Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
101 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Sprijin substanțial din partea statului acordat companiilor pentru plata certificatelor verzi

PNL
Typography

Domeniul energiei este prioritar pentru Guvernul României, ministrul liberal de resort inițiind proiecte durabile în vederea reconfigurării și evoluției sustenabile a acestui sector esențial. Utilizarea pragmatică a resurselor energetice naționale reprezintă un factor esențial în creșterea economică, dezvoltarea industrială și în crearea de noi locuri de muncă pentru români.

Țara noastră este în plin proces de tranziție energetică către producția de energie verde, conceput pe baze solide, corecte și inteligente. Din acest punct de vedere, conducerea PNL a Ministerului Energiei a demarat procedurile de identificare a soluțiilor optime, astfel încât redimensionarea sistemului energetic să conducă la creșterea competitivității economice, protejarea industriei, precum și la asigurarea perspectivelor predictibile pe termen mediu și lung.

Unul dintre obiectivele vizate se referă la impulsionarea marilor consumatori din sistemul energetic național de a profita de întreg instrumentarul 

de facilități permise și acordate în conformitate cu reglementările europene în vigoare.

Concret, aproximativ 200 de companii din industria românească urmează să beneficieze de o reducere de 75-85% pentru plata certificatelor verzi, fapt ce reprezintă un ajutor esențial în ceea ce înseamnă dinamizarea productivității economice, păstrarea locurilor de muncă și multiplicarea acestora.

În vederea realizării acestui deziderat, ministrul Energiei a inițiat formalitățile necesare prelungirii ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, pe o perioadă de opt ani. În consecință, sprijinul conferit producătorilor de energie, în sensul reducerilor plății certificatelor verzi, va intra în vigoare începând cu ianuarie 2024, valabilitatea acestor beneficii fiind până la sfârșitul anului 2031. Susținerea financiară de la bugetul de stat este de 750 de milioane de euro, producătorii urmând să primească 150 milioane euro/anual.

Forma finală a schemei de ajutor de stat a fost deja definitivată, în urma consultărilor cu toate instituțiile decidente, iar după parcurgerea circuitului intern de avizare al Ministerului Energiei va intra în procedura de consultare publică.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS