24
Sun, Jun
139 New Articles

Primarul Laurentiu Tor, intre retrospectiva si proiecte | VIDEO

Interviu
Typography

La aproximativ şase luni de mandat (plus sau minus) am stat de vorbă cu primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, cu care am discutat despre una, despre alta, despre trecut, despre viitor, despre amintiri sau despre planuri. Şi a vorbit cu noi "ca orice om care conduce o comună". Adică aşa:

Laurenţiu Tör: Gândurile pe care le avem bineînţeles că sunt multe, avem proiecte, că orice om care conduce o comună trebuie să-şi facă proiecte. Pot să spun că în cele şase luni am reuşit, aşa cum şi dumneavoastră aţi arătat în ziarul dumneavoastră, asfaltarea în satul Gligoreşti, după aceea am reuşit căminul din satul Luna să-l renovăm, în exterior, şi am reuşit să terminăm grădiniţa din Luncani şi căminul cultural în interior.
Ne mai rămân, pentru viitorul apropiat, să terminăm căminul cultural şi, bineînţeles, să dăm în folosinţă, în primăvară, grădiniţa din acelaşi sat.
Vom continua în comuna noastră, în satul Luncani, cu canalizarea, care nu s-a putut termina în data de 15 noiembrie... ea are un termen, în care poate fi prelungit până în data de 15 martie. Asfaltarea, de asemenea, se va încheia până la aceeaşi dată.
în comuna Luna ne-a rămas, în satul luna, asfaltarea, pentru care avem deja un proiect de fezabilitate, străzi laterale, în satul de jos, şi în satul de sus, cum se spune, şi ne-a mai rămas, în centrul satului, să putem face traversarea către partea de Arieş a canalizării. Aici, bineînţeles, avem proiectul, dar pentru acesta va trebui să avem finanţare. Suntem în discuţii, să vedem cine va câştiga la licitaţie, şi acest proiect - de anvergură, de altfel - va trebui dus la îndeplinire dacă nu în anul acesta, măcar început şi terminat anul viitor.
La această oră ne preocupă presemnalizările în satul nostru, în Luna, sau şi în Luncani unde, după cum ştiţi, sunt foarte multe accidente. Am amplasat acele radare şi 9 treceri de pietoni cu presemnalizare luminoasă.
Mai avem de gând, aşa cum am spus, asfaltarea străzilor laterale, care era în proiectul nostru, şi sperăm că asta se va putea rezolva în acest an.
De asemenea, ce-am reuşit de la începutul anului e un lucru îmbucurător. Dacă până acuma una din firmele care asigura salubrizarea ne-a făcut o ofertă de 22 de lei per familie, la această oră am reuşit o colaborare foarte bună cu salubritatea din Câmpia Turzii, care ne-a făcut o ofertă de 11 lei per familie...
Rep.: Indiferent de numărul de membri din familie?
L.T.: Indiferent de numărul de membri din familie, iar acolo unde este o singură persoană, acolo este de 5,5 lei. Deci primul pas spre o salubrizare mai ieftină l-am făcut.
Vrem să facem şi o groapă ecologică pentru gunoiul de grajd, să amplasăm mai multe tomberoane ecologice, de la un număr de 15, să ajungem cel puţin la un număr de 40 de locuri de depozitare a acestui gunoi care trebuie dus...
Rep.: 40 în toate satele?
L.T.: Da, în toate satele. Întotdeauna când vorbesc, eu nu pot să fac diferenţă între Luna, Luncani sau Gligoreşti, pentru că oamenii cred că au aceleaşi necesităţi.
Din câte am înţeles, bugetul naţional va fi aprobat. Nu cred că va fi cu mult mai mic decât în ceilalţi ani, dar avem surse în zonă printre care balastierele şi, bineînţeles, de la unitatea militară, ne vor intra câteva miliarde frumoase şi ne bazăm pe aceşti bani pentru a avea un început pentru lucrările care sunt de mai mică anvergură.
De asemenea, nu vreau să supăr pe nimeni, dar acele sărbători - Fii satului, 8 Martie, Ziua Copilului - încercăm să le facem cu o contribuţie mai mică. Să nu uităm că sunt, totuşi, nişte sărbători şi ele trebuiesc ţinute, dar încercăm la o valoare mai restrânsă...
Rep.: ...În limita bugetului...
L.T.: În limita bugetului, normal!
(...) Este vorba de titlurile de proprietate pentru vie. Deja aceste titluri de proprietate sunt trimise la Prefectura Judeţului Cluj. Deja aşteptăm aprobarea lor. Deja ştim ce se întâmplă cu titlurile de proprietate, adică efectiv înmânarea lor proprietarilor, sau moştenitorilor. Iar în această perioadă să putem face demersurile pentru a face în aşa fel încât să vină spre noi investitorii. Nimeni nu vine numai pe poveşti sau pe vorbe.

{youtube}OnbnCrY8YVY{/youtube}

Vezi şi pe vimeo şi dailymotion.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS