Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Cristina Burciu, PNL: O nouă lege reglementează stoparea creșterii prețurilor produselor alimentare de bază

PNL
Typography

Președintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ emis de Guvernul susținut de PNL, în scopul reducerii inflației și creșterii puterii de cumpărare a românilor.

Legea nr. 10/2024 reglementează instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la produsele agricole şi alimentare indispensabile, precum și stingerea unor obligații fiscale datorate de cooperativele agricole. Documentul legislativ limitează adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul de a stopa creşterea preţurilor acestora.

Potrivit legii, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare vor fi limitate pentru o perioadă de trei luni. Conform noilor prevederi, adaosul va fi de maximum 20% la procesator, aplicat faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte. Totodată, adaosul practicat în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie va fi de maxim 5%, indiferent de numărul de distribuitori, fiind aplicat faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale. În cele din urmă, legea prevede o cotă de adaos comercial de maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului.

Consider că legea era absolut necesară populației României, pe fondul situațiilor delicate generate de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, fapt ce a condus la efecte negative majore asupra prețului resurselor materiale utilizate în agricultură, precum îngrășămintele chimice, combustibilii și pesticidele, raportate la creșterea costurilor de producție la niveluri nesustenabile și, implicit, a prețurilor pe piață a produselor agricole primare și a produselor alimentare procesate. Toate acestea au determinat creșteri în lanț ale produselor agroalimentare de bază, prețurile acestora accelerându-se în ritm consistent în ultima perioadă.

Astfel, principalele produse alimentare, precum zahăr, ulei, cartofi, lapte, ouă, carne, legume, fructe, au înregistrat scumpiri semnificative, care s-au menținut și în prezent, provocând distorsiuni majore pe piața produselor agricole și alimentare, cu consecințe negative asupra nivelului consumului și a puterii de cumpărare a oamenilor. Sunt convinsă că măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, ce se va aplica pe întreg Ianțul de producție, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntuI, pentru pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei, carne, legume, fructe, cartofi și zahăr, își va atinge scopul prognozat, iar reducerea prețurilor la aceste alimente indispensabile va fi în avantajul românilor.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS