Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Sun, May
84 New Articles

Sistemul de iluminat cu LED-uri, tot mai aproape la Luna | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

În ultima perioadă, clădirea Primăriei Luna este iluminată altfel. Un corp de iluminat cu LED-uri a fost montat, în teste, ca să vadă şi cetăţenii cum va fi iluminată comuna prin noul sistem. Detalii în plus, însă, am aflat în urma unei discuţii purtate cu primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör.

Reporter: Domnule primar, se pare că ultimul lucru - sau cel mai recent, mai degrabă, sper să nu fie ultimul - cu care vă lăudaţi este un nou sistem de iluminat care şi-a făcut simţită apariţia cel puţin printr-un corp de iluminat montat în teste. Dacă ne puteţi da câteva detalii în sensul ăsta...
Laurenţiu Tör: Da, acum două săptămâni am avut o ofertă din partea firmei Energo Bit Schreder şi am găsit de cuviinţă să facem această lucrare, respectiv de înlocuire a iluminatului vechi, a corpurilor de iluminat vechi, cu acest tip de iluminat pe LED-uri care, după câte am studiat această documentaţie, se ridică la o economie de 38% din consumul pe care l-am avut până în prezent...
Rep.: Ca să fie foarte bine lămurit: scade consumul cu 38%, valoric, sau doar 38% costă cheltuiala din ce era 100% iniţial?
L.T.: Valoric, costurile vor scădea cu 38%...
Rep.: Deci cu 38% nu până la 38%...
L.T.: Da. Şi iluminatul, de asemenea, va fi mai bun.
Rep.: Păi fiind sisteme noi şi tehnologie nouă...
L.T.: Da, este vorba de energia verde - pe sistemul de energie verde - şi aceste corpuri de iluminat sunt de 58W, au putere de 58W. De exemplu pe un consum de 4.000 de ore, se poate face o economie de aproape 17 kW pe oră/zi, asta înseamnă că dacă am avea 365 de zile, ori 10 ore cam acolo ar fi, pe un an am face această economie, pe zi.
Pe lângă faptul că acum avem iluminatul tot la al doilea stâlp, să sperăm că în următoarele două săptămâni vom putea să avem un iluminat modern, pe întreaga reţea, atât în satul Luna, cât şi în satul Luncani. Vom lucra cu două sau trei firme, atât pe Luna cât şi pe Luncani, deci firmele care au dat cel mai mic preţ şi, bineînţeles, şi calitatea cea mai bună.
Eu, unul, la testul pe care l-am făcut - atât pe străzile laterale cât şi pe şoseaua naţională - am fost foarte mulţumit şi unii dintre locuitorii care au văzut acest tip de iluminat - test, de fapt, care s-a făcut chiar aici în faţa primăriei - sunt foarte mulţumiţi de modalitatea în care poate să fie implementat în comuna noastră.
Rep.: Şi corpurile astea noi de iluminat o să fie montate strict pe artera principală Luna-Luncani sau vă gândiţi şi la Gligoreşti?
L.T.: În satele Luna şi Luncani vom pune pe fiecare stâlp. În Luna avem 86 de stâlpi, în satul Luncani avem 74 de stâlpi, deci per total vom face acest tip de iluminat cu LED-uri, iar în satul Gligoreşti, unde circulaţia pe artera principală este mult mai scăzută atât ziua cât şi noaptea, vom face în aşa fel încât tot pe fiecare stâlp să fie puse aceste corpuri de iluminat. Deci nu tot la al doilea stâlp, ci la fiecare stâlp.
Din corpurile vechi care ne rămân ne vom îndrepta pe străzile laterale care până acuma, să zicem, duceau lipsă de iluminat şi vom îmbunătăţi în special la intrare şi la ieşire pe străzi pentru că acolo au fost câteva probleme cu care ne-am confruntat pentru că, vedeţi, inamicii de toamna, când se recoltează, în general, pleacă (râde) prin spatele satelor celor două, Luna şi Luncani.
Rep.: Se poate vorbi de o cheltuială generală sau de nişte costuri ale acestei investiţii pe care le suportă administraţia locală?
L.T.: Da, deci ne-am dus, în Luna, pe un sistem de până la 15.000 de euro, prin atribuire directă, iar mentenanţa va fi şi ea schimbată, care nu se ridică la mai mult de 10.000 de euro, nu e niciun secret, iar în satul Luncani vom merge cu atribuire directă, cu un iluminat tot pe LED-uri, care să se recupereze din energia pe care acuma o dă în timp de cinci ani.
Rep.: Dumneavoastră vorbeaţi de un corp de iluminat montat pentru teste. Înţeleg că prima dată acest tip de iluminat o să fie în satul Luna. Când începe, când o să fie mai multe corpuri de iluminat de acest tip, mai multe decât unul, care e acum în teste?
L.T.: Firma cu care am făcut deja înţelegerea şi am semnat deja contractul trebuie cam în două săptămâni să le aducă din Belgia.
Rep.: Şi montatul...
L.T.: Montatul nu durează mai mult de două săptămâni pe toţi stâlpii, concomitent cu repunerea pe străzile laterale a celor pe care le schimbăm.
Rep.: Deci, în mare, în luna iunie ar trebui să fie încheiată...
L.T.: Da, să sperăm că de "Fiii satului", de zilele comunei, să avem un iluminat pe LED-uri în cele două sate.
Rep.: A fost un scop să fie terminat pentru "Fiii satului" sau aşa s-a potrivit?
L.T.: Eu mă gândesc doar, acuma, că o să avem un iluminat chiar pe luna august, atunci când lumea va fi mai multă în comună, vor veni acasă cei plecaţi.
Rep.: În satul Luncani când se va întâmpla acelaşi lucru?
L.T.: Tot în două săptămâni, ne vin corpurile de iluminat şi se va începe lucrarea concomitent, atât în Luna cât şi în Luncani.

{youtube}QYYww6i8RmQ{/youtube}
Vezi şi pe dailymotion.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS