Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
101 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje, un demers concludent al PNL pentru protejarea mediului

PNL
Typography

La propunerea ministrului liberal al Mediului, Executivul a aprobat o hotărâre de guvern referitoare la definitivarea cadrului legislativ în vederea operaționalizării sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, începând cu sfârșitul acestei luni.

Concret, datorită implementării noului sistem, toți românii vor fi în măsură să contribuie la gestionarea eficientă a reciclării, printr-un efort minim. Astfel, oamenii își vor putea duce ambalajele goale la orice magazin din România, pentru a putea recupera garanția acestora.

Noile proceduri vor permite țării noastre tranziția efectivă de la o reciclare mai mult mimată, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, la reciclarea reală, sustenabilă, și, implicit, alinierea la standardele statelor dezvoltate din acest punct de vedere.

Conducerea PNL a Ministerului Mediului a inițiat un sistem de reciclare simplu și suplu în același timp, ale cărui consecințe se vor materializa, în cel mai scurt timp, în schimbarea feței României din prisma protecției mediului și a armonizării cu directivele europene în materie.

Mecanismele ce vor fi implementate în direcția procesului de garanție-returnare se vor transpune în reducerea exponențială a poluării, precum și în eliminarea PET-urilor și a celorlalte materiale plastice din parcuri, păduri, cursuri de apă, precum și din alte locuri din natură unde acestea se regăsesc în număr alarmant.

Cadrul legislativ privind aplicarea sistemului garanție-returnare a fost finalizat după întâlniri succesive cu toți factorii implicați, respectiv retailerii, producătorii de echipamente, furnizorii de servicii publice, rezultând un act normativ care acoperă necesitățile întregului palier al reciclării. În acest sens, au fost clarificate inclusiv detalii minore, cum ar fi modalitatea de evidențiere a costului garanției la rafturile unităților comerciale.

Consider că românii trebuie încurajați să contribuie activ la reușita acestui sistem, mai ales că ambalajele se returnează oriunde în țară. De asemenea, compania care va coordona întregul proces va fi penalizată, în situația în care nu-și îndeplinește țintele menționate în legislație, ca orice primărie sau agent economic care nu își respectă obligațiile contractuale.

Sunt convinsă că societatea civilă, ONG-urile de mediu, precum și toți cetățenii pot avea un aport consistent în succesul acțiunii, prima de această anvergură de după 1990. Avem nevoie de implicarea fiecărui român pentru a transforma România într-o țară model, nu doar pentru frumusețile naturale, ci și pentru curățenia acestora.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS