Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
112 New Articles

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda a premiat excelența la TIFF 2021

Artă
Tools
Typography

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda a premiat excelența Duminică, 25 Iulie 2021, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF. Dacă până acum Turda a fost prezentă la TIFF prin actorii Radu Botar și Bogdan Nechifor, în acest an s-a înregistrat o premieră: prima prezenţă a unui realizator turdean de film la Festivalul Internaţional de Film de la Cluj.

Este vorba despre Marian Oprea, cel care semnează imaginea, montajul, sonorul, editarea, colorizarea și vocea în filmul documentar “Monumente şi statui emblematice ale municipiului Cluj-Napoca” realizat împreună cu scriitorul Ion Ciorca, după un text al acestuia. Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, a fost organizat și moderat de neobosita Nadia Fărcaș, manager al Editurii ”Ecou Transilvan”, și a prilejuit și lansarea cărții semnate de Domnul Ciorca cu textul care a constituit suportul filmului. La premieră au vorbit despre film sau istoria Clujului Nadia Fărcaş, Prof. Dr. Răzvan Neagu, Ioan Ciorca, Prof. Vladimir-Al. Bogosavlievici, Marian Oprea, prof. Maria Vaida, traducătorul Vincze Zoltán şi Cristian Pârvu - finanțatorul proiectului.

Chiar dacă a fost difuzat în afara concursului, faptul că regizorul Tudor Giurgiu, președintele TIFF, și-a dat girul ca filmul să fie prezentat în cadrul ediției din acest an al festivalului reprezintă o mare reușită. Documentarul, cu o durată de 45 de minute, se dorește un parcurs itinerant prin Cluj-Napoca, în urma căruia spectatorul poate descoperi sau redescoperi monumentele şi statuile emblematice ale muncicipiului, după cum mărturisesc și autorii. Mai bine de un sfert din spectatorii premierei au fost turdeni și au mers acolo pentru Marian Oprea. După ce de-a lungul anilor, ca jurnalist, Marian a fost cronicarul Turzii, vorbind, filmând sau scriind despre sute de mii de evenimente, Duminică a fost momentul în care turdenii să fie lângă el la un eveniment de excepție. Căci nu e puțin lucru să ai premiera la TIFF cu filmul tău documentar, după numai 3 filme documentare realizate.

Marian Oprea a terminat Facultatea de Filosofie din Cluj, dar din 1999 a lucrat la știri la Radio 21 Turda. De-a lungul timpului a lucrat ca tehnic, redactor muzical și director de programe la Radio 21 și jurnalist și tehnoredactor în presa scrisă. Ca experiență de film amintim spoturile publicitare realizate de-a lungul timpului și cele 3 filme documentare realizate până în prezent, toate trei împreună cu Domnul Ioan Ciorca: “Panteonul Transilvaniei şi Unirea” (2018), “In Memoriam- Dr. Ioan Rațiu” (2020), un scurtmetraj documentar despre viaţa şi personalitatea avocatului turdean Ioan Raţiu, iar acum, în 2021, “Monumente şi statui emblematice ale municipiului Cluj-Napoca”, filmul prezentat la TIFF. Cei doi au început filmările în 25 februarie 2021 şi le-au încheiat pe 21 martie 2021, montajul filmului fiind finalizat de Marian în 4 iunie 2021.

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda felicită pe cei doi realizatori, le urează succes în continuare și mulțumește Domnului Profesor Manuel Bălaj pentru fotografii și ajutorul acordat Duminică!

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda
Tel: 0264.31.38.37, E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS