Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Operaţi(une)a

Editorial
Tools
Typography

Sfârşitul săptămânii trecute a fost - sau ar fi trebuit să fie - unul uşor mai "apăsat". Desigur, substratul e cel care conta însă ce s-a văzut, din perspectiva unora, a fost tot petrecerea... deşi substratul a fost "împins" în faţă, să zicem aşa, a fost promovat cât s-a putut de bine.

Cetăţenii municipiului nostru au aflat, prin grija administraţiei locale, că centrul oraşului urmează să fie gazda unui eveniment cu un scop nobil, un eveniment caritabil în urma căruia un copil putea beneficia de o şansă la viaţă aşa cum n-o avusese iniţial din simplul motiv că soarta nu păruse să fie la fel de darnică şi nu-i oferise aceeaşi normalitate de care se bucurau şi alţii de vârsta lui.

Aşadar totul era "pus la punct", evenimentul era promovat, cetăţenii aşteptau evenimentul iar micuţul şi, eventual, familia acestuia deveniseră, pentru o perioadă, centrul atenţiei, tot ce rămânea fiind dărnicia cetăţenilor care acum aveau, iată, şansa să arate că le pasă, să arate că ştiu să se coalizeze pentru un scop nobil, pentru ajutarea unui semen al lor.

Reţeta era cât se poate de aproape de perfecţiune...

Doar că lucrurile nu stau întotdeauna aşa cum le previzionezi iar natura (inclusiv cea umană) îşi are mersul ei.

Printr-un comunicat dat publicităţii pe 22 iulie (adică miercuri, în săptămâna în care vinerea începea evenimentul care a durat trei zile la Turda), Primăria Turda anunţa că micuţul fusese deja operat.

Dar hai să vedem un fragment din comunicat: "Întrucât în cursul acestei dimineţi Marius Krisbai a suferit operaţia chirurgicală de care avea nevoie, donaţiile ce se vor aduna în urnele din centrul pietonal în acest sfârşit de săptămână vor avea scopul de ajutorare pentru tratamentul post operator şi medicamentos precum şi a procedurilor de recuperare ale copilului, regim alimentar adecvat postoperator, toaletă specială în ceea ce priveşte igiena personală şi a plăgii, tratament medicamentos pentru prevenirea infecţiilor şi recuperarea organismului post operator şi a deplasărilor pentru controale medicale".

Interesant este şi că acest fragment făcea parte din acelaşi comunicat în care aceeaşi instituţie se vedea nevoită să precizeze că "În ceea ce priveşte colectarea donaţiilor pentru cazul social ales de către organizator, spectacolele, zona de agrement precum şi cea dedicată comerţului expoziţional, obligaţiile privind gestionarea acestora revin organizatorului, Primăria Municipiului Turda nefiind implicată din acest punct de vedere. Menţionăm faptul că prezentul comunicat intervine în urma reacţiilor apărute pe adresa de Facebook raportat la cazul minorului. Subliniem ideea că Primăria Municipiului Turda NU colectează donaţiile ce urmează a fi făcute pentru minorul Marius", pentru că - nu-i aşa? - natura (inclusiv cea umană) îşi are mersul ei.

Evident, nu o să ne legăm aici de ciudăţenia faptului că un comunicat al Primăriei Turda în care se spune despre micuţ că a fost operat este motivat de reacţiile "apărute pe adresa de Facebook raportat la cazul minorului", de faptul că inclusiv din acest punct de vedere comunicatul are alura de "2 în 1", pentru că nu aceasta este neapărat ideea.

Contextul şi implicaţiile acestuia sunt cele care contează, de fapt.

Deci este un caz social/medical care are nevoie de ajutor, se organizează în eveniment în vederea rezolvării cazului, iar cu câteva zile cazul apare ca "rezolvat".

Părerea noastră este că Primăria Turda, în acest caz, s-a aflat între ciocan şi nicovală. Pe de-o parte nu avea cum să treacă cu vederea faptul că operaţia a avut loc, la fel de bine cum a comunica public acest fapt avea şanse de "anulare" a rostului evenimentului.

Cum spuneam, natura îşi are mersul ei....

Dacă operaţia a avut loc, înseamnă că au existat condiţiile (inclusiv cele financiare) ca ea să aibă loc. Ba mai mult - lucru pe care nu-l ştim - există posibilitatea ca să fi fost nevoie ca operaţia să fie efectuată în regim de urgenţă, o intervenţie fiind făcută mai târziu putând fi... prea târziu.

În contextul în care ne scăldăm de prea multă vreme încoace, ar putea apărea posibilitatea ca micuţul să fi fost operat "pe caiet", adică în virtutea faptului că fondurile oricum se vor strânge şi intervenţia să fie achitată ulterior. Spuneam că e o posibilitate de raportare la situaţie, însă probabilitatea acestui mod de raportare scade dramatic ca posibilitate cu atât mai mult cu cât în chiar comunicatul Primăriei Turda se precizează la ce vor fi folosite fondurile colectate ulterior.

Pentru cei care până la acest paragraf încă mai au dubii, hai să le înlăturăm: ne bucură că micuţul a fost operat şi şansa i-a fost oferită, motiv pentru care lui îi dorim multă sănătate să se poată recupera iar părinţilor le dorim sănătate şi putere să fie alături de el şi să îl poată ajuta ori de câte ori este nevoie.

Ce ne interesează pe noi este imaginea de ansamblu: fondurile colectate sunt necesare pentru tot ce înseamnă "post-operator", motivarea dată de comunicatul Primăriei Turda fiind că "familia lui Marius trăieşte în condiţii modeste, tatăl fiind singurul care obţine venituri din munca ocazională, fondurile îi vor ajuta până în momentul găsirii unui loc de muncă stabil precum şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit care în momentul de faţă sunt unele modeste".

Deja aici suntem în momentul în care revenim la atenţionarea "Houston, we have a problem!"...

În speranţa că fiecare dintre cei care citiţi aceste rânduri sunteţi sinceri cu voi înşivă, ne permitem să vă adresăm câteva întrebări cu iz generalist: Câte familii din România trăiesc în condiţii modeste? În câte familii din România aduce venituri în casă doar un părinte sau niciunul, familia bazându-se pe alocaţiile celor mici? În câte familii din România sunt membri ai familiei care suferă de câte o boală şi trăiesc în condiţii precum cele în care are neşansa să trăiască familia micuţului Marius? În ce măsură stabilitatea unui loc de muncă poate fi cuantificată valoric atunci când se face referire la venit şi, adiacent, de ce stabilitatea unui loc de muncă - în felul în care aceasta a fost contextualizată în comunicatul Primăriei Turda - este echivalată, ca perspectivă, cu un venit de o asemenea valoare încât să fie capabil să ofere confort financiar unei familii? Ce înseamnă condiţii modeste şi, mai ales, ce înseamnă îmbunătăţirea condiţiilor de locuit?

Acuma, dacă trebuie sau nu ca răspunsurile la întrebările de mai sus să vi le oferiţi şi cu gândul la faptul că nu tare demult un reprezentant de seamă al pedeleului (care este peneleu acum) spunea că 800 de lei este ditai venitul şi cei care iau lunar 800 de lei ar trebui să-şi mai închidă pliscul la cât de bogătani sunt, asta noi nu ştim. Veţi face cum veţi considera de cuviinţă.

Ce înţelegem noi, însă, este că, printr-un concurs al succesiunii evenimentelor - doar natura îşi are mersul ei - cetăţenii au fost puşi în faţa unei situaţii mai mult sau mai puţin interesante: să ajute un caz social într-o ţară în care cazurile sociale sunt la ordinea zilei. Da, da, ştim, cazul micuţului Marius este unul mai aparte (dar nu foarte departe de alte cazuri similare) şi da, da, ştim şi suntem de acord cu faptul că e foarte bine că a beneficiat de ajutor, dar reamintim ce scria în comunicatul Primăriei Turda: "donaţiile ce se vor aduna în urnele din centrul pietonal în acest sfârşit de săptămână vor avea scopul de ajutorare pentru tratamentul post operator şi medicamentos precum şi a procedurilor de recuperare ale copilului, regim alimentar adecvat postoperator, toaletă specială în ceea ce priveşte igiena personală şi a plăgii, tratament medicamentos pentru prevenirea infecţiilor şi recuperarea organismului post opreator şi a deplasărilor pentru controale medicale", comunicat în care nu se preciza că din aceleaşi donaţii ar mai fi restanţe de plată pentru intervenţia chirurgicală şi comunicat în care se preciza că Primăria Turda nu este sub nicio formă implicată în colecatrea donaţiilor, activitate care revine strict organizatorului evenimentului caritabil.

La momentul la care scriem acest rânduri evenimentul nu s-a terminat şi, în consecinţă, nici nu cunoaştem valoarea sumelor colectate - cifre care ne-ar interesa cel mult de dragul cifrelor, al statisticii - însă, sincer, am fi curioşi (trebuie să recunoaştem) câţi dintre comercianţii care şi-au întins tarabele cu mici, bere, prăjeli, blănuri, hamsii, ori icoane cu poza lui Arsenie Boca, deci câţi din cei care au făcut profit cu ocazia unui eveniment caritabil au mers şi, din acel profit măcar dacă nu din propriul buzunar, au pus un bănuţ în urnă cu gândul ca micuţul Marius să se facă bine?

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS