cum ar veni, ca să ne înţeleagă şi Dorina Arion (iubitoare şi cunoscătoare a limbii franceze), gafa a fost din ciclul "«monsieur» scrie, «monsieur» citim".
Dar asta a fost aşa, ca picanterie, să vadă şi cetăţenii ce pierd dacă nu participă la spectacolele organizate de Consiliul Local Turda.
Când s-a dat, însă, liber la discuţii pe marginea proiectelor de hotărâre, consilierul PD-L Sorin Bichiş a venit cu un amendament, anume că să se precizeze clar cum componenţa comisiei să fie clară: 4 consilieri locali şi un reprezentant al executivului, specialist în resurse umane. Şi aşa şi era în forma propusă: consilierii locali Florin Bugnar (PD-L), Ovidiu Micu (PNL), Rozalia Crişan (PP-DD) şi Emil Molnar (PSD) şi Carmen Kollar în calitate de şef al Biroului Resurse Umane din cadrul Primăriei Turda. În plus, Sorin Bichiş a mai propus să se specifice clar ca documentele şi candidaturile să fie depuse până pe data de 26 mai 2014.
Revenind, la un simplu joc cu cifrele, dacă e să ne referim doar la cei patru consilieri (exceptând reprezentantul executivului), fiecare dintre cele patru partide pe care fiecare din cei patru le reprezentau în comisie aveau o pondere de câte 25%. În cazul în care se ia în calcul şi reprezentantul executivului, ponderea partidelor era de câte 20%. Oare e cazul să luăm aici în considerare că executivul e condus de către preşedintele PD-L Turda şi să "colorăm" politic reprezentantul executivului? Ar fi incorect şi neadecvat. Totuşi dacă DOAR DE DRAGUL CIFRELOR reprezentantul executivului ar împrumuta culoarea politică a şefului executivului, PD-L-ul ar avea o pondere dublă (40%) faţă de fiecare celelalte partide în parte (câte 20%) raportându-ne, acum, la un număr de 5 membri în comisie. Însă nu credem că e cazul împrumutului de culoare pentru că - nu-i aşa? - executivul lucrează pentru toţi cetăţenii şi nu se supune unei culori politice, indiferent care este aceasta şi indiferent dacă formaţiunea politică este sau nu la putere pe plan local sau naţional.
În opinia unora, însă, situaţia a început să aibă iz de ciolan aburind abia în momentul în care consilierul PD-L Lucian Cordiş a ridicat mâna pentru a veni cu un nou amendament: a propus ca din comisie să facă parte consilierul UDMR Csep Leyla. Hopa! Adică grupul PDL-UDMR tocmai voia să propună colegilor de consiliu ideea de a-şi îngroşa rândurile la nivelul comisiei.
Situaţia, însă, tindea să primească o uşoară tentă de cascadorii râsului în momentul în care tocmai cu două-trei minute înainte se votase amendamentul colegului de PD-L al lui Lucian Cordiş, Sorin Bichiş, amendament potrivit căruia comisia e formată din patru consilieri locali şi un reprezentant al executivului. Iar Sorin Bichiş chiar a punctat acest lucru: "Din moment ce am propus şi a trecut amendamentul cu patru consilieri locali şi un reprezentant al executivului, iar acum sunt cinci membri ai Consiliului Local şi unul al executivului, va trebui să procedăm prin vot secret pentru a desemna doar patru membri. Că altfel încălcăm amendamentul pe care l-am votat în urmă cu două minute". Niiice!...
În ideea de a nu mai prelungi incertitudinea - dar şi dând de înţeles că ciolanul nu e neapărat foarte tentant - consilierul PP-DD Rozalia Crişan a anunţat că se retrage din comisie, aproape pe principiul "spălaţi-vă cu ea pe cap, că mie nu-mi mai trebuie".
Buuun....
Cu toate acestea, juristul Paula Popa părea fără echivoc: "având în considerare (da, aşa a zis, nu "având în vedere" nici "luând în considerare" - n.r.) faptul că e vorba de persoane, ar fi necesar vot secret". Şi aşa s-a şi întâmplat. Iar în urma votului secret rezultatele au fost următoarele: Kollar Carmen - 17 voturi pentru, Bugnar Florin - 17 voturi pentru, Mic Ovidiu - 17 voturi pentru, Molnar Emil - 16 voturi pentru şi unul nul şi Csep Leyla - 15 voturi pentru, unul nul şi unul împotrivă.
Iar toate acestea cu referire la SC Turda Salina Durgău SA.
În ceea ce priveşte SC Domeniul Public Turda SA, situaţia părea trasă la indigo, cu excepţia faptului că înainte ca Lucian Cordiş să îşi propună amendamentul referitor la Csep Leyla, Rozalia Crişan anunţase deja că se retrage din comisie. Şi acum era culmea ca Lucian Cordiş să spună: "Stimaţi colegi, având în vedere amendamentul colegului Sorin Bichiş prvind numărul membrilor comisiei precum şi decizia colegei de la PP-DD de a renunţa la a fi membru în comisie, ne aflăm într-o situaţie în care comisia e incompletă, motiv pentru care nu am ce face şi mă văd nevoit să vin cu o propunere, în persoana colegei Csep Leyla de la UDMR". Dar nu a spus aşa. A spus-o mult mai simplu: "Prin urmare, vă propun să completăm această comisie, de asemenea, cu doamna Csep Leyla".
Şi, din nou, s-a trecut la vot. Iar rezultatul votului secret a fost: Carmen Kollar - 17 voturi pentru şi unul împotrivă, Florin Bugnar - 18 voturi pentru, Ovidiu Micu - 18 voturi pentru, Emil Molnar - 18 voturi pentru şi unul nul şi Csep Leyla - 17 pentru şi unul împotrivă.
Acum, dacă ar fi să ne jucăm iar cu cifrele, am putea spune - referindu-ne doar la consilierii locali membri în comisie - că PP-DD nu mai are reprezentare în comisie, iar grupul PDL-UDMR areo reprezentare dublă (50%) faţă de celelalte două partide care au mai rămas cu reprezentanţi în comisie (PSD şi PNL) şi care au, ficare, câte 25%.
În cazul în care am lua în considerare şi reprezentantul executivului, pe care l-am privi prin acelaşi filtru de culoare amintit anterior, grupul PDL-UDMR ar avea o reprezentare de trei ori mai mare facţă ce celelalte două partide, adică de 60% faţă de PSD şi PNL care au, fiecare, câte 20%. Însă, de asemenea (şi din nou) nu credem că e cazul împrumutului de culoare de către reprezentantul executivului pentru că - nu-i aşa? - executivul lucrează pentru toţi cetăţenii şi nu se supune unei culori politice, indiferent care este aceasta şi indiferent dacă formaţiunea politică este sau nu la putere pe plan local sau naţional.
Totuşi, în tot acest joc de cifre nu prea ne vine la îndemână cum să ne referim la PNL, mai ales având în vedere toate zvonurile privind posibila viitoare refacere a fostei Alianţe DA. În acest caz, fără a ne referi la reprezentantul executivului şi calculând procentele numai luând în calcul consilierii locali, PSD-ul ar rămâne, cu 25%, singur împotriva tuturor restul (PD-L, UDMR şi PNL) care colectează, astfel 75% în comisie.
Însă reprezentanţii PP-DD nu au putut să lase lucrurile aşa nici la nivel verbal şi nici la cel al promisiunilor făcute colegilor din Consiliul Local Turda, aşa că au reacţionat.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS