Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Mon, May
84 New Articles

Despre Turda, administratie si politica | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

În calitate de primar al municipiului Turda, Tudor Ştefănie a acceptat să vorbească despre situaţia de la Turda, dar şi despre campania electorală şi alegerile care urmează.

Reporter: D-le primar se pare că în general toamna situaţia politică se agită câte puţin, mai ales acuma, că a fost problema cu referendumul, urmează alegerile... În câteva cuvinte, pentru început, cam care este pulsul la Turda?
Tudor Ştefănie: Această perioadă agitată în mod cert nu a adus foarte mari beneficii din punct de vedere administrativ, pentru că întotdeauna când sunt divergenţe şi lupte politice mai mult sau mai puţin corecte, toate acestea aduc un mare detriment vieţii administrative.
De altfel de câteva luni, încercăm să ne punem de acord pe nişte principii de lucru, important însă este faptul că există acest mers al investiţiilor, pe care noi le-am preconizat că le vom finaliza anul acesta, am căzut de acord oarecum toţi consilierii să finalizăm obiectivele începute, şi aici bineînţeles mă refer la grădina zoologică, spaţiul de tratament de la hotelul Potaisa, bazinul de înot, Liceul Mihai Viteazul, deci eu cred că sunt câteva obiective de luat în seamă, pentru activitatea investiţională în domeniul infrastructurii în cele câteva domenii pe care le-am amintit.
Desigur ceea aş spune că ar trebui să facem aztăzi, ar fi să gândim strategic pentru perioada care urmează şi de aceea a fost o discuţie în acest sens, vor mai fi, astfel încât în momentul când vom consolida bugetul local, atunci va trebui să gândim şi care sunt obiectivele prioritare pentru bugetul anului 2013 şi eu aş dori să gândim obiective prioritare pe care să le cuprindă bugetele locale anuale până în 2016, pentru că altfel nu poţi să ai continuitate în ceea ce îţi propui.
Principala sarcină a noastră este să rezolvăm obiectivul principal, modernizarea, reparaţia de drumuri şi sigur infrastructura în şcoli, care consider că sunt obligatorii pentru perioada următoare.
Vom vedea ce alte obiective putem să rezolvăm însă, spuneam şi cu altă ocazie, dacă în perioada anterioară, probabil în 6-7 ani am avut vreo 50 de proiecte pe fonduri europene, anul acesta nu s-au mai depus. Anul viitor este perioada propice pentru a depune din nou proiecte şi aici va trebui să gândim în ce direcţie vom merge pentru că avem câteva priorităţi. Mediul trebuie să fie prioritate de bază şi de asemenea infrastructura de drumuri trebuie să fie prioritate de bază.
Deci în aceste domenii dacă gândim o strategie pentru 2013 va trebui să gândim nu numai strategia financiară, ci va trebui să gândim şi strategia de construirea acestor proiecte şi de depunere a acestor proiecte.
Eu cred că va fi foarte greu, şi o spun cu toată responsabilitatea pentru că orice depunere de cerere de finanţare cu documentaţia care stă în spatele ei, durează până la aprobare peste un an de zile - probabil doi ani de zile, din experienţa pe care am avut-o până acum - ceea ce înseamnă că, pentru această perioadă de mandat, încă nu văd care sunt obiectivele care să le completeze pe cele care sunt în derulare astăzi şi care se vor finaliza anul acesta şi să completeze cu alte obiective noi.
Sperăm să găsim soluţii, deci este o perioadă mai aglomerată din punct de vedere al activităţilor vocale, al activităţilor politice, chiar activităţilor de conflicte în discuţii în Consiliul local şi mai puţin de muncă efectivă. Şi asta se datorează, sigur, numeroaselor activităţi politice care s-au derulat, au fost alegerile locale, a venit referendumul, urmează alegerile parlamentare. Fiecare formaţiune politică probabil doreşte să-şi atingă scopul maxim pe care şi l-a propus şi de aici apar asemenea situaţii. Sper după decembrie însă să se liniştească lucrurile.
R: Se pare că intr-adevăr se continuă proiectele demarate iniţial, cele pe care le-aţi amintit dumneavoastră. Aminteaţi de durata pentru aprobarea altor proiecte. La momentul de faţă există obiective noi de investiţii gândite de, să zicem, noul legislativ?
T.Ş: Obiectivul principal este continuarea lucrărilor pe ISPA. Deci ISPA ar trebui să se deruleze pentru finalizare 100% apă şi canal. Celălalt obiectiv este cel privind realizarea infrastructurii şi modernizărilor tramei stradale, pentru că aici stăm foarte rău după multiplele activităţi investiţionale care au avut loc în Turda atât pe ISPA cât şi pe alte lucrări, care s-au realizat în această zonă.
Modernizarea acestor drumuri sunt obiectiv principal şi pentru a obţine statutul de staţiune turistică cât şi de a dovedi că suntem un oraş într-o plină dezvoltare în care nu mai există impedimentul de a te simţi bine ca şi o zonă de agrement, astfel încât el să devină atractiv.
De asemenea pe linie de mediu, obiectivul principal, pe aceeaşi linie de importanţă, este reabilitarea zonelor contaminate, deci partea de 10 hectare Poşta Rât, reabilitată după proiectul pe care noi îl avem în derulare - şi eu sper să fie finanţată în continuare - un hectar şi ceva undeva în zona stadionului şi, de asemenea, trebuie să ne ocupăm de zona chimice şi batalurile de şlam.
Deci, dacă fondurile de mediu vor veni în continuare, ar fi singura sursă pentru a obţine finanţarea în continuare, dar în acelaş timp, spuneam că şi documentaţiile care trebuiesc depuse, durează până la aprobarea finanţării. Impotant este să marşăm într-un ritm maxim, astfel încât să obţinem aceste finanţări.
Eu nu văd alte surse de investiţii pe care le-am putea primi în următorii patru ani, dacă am rezolva o mare parte din cele pe care le-am exprimat anterior, prin bugetul local sau surse guvernamentale, putem accesa şi alte proicte de finanţare, alte solicitări de finanţare, care nu sunt de amploarea celor menţionate.
Rep: Au trecut câteva luni de când există un nou for deliberativ local la Turda. Iniţial, cum era cumva firesc, erau cam agitate apele. S-au mai liniştit acum, cum vedeţi dumneavoastră dinspre executiv?
T:Ş: Este o situaţie deocamdată incertă, dar noi dorim să mergem cu proiecte pe care să le accepte ambele părţi, nu ascund că discutăm între noi, nu suntem duşmani între noi, sper să găsim soluţiile cele mai bune.
Nu se pot linişti, încă o dată vă spun, pentru că lupta politică va continua pentru alegerile parlamentare. Sunt trei grupuri sau patru sisteme instituţionale politice care în mod cert vor avea candidaţi. În aceste condiţii fiecare doreşte să facă campanie de acum până în luna decembrie.
În aceste condiţii şi consilierii şi oamenii de responsabilitate aleşi de cetăţenii din Turda, vor fi implicaţi în sistemul politic. Eu mi-aş dori însă şi ei să acceseze foarte multe idei cu privire la dezvoltări pentru Turda, cu privire la dezvoltări administrative, proiecte pentru cetăţeni turdeni, proiecte care să le creeze un viitor şi nu proiecte sociale, pentru că la proiectele sociale, suferim din punctul acesta de vedere şi pe linia de finanţare a altor proiecte.
Deci, din acest punct de vedere aş dori să existe o bătălie politică, să-i spun în ghilimele, pentru Parlamntul României în care cei câştigători să fie şi cu activităţi pentru cetăţenii localităţii, dar, de asemenea, să se implice şi în ceea ce înseamnă o bază legislativă pe care doresc s-o propună şi care să afecteze un număr mai larg de cetăţeni pentru că, până la urmă, parlamentarul eu l-am văzut întotdeauna aşa: el trebuie să reprezinte interesele cetăţenilor din zona pe care o reprezintă, dar şi interesele generale. Dar dacă te duci, cel puţin, din zona respectivă cu multe informaţii, poţi să creezi şi o bază informativă care să te ajute să lansezi şi o serie de obiective în cadrul Parlamentului României.
Turda are foarte multe posibilităţi de a crea modificări de legislaţie şi de a crea oportunităţi pentru această zonă. Legea mediului nu este cea mai corectă la ora actuală. De asemenea nu Turda sau turdenii actuali sunt de vină pentru zonele infestate pe perioada de dinainte de ’89 şi care ar trebui să primească de urgenţă mai multe fonduri pe linie de mediu. De asemenea se pot crea mai multe instituţii la nivelul municipiului Turda, care să reprezinte cetăţenii. Eu am spus şi inclusiv instituţiile aparţinătoare ministerului învăţământului ar trebui să primească un sprijin real şi imediat acea facultate balneară pe care noi am propus-o, extinderea celorlalte universităţi aici la noi în Turda ar putea fi făcută doar pentru a ajuta aceşti copii care nu au soluţii de a învăţa în învăţământul superior acolo unde costurile sunt mult mai mari.
De asemenea, spitalul este încă incert. Va rămâne în ineriorul administraţiei locale? Şi atunci dacă rămâne, nu are surse de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea lui. Dacă nu rămâne, să se găsească o altă soluţie, alternativă în acest sens. De asemenea unităţile şcolare, pe de altă parte sunt în patrimoniul comunităţii locale, dar bugetele locale nu pot să suporte cheltuielile de mare dimensiune pentru aceste unităţi şcolare cu privire la reabilitarea clădirilor în care se desfăşoară actul de învăţământ. Uitaţi-vă la Liceul Mihai Viteazul, asemenea investiţie era aproape imposibil să se facă din bugetul local, dacă nu se făcea din surse de finanţare de la fondurile europene.
Deci lucrurile acestea depind foarte mult şi de prezenţa acelui parlamentar în viaţa Parlamentului României şi în viaţa legislativă, pentru că poţi să faci un lucru foarte bun, care să afecteze atât viaţa administrativă a unei localităţi cât şi a tuturor localităţilor din ţară, dar trebuie să te bazezi pe realitatea existentă şi să promovezi asemenea proiecte.
Eu aici sper să fie bătălia celor care vor veni candidaţi în Turda şi sper să găsim şi un turdean care să ne reprezinte în Parlamentul României.
{dailymotion}xu7b95_cum-se-vede-politica-yi-administrayia-din-scaunul-de-primar-al-turzii_news{/dailymotion}

Vezi şi pe youtube sau vimeo.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS